четвъртък, 2 април 2015 г.

Руло Стефани

Измина една година от смъртта на нашия приятел Жоро Бордовски.
В трудните моменти винаги имам и ще имам за пример неговия несломим дух.
На трапезата ни винаги ще присъстват и ястия, приготвени по безупречните му рецепти. Много любимо ни е вкусното руло Стефани.
Но ще ни липсват присъствието му, приятелството му и усмивката му винаги...

Руло Стефани



Продукти:
                                     
1 кг кайма
3 яйца
2 филии сух хляб, накиснат във вода и отцеден
1 глава лук
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион

4-5 яйца
2 големи моркова
3 - 4 кисели краставички
2 с.л. олио
галета
сол

Сос:
3-4 с.л. олио
200 гр. гъби
1 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
100 мл. прясно мляко
универсална подправка

Приготвяне:



Омесва се каймата от горните продукти и се оставя за десетина минути да хомогенизира. Яйцата и морковите се сваряват в подсолена вода поотделно. Яйцата се обелват,а морковите и краставичките се срязват на 4 по дължина. Правоъгълна форма за кекс се намазва с 1 с.л. олио и се поръсва с галета. Слага се 3/4 от каймата и се оформя по стените на формата, да се получи легло за плънката. Нареждат се яйцата, морковите и краставичките и се захлупва с останалата кайма. Намазва се отгоре с останалото олио и се поръсва с галета. Рулото се пече във фурна на 250 градуса до зачервяване.
Гъбите се задушават в олиото, нарязани на филийки. добавя се брашното при постоянно разбъркване и след малко размитото в 350 гр.вода доматено пюре, прясното мляко и подправката. След 5 минути варене с разбъркване соса се отстранява от огъня и по желание може да се пасира. Залива се върху порциите с руло.



Вариант на рулото, обвито в резени бекон (с добавени по-нови снимки)- фантастично!










3 коментара:

  1. Веси, никога няма да забравим близките си, които вече не са сред нас. Но както каза веднъж една моя класна, - докато си спомняме, тях ги има!

    ОтговорИзтриване
  2. Лека му пръст на Жоро! А рулото е чудесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    не съм правила рулото Стефани с някакъв сос.Интересна идея за неговото поднасяне.Близките ни винаги ще ни липсват и ще си спомняме за тях, особено с това, което са оставили след себе си.

    ОтговорИзтриване