петък, 9 октомври 2015 г.

Смокиновите листа - полезно и вкусно

Смокиновите листа - полезно и вкусно


Тази година тъкмо се прибрах от морето и попаднах на тази рецепта при  Мария.
При нея винаги има вкусни и красиви нещица, пък и доста от тях съм изпробвала, така че спокойно мога да и се доверя. Обаче се побърках от яд, как не видях по-рано - щях да "объсам" някоя смокиня по морето, а сега - от къде в София листа да си намеря...? Ама късмета си е късмет, случайно се заговорихме с колега и той каза, че на село (Ботевградско) си има смокиново дръвче...Така се сдобих с желаните листа.
Същия ден колежка видя клоните (защото цели клони ме беше донесъл:)) и ме попита за какво се пиел сока,  за лекарство ли...отговорих и че просто така за питие, но ме зачовърка любопитството дали пък не е и полезна тази изкушаваща ме напитка...
Зарових се в нета и си харесах три независими източника:)) -  сайта на Лечител, интервю с проф. Байкова, специалист по обществено здраве и Магазин Билка.

1. Ето малко обща информация:

Този медено сладък плод е известен с лечебните си свойства още от библейски времена. Той е пълен с ценни и полезни вещества.
Благодатната смокиня е наричана в Индия дървото на бедните защото има плодове почти през цялата година, вкусна е  и е много полезно за здравето дърво.
Не само плодът обаче е толкова здравословен, но и листата, които дори имат повече лечебни ползи за човешкия организъм от самите смокини.
Древният лечител  Авицена твърдял, че смокинята е плодът на дълголетието, защото лекува старческите болести. Тя практичеки лекува всички болести, които се дължат на възрастта. Питателна е и лесно се усвоява от организма.

2. Ето и някои ползи, които подбрах от тези източници, без да съм опитала и да имам компетенциите да препоръчвам, така че, ако решите да изпробвате - консултирайте се с вашия лекар.

Смокиновите листа притежават ферменти, които понижават холестерола в кръвта.
Имат антибактериални свойства.
Стимулират храносмилането.
Съдържат много минерали, фибри и витамини.
По съдържание на калий, който е важен за сърдечно-съдовата и нервната система, смокинята отстъпва само на орехите.
По количеството на желязо този плод даже превъзхожда ябълката, има го и в листата.
Купичка сушени смокини или чаша чай от смокини осигурява количеството калций, което притежава купичка мляко. Ензимите в плода и листата на смокинята намаляват съсирването на кръвта и така предпазват от съдови тромбози.
Разтворимите влакнини на смокините помагат също така за нормализиране на кръвната захар, тъй като забавят скоростта на абсорбцията на хранителната глюкоза. Увеличават чувствителността на клетките към инсулина и могат успешно да се включват в диетични режими за превенция на диабет тип 2.
Листата на смокините притежават висока антиоксидантна активност – те намаляват оксидативния стрес в клетките, особено при диабетици. По този начин улесняват по-бързото заздравяване на различни рани, и поради противовъзпалителния си ефект. При диабетиците е характерно трудното заздравяване на различни рани и наранявания поради нарушеното кръвообращение и невропатия.
Чай, приготвен от листа от смокиня или приемът им в сурово състояние имат свойството да понижават и опасните триглицериди, които влияят за образуване на лошия холестерол в кръвта. Голямото количество от тези мазнини води до риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, инфаркт и нездравословно напълняване в областта на талията.
Отвара от листа от смокиня помагат също така при белодробни болести като бронхит, и астма
Силата на полезните листа от смокиня е толкова голяма, че се препоръчва да се приемат при болест на Бюргер, когато настъпва запушване на кръвоносните съдове.
Гастрит и язва се лекуват в народната медицина като се препоръчва хапване на сурови листа от смокиня. 
С тях се премахват циреи, кокоши трън, а отвара, прилагана като компрес, е ефикасен начин да се отървете от подкожни пъпки.
Полезните листа от смокиня са богати на калций и калий, както и на антиоксиданти, което способства за нормализиране на високото кръвно налягане.
Тъй като са богати на много фибри, който иска да отслабне, може всеки ден да консумира полезните листа от смокиня.
Ако имате проблем с гъбички по пръстите на краката и изпотявянето им - направете отвара от смокинови листа (зимата се използват изсушени) и накиснете няколко поредни вечери.

Листата на смокинята са естествен консервант. Едно-две листа в кисели краставички, освен че дават аромат, консервират. Във всеки буркан, когато вече са сложени всички продукти, най-отгоре се слага по един смокинов лист. Става невероятно, краставичките имат страхотен аромат

3. Ето няколко рецепти с листа от смокини при различни заболявания:

 – бронхит и астма - сложете 2-3 смокинови листа в 500 мл вода и оставете да заври. Оставете да поври за 15 минути, след това прецедете и пийте.
   бронхит - три смокинови листа се измиват хубаво и се варят в литър вода 15 минути. Киснат 2-3 часа, прецежда се и се приема вместо вода.
– сърдечно-съдови заболявания и рак – пийте по една чаша прясно приготвен чай от смокинови листа един път на ден
– генитални брадавици  – откъснете дръжката на едно смокиново листо и приложете белия сок върху засегнатите части.
– хемороиди - сложете две или три листа в един литър вода и оставете да заври. Нека ври за поне 15 минути. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.  Получената запарка използвайте за промиване на аналната област.
– цироза на черния дроб – вземете 4 листа, измийте ги добре и ги смачкайте добре с няколко бонбона (лукчета). Трябва да се получи каша. След това добавете две чаши вода и разбъркайте. това количество трябва да се изпие на 2 пъти в рамките на един ден.
– ниско кръвно налягане - сложете 3 смокинови листа в половин литър вода. Оставете  да ври 15 минути и след това изпийте това количество за един ден.
бъбреци и цистит -страхотно лекарство - 2бр.листа се запарват в 0,500л.вряща вода. Киснат 30мин. и се пие като чай по няколко пъти на ден. Може и подсладен с мед. Пият се и профилактично.

-  магарешка кашлица - чай от едно изсушено смокиново листо се вари в един литър вода, прецежда се и се пие.
– херпес зостер – сложете 2-3 смокинови листа във вода и оставете да поврат около 15 минути. След като се охлади, намокрете една кърпа с течността и наложете върху засегнатите области.
- при разстройство. В 1 ч чаша вода се вари 1 смокиново листо до светло зелено се изпива половината ако не спре пиете и другата половина.  Може и със сухи листа през зимата

Смокиновите листа могат да се ядат сурови, но обикновено са жилави и неприятни на вкус. Въпреки това, изсушени, в прахообразна форма смокиновите листа могат да се включват в храната. За да направите чай се използват две ч.л. сушени листа в една чаша вряла вода. Оставете да се  накиснат 10 минути. Чаят може да се направи по-вкусен като се добави мед на вкус.


И накрая ето какво направих аз - сироп и изсуших за чай. Вкус на лято и море!


Сироп от смокинови листа







Необходими продукти:

30 бр. смокинови листа
1 литър вода
1 кг  захар
10 гр лимонтозу - аз не сложих







Листата се измиват добре. Слагат се в голяма тенджера и се заливат с водата.Слага се на умерено силен котлон и се похлупва. След завиране варенето продължава 20 минути.
Оставя се на стайна температура докато изстине напълно.
След това сока се прецежда. Смесва се със захарта и се връща на огъня. Когато заври огъня се намалява, да не ври силно и варенето продължава 30 минути. В последните 2-3 минути от варенето се прибавя лимонтозуто, но аз не сложих. Насипва се горещ в сухи бутилки. Затваря се веднага.
Поднася се разреден с вода до желана сладост (може газирана вода). Добавя се лед и парченце лимон.




Ето ги и изсушените листа за чайче:))





13 коментара:

  1. Наистина си е вкусотия! Ама то май беше взаимно пощуряването по този сироп, който Йоли сподели. :) Даже и аз си приготвих. :) И точно кате теб, Веси - и сироп, и малко изсушени листа за чайче. Да ви е сладко и смокиново!
    Поздрави и лека вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, значи ти е познат вкуса, зимата ще отпиваме по глътка лято:)

      Изтриване
  2. Веси, благодаря за информацията! Аз отдавна си суша листа от смокини за чай, но никога не съм се интересувала с подробности за лечебните им свойства, пък те били доста :)
    Поздрави и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, то и аз нямаше да знам, ако не ме беше попитала колежката - да се разровя:)
      Хубава събота.

      Изтриване
  3. Аз пък отлагах, отлагах, и така и не си направих! Но ти Веси ме убеди, със сигурност още днес ще си набера листа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, Вили, че те не са ли повехнали, нямам представа какво се случва с листата на смикинята по това време. Аз правих сиропа непосредствено след морето!

      Изтриване
  4. Явно няма да изтрая и аз ще взема да приготвя този ароматен сироп..............!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми, ако смикините са иглолистни:)), то наверно и зимата ще са зелени:))

      Изтриване
  5. Чуден е сиропа, и аз го приготвих два пъти. Един път с лимонтозу, и още веднъж без него. Повече ми хареса без киселината. Приятни почивни дни, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, успокояваш ме. Аз не сложих лимонтозу, защото въпросната колежка с полезностите ми рече, че било много вредно, но после пък един професор по храните ми поясни, че не е вредно и че си е просто лимонена киселина. Та се ядосвах, че не съм сложила.

      Изтриване
  6. Май всички ни е обхванала модата по тези листа. Само че твоята публикация си е направо върха.
    Поздравления! Много е полезна...

    ОтговорИзтриване
  7. Веси,
    не съм приготвяла този сироп, но знам,че както плодът, така и листата на смокинята са много полезни.Листата слежат за консервиране на кисели краставички, а млякото, което се отделя при откъсването им лекува мазоли и кокоши тръни само с 2 - 3 намазвания.Така ,че прекрасен е сиропа.Лимонената киселина / лимонтузуто / не е натурална, а е изкуствено получена.Така,че не е много полезна както ни уверяват.А я слагат навсякъде, дори и в оцета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване