петък, 3 април 2015 г.

Кренвиршки

Кренвиршки 



Продукти:



1 ч.ч. прясно мляко 
1/2 ч.ч  гореща вода
1 яйце 
1с.л. олио
2ч.ч брашно
ч.ч  пълнозърнесто брашно
1/2 кубче мая
1с.л захар
1ч.л сол 

5-6 кренвирша, разрязани по дължина на 1/2 (ползвам само на Житница)

или 

плънка:
кренвирш
кисели краставички
яйце

1 жълтък
сминдух





Приготвяне:

Замесвам тестото от изброените продукти в машината за хляб, но вие може да направите това и на ръка. Разточвам на набрашнена повърхност, разрязвам на правоъгълници, с дължина малко по-голяма от тази на кренвирша и ширина около 10 см. Разрязвам кренвиршите на две по дължина. Поставям във всеки правоъгълник по една половинка и завивам. Поставям в тавата с шева надолу. Оставям да втасат, намазвам с разбит жълтък и ръся със сминдух, но може и направо да се пекат в не загрята фурна до зачервяване.
С част от тестото завих кифлички, като смесих нарязани кренвирш и кисела краставичка с яйце и сминдух. Втасване, намазване, поръсване, печене и....хапване!






8 коментара:

  1. Понеже за закуска едва ли ще сколасам, но затова отмъквам едничко още от сега:) Великолепни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. О, и аз не сколасвам със закуските, Кате:)) Не съм от ранобудните "булки", уви, затова пък съм нощна птица:))

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно изглеждат Веси, ще зарадвам непременно моите хора с тях :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Мама ни правеше такива кремвиршки с брат ми като деца:))Тя замесваше тесто като за пица.
    Прекрасна закуска,Веси!Гуш и честит Лазаровден!:))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Иха...Весе...оригинално и вкусничко!

    ОтговорИзтриване