Тази Нова Година реших отново да приготвя това предястие, след като случайно попаднах на промоция на хайвера. Промених обаче рецептата, в която има шампанско, защото не исках да го отварям преди празника, въпреки, че след него така и ще си остане недопито (освен ако не го вложа в нещо друго). Тук ще напиша променената донякъде рецепта.
Солена торта с червен хайвер
Продукти:
1 слой:
1 глава лук
100 гр кускус
копър
1 с.л. масло
2 слой:
50 гр топено сирене
150 гр катък
3 слой:
4 яйца
2-3 с.л. майонеза
сол
100 гр червен хайвер
Приготвяне:
Запържваме нарязания лук в маслото докато стане прозрачен. Сваряваме кускуса в литър вода и щипка сол. Смесваме отцедения кус кус с лука и добавяме нарязан наситно копър. Остаяме да се охлади.
Намачкваме с вилица топеното сирене и добавяме катъка, размесваме (може и с пасатора).
Сваряваме яйцата, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме с майонезата и сол на вкус.
В чиния центрираме ринг за торта с размер около 15 см диаметър. Намасляваме стените. На дъното разстиламе с притискане слоя от кускус с лук. Притискаме добре с лъжица. Отгоре поставяме слоя от топеното сирене с катъка и накрая - яйцата и майонезата . Заравняваме и поставяме хайвера. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне. Сервираме. Ефектно и вкусно е.
Веси, много интересна солена торта. Минаха доста празници, но все ще намеря повод да я направя :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Хриси, пожелавам ти да имаш много приятни поводи.
ИзтриванеОще като публикува тортичката, я видях, Весе. Но дългът ме зовеше и не можах да ти пиша.... Много апетитна, обичам импровизациите! А хайверените зрънца блестят така примамливо на слънчевата светлина! Много хубава идея и чудесно изпълнение! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Вале! Дългът си е дълг, няма начин:)
ИзтриванеЗа да ползвам слънчевата светлина рискувах да изпусна чинията на главата на някой съсед:)
Чудесна е, страхотен избор за предястие в Новогодишната нощ - празнично, изискано и вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е, Кате - празничен вид има тортЕто:)
ИзтриванеПрекрасно празнично предложение, Веси.
ОтговорИзтриванеМарианка ... оставам безмълвна пред таланта, уменията и перфекционизма й,
а и още нещо - тя ми е приятелка и ... както казваш приятелите просто си ги обичаш!
Поздрави и благодаря, и на двете ви за споделеното удоволствие!
Дианка, да...ти знаеш най-добре:)
ИзтриванеА аз благодаря на теб за одобрението и гостуването!
Леле, колко обичам такива изкушения - и откъде сега да търся хайвер - у "наше село" няма:(. Но...ще запомня и когато го набавя "от чужбина":)), ще пробвам непременно! Благодаря! Щастлива Нова година!
ОтговорИзтриванеПетя, то това не е ежедневна салатка, така че ще имаш време да си набавиш и при повод да опиташ!
ИзтриванеПоздрави на Етрополе:), не съм ходила там, но все някой ден ще ида.
Ама Весе...страхотна салатка. Обожавам хайвера..мммммммм....Много аристократично го раздавате..:))))...Прегръдки миличка!
ОтговорИзтриванеМерси, Алечка, аз не съм много по хайвера, но ми паресва тази тортичка с този хайвер.
ИзтриванеА на Новата Година се полага да я посрещнем по-аристократично, пък дано ни отвърне подобаващо:) Поздрави на село и компания:)
Веси, чудесна салатка! Никога не съм опитвала подобно ястие, много ме заинтригува!
ОтговорИзтриванеИ честита Нова година! Желая ти здраве, обич, топлинка и хармония! :)
Гери, да ти се връща мило момиче този позитивизъм, който раздаваш с пълни шепи! Бъди щастлива!
ИзтриванеИ при повод - опитай, надявам се да харесаш, намира си и достъпен хайвер, пък и количеството е малко.
Веси,много интересна рецепта,несъмнено празнична и оригинална!
ОтговорИзтриванеШампанското можеш да вложиш в някакъв крем,при Мина например имаше страхотен,както и козунак с шампанско,стига да ти се меси.
Хубава първа работна седмица!
Роси, мерси, особено от кулинар, като теб си е комплимент, макар "виновничката" да е Марианка, споделила чудесната рецептичка.
ИзтриванеКозунак едва ли ще направя по това време, макар у дома да меси хлебопекачката, но не ми е "козуначено" в този студ:), пък знам ли, като ми пусна мухата...:)
УУспешен старт на "работната" година от утре!
Веси за много години! Здраве и благоденствия за теб и семейството ти. Тази торта салата много ме впечатли и си записвам за проба :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната вечер!
Дианка, благодаря ти, миличка! И на вас и от тук - здраве и късмет пожелавам!
Изтриваневтори и трети слой си ги грабвам, Веси :) Първия ти го оставям.
ОтговорИзтриванеЕва Тонева пусна питки с шампанско, виж тях да го вложиш.
Комбинацията добре се получи, Пепи, макар, че оригинала си е по-добър, , ако се вложи и някаква пушена риба в първия слой също ще е добре, въобще - може да се импровизира!
ИзтриванеЩе погледна за шампанското.
За много години,Веселушке!
ОтговорИзтриванеОрисвам ти една здрава,усмихната и продуктивна нова година!
Чудесно предястие за водка....и за вода:)!Браво!
Хе, с такава чаровна орисница - ще съмоще по-вдъхновена за Новата Година, Миленче!
ИзтриванеТи се загуби, но пък аз ти желая да не губиш веселия си дух и нрав никога, да имаш всекидневни поводи за смях и усмивки и да си здравичка!
И забравих да напиша, че върви или не, но аз си го хапвах с червено вино:))
Изтриванеооо :) страхотна рецепта :) и такъв разкошен цвят на хайвера!
ОтговорИзтриванеМарианка е невероятен майстор, съгласна съм :)
Мерси, Зори!
ОтговорИзтриванеАма за бой е Марианка, че не се изявява:)
Веси :) прекрасна е тортичката! :) И благодаря за хубавите думи! Целувки от мен! :)
ОтговорИзтриванеМариана
Хи, благодаря ти аз - от сърце! Хубавите думи са заслужени, целувки и от мен!!!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеПредястието е оригинално.Аз обаче избягвам да смесвам рибни продукти с яйца или с мляко.Тези комбинации не знам защо са навлезли в храненето.Баба ми никога не смесваше рибен продукт с мляко или яйца и казваше, че не е полезно.Предястието може на се направи с други оригинални пластове от продукти.Аз бих използвала кисели краставички, картофи, плънки с други риби.Също ще се получи много добре.
Весели празници !
Да, чувала съм навремето, че не бива да се смесват...нямам представа дали е така, то човек трябва да е лекар, химик, биолог и не знам още какво, и пак не се знае дали ще е наясно кое е вредно и кое не...Но пък вкусно беше:))
Изтриване