Спомен от детството. Баба го правеше с царевично брашно, изсипваше го в съда с вода, изчакваше да се посвари, помня как държеше тенджерата с две ръце, а дядо бъркаше с точилка качамака, докато стане напълно готов. Днес аз го правя с готова смес.
Продукти:
1 пакет готова смес за качамак
парче шарена сланина, около 200 гр, моята е домашна, осолена
около 200 гр сирене
Приготвяне:
По-лесно от това няма накъде.
Първо нарязвам сланината и я изпържвам хубаво, до хрупкавост, в собствената и мазнина, най-добре в тиган с незалепващо покритие.
Сварявам качамака според упътването на опаковката.
Намазвам обилно тава с мазнина от пърженето на сланината, изливам качамака, отгоре разпределям пръжките, натрошавам сиренето и поливам с част от мазнината, аз обичам да е по-мазничко. Слагайте тавата на масата, раздавайте лъжиците и нападайте:)), така го сервираше баба.
Ей така го обичам,а ако правя индивидуални порции отдолу слагам едно рохко изпържено яйце.....чудно,прегръдки Веселушке!
ОтговорИзтриванеРохко изпържено ще е чудесно, че преди време колежка ми каза, че излива горещия качамак върху сурови яйца и те се стягали от топлото. Да, ама моите не стегнаха, белтъка беше неприятен суров.
ИзтриванеНареждам се с голямата вилица :)
ОтговорИзтриванеМного го харесвам! Съжалявам, че преди години не уважавах така бабиния и маминия :)
Да, Пеп, и аз не го обичах чак толкова, както сега, по-скоро ми беше забавно как се прави.
ИзтриванеКачамак не ям, но твоят изглежда супер, Веси!
ОтговорИзтриванеХи-хи, и защо не ядеш?
ИзтриванеСупер е!
ОтговорИзтриванеРазкош!
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеи моята баба правеше чуден качамак.Бъркаше го в чугунена тенджера с обло дъно с точилка, а след това го нарязваше с конец.Така го правим и сега понякога.Много вкусно, засищащо и автентично зимно ястие се получава.Чудесен е и твоят качамак.
Поздрави !