понеделник, 3 януари 2022 г.

Съседна Румъния - Синая, Синайски манастир и Замъка Пелеш


В Румъния ходихме лятото, но така и не успях да оформя следващите публикации, след Букурещ.
Минаваме пътьом през Букурещ и се отправяме към курорта Синая. Синая е град, високопланински ски курорт в окръг Прахова, област Влахия, Румъния, на 10 км южно от Трансилвания и на 130 км северно от столицата Букурещ. Надморската му височина е около 850 м. Около града се издигат Карпатите. Синая е очарователен, стилен малък град.

Отсядаме в едно семейно хотелче, алпийски стил. Условията са добри, а храната - превъзходна. Още помня вкуса на супа персоритаре - бистра супа топчета с булгур, зеленчуци и девесил, който и придава неустоим аромат. Другата страхотна гозба бе зелеви сарми с гарнитура от мамалига.
Града получава своето име от манастира Синая, около който е възникнал.
В Синая основната забележителност е Синайския манастир.
От входа на манастира за 10 минути по стъпаловидна пътека се стига до парка в центъра на Синая, със заведенията, по-големите хотели и магазини.
Цените по заведенията са като в България, на такситата също.
Това е най-известния ски курорт на Румъния.

Замъкът Пелеш е една от следващите ни цели. За публикацията съм ползвала източници от интернет и разказа на екскурзовода.
Разположен на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия в Румъния, в подножието на Карпатите, в покрайнините на град Синая.
Замъкът е построен между 1873 и 1914 г. Наречен е по името на протичащата наблизо планинска река.
Изключително красив и си заслужава да се види.
Комплексът се намира северозападно от град Синая, Разположен е в югоизточната част на Карпатите и се състои от три паметници: замъкът Пелеш, замъкът Пелишор и ловната хижа.
Румънският крал Карол I (1839 – 1914) закупува през 1872 г. около 5,3 кв. км. земи за лов и строеж на лятна резиденция. Германският архитект Йохан Шулц представя проект, който се харесва на краля: неголям замък в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с  немската естетика.
В замъка се ражда престолонаследникът Карол II през 1893 г.
През 1947 г. след принудителната абдикация на румънския крал Михай I комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, включително и замъка. През 1953 г. е обявен за музей. През 1975 – 1990 г. (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещения.
След Румънската революция (1989) замъците Пелеш и Пелишор наблизо отново са отворени за туристи. През 2006 г. собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I. Скоро след това в резултат на преговори между краля и румънското правителство замъкът отново става национално достояние като исторически паметник и музей, като в замяна румънското правителство заплаща на кралския дом 30 милиона евро.
В наши дни замъкът приема ежегодно почти половин милион посетители. През ноември замъкът е затворен. От 168 помещения за посещение са отворени 35.
Колекцията от оръжия и доспехи наброява повече от 4000 експоната и е внушителна.
Основният архитектурен стил е неоренесанс, но в богато изписаните фасади към вътрешния двор личи саксонско влияние, а във вътрешния интериор, украсен с богати дърворезби и изискани тъкани, се усеща и влиянието на барока.
Колекция от произведения на изкуството, която е сред най-добрите в Източна и Централна Европа, включваща скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, гоблени и книги. Килимите са изтъкани от най-добрите майстори на Бухара, Мосул, Ъспарта и Измир. Особено впечатляващи са рисуваните витражи, изработени в Швейцария.
Пред главния вход е поставена статуя на крал Карол I, дело на италианския скулптор Рафаело Романели. Той е автор и на останалите мраморни статуи, разположени на 7 тераси, окръжаващи замъка, и изпълнени също в стил „неоренесанс“. Градините и терасите са украсени с фонтани, стълби, лъвове и други декоративни елементи.
Билетите за замъка са два вида: Основния тур е за 1 етаж на двореца, а по-голямата обиколка е 1 и 2 етаж на двореца. Цената е двойна и за да снимате вътре с фотоапарат, е още по-скъпо. Всички изложени експонати в двореца са копия, но е хубаво за разходка.
За хора, които са ходили в Ермитажа, Лувъра и другите големи музеи в Италия, Франция, Австрия, Англия едва ли си заслужава да дават излишни пари за голямата обиколка, от първия етаж ще добият представа. Все пак за възможностите на Източна Европа двореца си заслужава.



Синая - много чисто градче, с прекрасни къщи и хотелчета.
Лоши са снимките, но са от автобуса.









Хотелчето



























Ето и тази уникална супа топчета.



И салата със сирене или брънза.






Не ни бива по селфитата, ха-ха.

















Бурта чорба или тяхното шкембе, по различно е от нашето, но не по-малко вкусно.



И уникално вкусните зелеви сармички с полента.






Синайски манастир - много красив и добре поддържан манастир.

















































Пелеш и Пелишор - невероятна красота











































































Ох, много беше красив,как се размаза таз снимка, тюх...



























Прекалих със снимките, но се влюбих...





























Пасторал




И комерсиалното








И на изхода отново Пелишор.



















6 коментара:

  1. Хубаво пътешествие. Желая ти още много прекрасни преживявания през новата 2022!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дай боже на всички ни, да можем свободно да пътуваме...по-близо, или по-далеч...толкова е ценно да си свободен...

      Изтриване
  2. Веси,
    посетих тези места преди време.Разпознах точно някои места, които посетихме и ние.Много ми хареса този район на Румъния.Непрекъснато сервират мамалига.Кухнята е добра.Страхотни снимки сте направили.Чудни сте !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, абсолютно съм съгласна, вкусно, красиво, гостоприемни са и има какво да се види определено!

      Изтриване
  3. Красив край. Природа, забалежителности. През 2016г за първи път посетих Румъния и бях много впечатлена от природата, забележителностите (замъци и архитектурни обекти) и не на последно място пътищата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, имат много красиви места, кухнята също ми хареса.

      Изтриване