събота, 31 януари 2015 г.

Бьоф Строганов

Тази рецепта видях в сайта на  Бон Апети. Тъкмо се чудех как да приготвя едно телешко месо. Имах и останалите продукти, като някои промених.


Бьоф Строганов





Продукти:
500 г телешко крехко месо
200 г гъби
3 кисели краставички
20 г краве масло
2 глави лук
3 с. л. доматено пюре
1 с. л. горчица
100 мл шампанско
200 мл течна сметана
сол и черен пипер на вкус
олио

Приготвяне:

Месото се нарязва на тънки ивици, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с разтопеното масло.  
Пържи се в сгорещен тиган  до златисто и се изважда в чиния.
В същия тиган се запържва нарязаният на ивици лук. Тук се добавя и малко олио.
Прибавят се нарязаните на ивици гъби и когато станат златисти, се добавят нарязаните на ивички кисели краставички. 
Деглазира се с шампанското и се добавят горчицата и доматеното пюре.Месото се връща в тигана и се налива течната сметана. Овкусява  се допълнително със сол и черен пипер. Може да се поднесе  картофено пюре






петък, 30 януари 2015 г.

Сладкиш, сиропиран с бяло вино

Предлагам ви един много интересен и сочен сладкиш, който открих на страниците на списание "Кулинарен журнал", по-стар брой. 

Сладкиш, сиропиран с бяло вино











Продукти:

6 яйца
150 гр захар
120 гр галета
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче

300 мл бяло вино
150 гр захар

Приготвяне:

С дървена лъжица се разбъркват 6 жълтъка със 150 гр захар, канелата и индийското орехче. Добавя се галетата и разбитите предварително на сняг белтъци. Бърка се с лъжицата внимателно. Сместта се изсипва в намазнена форма с диаметър 25 см. Пече се до "суха клечка". През това време се сварява виното със 150 гр захар. Готовия сладкиш се залива топъл с топлия сироп. След няколко минути е поел сиропа. След изстиване е готов за консумация. Много ароматен, с деликатен вкус.

вторник, 27 януари 2015 г.

Салата от спанак и сушена боровинка

Вчера мили другарчета ме посъветваха в коментарите си да хапвам спанака суров, по-полезен бил така...Ето, поправих се и днес сме на сурова салатка. Идеята за нея е от списание "Рецепти за здраве", като видях продуктите - нямаше как да я пропусна. Имах в момента сушена червена американска боровинка, но разбира се може да се направи според наличността и с друга.

Салата от спанак и сушена боровинка





Продукти:

200 гр спанак
1 червена ябълка
шепа сушена червена боровинка
1-2 с. л. орехи
сока на половин лимон
олио
сол
черен сусам
сусам
ленено семе

Приготвяне:



Смесваме в купа нарязаната на кубчета ябълка, добавяме боровинките и изстискваме отгоре лимона. Оставяме да престои 10-15 минути. През това време почистваме и измиваме спанака, накъсваме го на парченца и добавяме към ябълката. Следват орехите, олиото, семената и сол на вкус. Объркваме всички продукти, оставяме десетина минути и поднасяме. Много е свежа, хареса ми!


понеделник, 26 януари 2015 г.

Салата със спанак и катък

В събота купих спанак от пазара. Сетих се за една любима салатка.


Салата със спанак и катък






Продукти:

1 кг спанак
400 гр катък
чесън (най-добре пресен)
копър

сол на вкус



Изчистеният, измит, нарязан и отцеден спанак се задушава в олио, докато омекне и се поизпари течността. Отцежда се хубаво. След като изстине се добавя катъка, ситно нарязаните чесън и копър и се обърква хубаво. Много приятна салатка.













неделя, 25 януари 2015 г.

Запеканка с кайма и кренвирши

Тази рецепта беше много модерна преди 25 години. Току що бях започнала работа, а повечето ми колежки бяха вече опитни домакини. Работехме два отдела в една стая, общо 9 жени. Все някоя имаше празник (или тя или някой член на семейството) и честичко носеха вкусотии за почерпка. Имах една тетрадка, в която записвах рецептите. Та и тази е от там:)


Запеканка с кайма и кренвирши



Продукти:

1 кг кайма
500 гр кренвирши (аз ползвам "Житница")
200 гр пушено сирене
1 яйце
черен пипер
сол
чубрица

Приготвяне:



Нарязваме ситно кренвиршите и пушеното сирене и ги омесваме с каймата и подправките. Разстиламе в тавичка и печем до зачервяване. Нарязваме на правоъгълни парчета и поднасяме с картофено пюре и подходяща салата.




събота, 24 януари 2015 г.

Пилешки бутчета с гъби и лютеница

В блога на Вероника съм открила много, ама много вкусни рецепти. Тази също е една от тях. Много е лесна за приготвяне и невероятно вкусна.



Пилешки бутчета с гъби и лютеница

Продкти:

8 долни бутчета
250 гр гъби
400 гр лютеница
черен пипер
червен пипер
пушен пипер
босилек
сол
олио


Приготвяне:



Поставяме почистените и измити бутчета в глинен гювеч и ги осоляваме. Добавяме нарязаните гъби, а ако са по-дребни оставяме цели. Поръсваме с босилека, с черния, червения и пушения пипер. Размиваме лютеницата с чаша вода и я изливаме върху бутчетата. Накрая поливаме с малко олио, затваряме капака и печем около час и половина. Отхлупваме и оставяме да се зачервят бутчетата, течността почти се е изпарила. Много крехки и вкусни са.
За съжаление нощните ми снимки не са никак добри.



И по-нови снимки:)













четвъртък, 22 януари 2015 г.

Соленки с майонеза

Соленки с майонеза




Продукти:

1 опаковка от 200 г майонеза
1 ч.ч. настъргано сирене
около 2 ч.ч. брашно




Приготвяне:

От изброените продукти се омесва меко, но еластично, точещо се тесто. Разточва се на кора, дебела около 5 мм. С формички се изрязват солените цветенца. Пекат се в тавичка, върху хартия за печене,  на 200 градуса, на средна скара. Когато порозовеят се изваждат и охлаждат. 
Много са приятни.

Могат да се поръсят преди печене със мак, сусам или други семена.



вторник, 20 януари 2015 г.

За далечните близки или близките далечни

Чести рожден ден, Аля

Мила приятелко, вместо подарък
на днешния ден ти поднасям това:
За мене човек си безценен и ярък,
човек със прекрасна, богата душа.

Нашата среща не беше случайно,
съдбата поднесе ни истински дар-
Приятелство – най-великото тайнство,
що никой до днес не е разгадал.

На днешната дата календара ми свети-
родена си днес – ще празнувам и аз!
И макар, че от тук ни делят километри,
споделям със теб този празничен час!

А ти нека бъдеш неземно щастлива!
За тебе се моля горещо сега!
И здраве, късмет във живота да имаш!
И нека се сбъдне всяка твоя мечта!

Мила приятелко, вместо подарък
Поднасям ти тука само ред-два
И поздрав поднасям ти – слънчев и жарък,
и силна прегръдка – с цяла душа!

Защитено с авторско право

понеделник, 19 януари 2015 г.

Постен славянки гювеч

       Постен славяски гювеч


 Продукти:
                    
1 ч.ч. ориз
2 глави лук
2 домата
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
олио
червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
5 ч.ч. вода (имах бульон от свинско месо)

Приготвяне:
В олиото се задушава ситно нарязаният лук, докато стане прозрачен. След това към него се прибавят морковите, нарязани на малки кубчета и червеният пипер. Налива се 1/4 от водата. Ястието къкри на тих огън. След това се добавят зеленчуците. Чушките се нарязват на колелца, а  доматите се настъргват на едрото ренде.  Аз сложих замразени чушки и домати от консерва.  Добавя се и оризът. Разбърква се и щом ястието заври, се    прехвърля в тава.
Долива се останалата вода и гювечът се овкусява с черен пипер и чубрица. Поставя се в студена  фурна и се  пече при 180 градуса.

 Ястието се поднася горещо.


неделя, 18 януари 2015 г.

Милинки

Тази рецепта правя доста често, откакто я видях при Мария тук. Много са лесни и вкусни. Ползвам тава с диаметър около 30 см и височина 15 см. 




Милинки

Продукти: 

около 1 кг брашно
1 яйце
1 с.л. сол
3 с.л. кисело мляко
20 гр мая                        
400 мл хладка вода

За намазване:
60 гр маргарин/масло
100 мл олио 
5 с.л. брашно
1 ч.ч. натрошено сирене


Приготвяне:


     




От изброените продукти омесваме тесто, като предварително разтваряме маята в хладката вода. Аз меся в машината за хляб, докато спре да лепне и започне да отскача топката тесто. Намазваме тавата с маргарина. От тестото правия малки топчета,  колкото орех и ги редим едно до друго в тавата.
Оставям да втасат докато удвоят обема си. 
През това време си правя кашата от мазнината, брашното и намачканото сирене, с която ще мажа милинките.


Намазани с кашата ги изпичам на 200 градуса до готовност - суха клечка, зачервяване или при почукване - кух звук. Може да ги завиете да се задушат, но ние ги обичаме с хрупкава коричка. А отвътре са пухчета.








събота, 17 януари 2015 г.

Пилешка супа с праз и яйца на очи



Пилешка супа с праз и яйца на очи

Продукти:


5 ч.ч. пилешки бульон, 
1 ч.ч. нарязан на тънки колелца праз лук
1 ч.л. нишесте
6 яйца, изпържени на очи
сол
черен пипер


Приготвяне:

Сваряваме на слаб огън пиле или част от него. Посоляваме  със сол и черен пипер. Разтваряме лъжичката нишесте в малко студена вода и я прибавяме към бульона. Прибавяме и праза и доваряваме. Сервираме в дълбоки чинии, като слагаме отгоре по едно яйце на очи.



четвъртък, 15 януари 2015 г.

Торта самолет

Една тортичка, която правих за приятел на децата (зетя и дъщерята). Провокира ме професията на младежа:) Нямах много време, затова купих готови блатове и ползвах налични продукти за крема. Резултата на вид се получи добре (разбира се няма място за сравнение с произведенията на мнозина майстори - блогъри) , на вкус също децата са одобрили. Рожденика е останал много доволен, също и от закачката с надписа. А за мен беше удоволствие да се заиграя....:)

Торта самолет




Блат:
1 опаковка от 3 квадратни блата:)

Крем:
1/2 л прясно мляко
5 с.л. с връх захар
5 с.л. брашно
300 гр извара
1/2 бурканче сладко от кайсии

125 гр масло
200 гр пудра захар
ванилия

1/2 доза от този фондан на Дими.

Приготвяне:




 Сварих крем от млякото, захарта и брашното, предварително добре разбъркани, да няма бучици. След като изстина добавих изварата и сладкото и пасирах с пасатора. Сглобих блат, крем, блат, крем и накрая блат. Поставих в хладилника да стегне. Разбих размекнатото масло с пудрата захар и ванилията и измазах отгоре и отстрани цялата торта. Оцветих фондана с избраните цветове, като оставих голяма част бял. От него оформих тялото на самолета. Крилата закрепих с клечка за зъби, вмъкната внимателно, за да стоят прави и да не клюмват. Останалия разточих, изрязах и т.н. Нямам инструменти и всичко правя на ръка. Слепвам отделните части с четчица с вода. Понякога остават мокри петънца, които лъщят. Имам и друг проблем, при разточването на фондана ползвам нишесте или пудра захар, за да не залепва, но после остава и трудно почиствам със суха клечка. Но ще се усъвършенствам все някога:)




сряда, 14 януари 2015 г.

Факела Любов 23

Дойде ред и на последното ми (едноименно) стихотворение от "Факела Любов", "книга", написана преди 26 - 27 години.
Благодаря на всички ви за хубавите думи, които ми написахте. Окуражихте ме...Няма какво да си кривя душата - направо ми беше приятно, че харесахте стиховете, такива мили думи прочетох...че се просълзявах...благодаря!


Факела Любов


Тръгни към мен навън когато мръкне,
аз трепетна ще чакам твоя зов.
В нощта кристално тишината ще прозвънне
със звън от чашата на нашата любов.


Подай ръка - звезди над нас изгряват,
със блясък бял, неистово горят.
Горим и двамата - два факела остават
В един да светят - ФАКЕЛА ЛЮБОВ!

1988г.
Защитено с авторско право

вторник, 13 януари 2015 г.

Таратор с репички

Обичам таратор. Обичам и репички. Ето един по-различен таратор. 





ТАРАТОР С РЕПИЧКИ

Продукти:


1 връзка репички
2 кисели млека
сол на вкус
1/2 връзка копър
2-3 ск.чесън
2-3 ореха
1-2 с.л. олио

Приготвяне:
Репичките се нарязват ситно на кубчета, разбъркват се с млякото, солта, олиото, счукания чесън и смлените орехи. Всичко се обърква. По желание може да се разреди с вода.







неделя, 11 януари 2015 г.

Отново безглутеново и вкусно

Обещах тук, че ще приготвя нещо с продуктите, които получих от Нестле Зърнени закуски.
Реших да приготвя и основно ястие и десерт. И двете се получиха вкусни, освен че са и здравословни, особено за за хора, с непоносимост към глутен.




Обещах и да пусна малко повече информация, намерих я разбира се в нета:


Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който е жилав и твърд и се намира в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Някои хора са нетолерантни към глутен и проблеми с него могат да варират от храносмилателни смущения до сериозни алергични реакции.
Ето някои от най-лесно достъпните храни без глутен:

Ядки - Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци и други подобни ядки не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт като пшеница например. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно.

Ориз - Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.

Царевица - Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче да се четат внимателно етикетите.

Бобови култури - Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности фасул. Ако са преработени само с масло, също няма опасност да бъдат консумирани от хора с целиакия.

Други храни - Примери за други одобрени храни без съдържание на глутен са амарант, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи.
Ориз - Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.
Царевица - Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче да се четат внимателно етикетите.
Бобови култури - Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности фасул. Ако са преработени само с масло, също няма опасност да бъдат консумирани от хора с целиакия.
Други храни - Примери за други одобрени храни без съдържание на глутен са амарант, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи.





Храни под въпрос - Някои храни може и да изглеждат сякаш не съдържат глутен, но всъщност да са замърсени поради преработване заедно с храни, съдържащи глутен. Примери за подобни храни са триците, зърнените закуски, нишестето, брашното, овеса, булгура, конопа, малца, овесените ядки.


Много е важно да се знае, че дори и храни, които не съдържат глутен, но са били в досег с такива, които съдържат, може да бъдат замърсени.
Диетата се спазва на мулекулярно ниво,така че дори тези минимални количества може да вредят.
Особено важно е и стриктното измиване на ръцете при приготвяне на храната, особено при бебета и деца с непоносимост към глутена.

Повече информация, при това професионална може да видите тук.
А информация за продуктите на Нестле Зърнени закуски тукПриветствам решението им да създадат такива продукти и да ги предложат на нашия пазар.



Пилешко филе на фурна с  NESTLÉ® CORN FLAKES





Продукти:




1 пеперуда пилешко филе или около 700 гр
1 яйце
сол
черен пипер
1 купичка класически NESTLÉ® CORN FLAKES
олио

Приготвяне:




Нарязваме месото на тънки пържолки. осоляваме. Счукваме флейкса в хаванче. Овалваме месото в яйцето, след което хубаво панираме в зърнената закуска. Поставяме в тавичка, застлана с хартия за печене и намазана с олио. Отгоре също поливаме с тънка струйка. Поставяме във фурната и печем на 200 градуса с вентилатор до приятен загар. Бързо стават.






Сладкиш с  NESTLÉ® GOLD FLAKES с мед и фъстъци





Продукти:




400 гр гъсто кисело мляко
200 гр заквасена сметана
1/2 чаена чаша захар (може и повече)
около 100 гр NESTLÉ® GOLD FLAKES с мед и фъстъци
5-6 фурми
шепа стафиди
шепа смлени орехи
1 настъргана ябълка

Приготвяне:




Разбърквам добре с вилица млякото, сметаната и захарта. На дъното на стъклена форма слагам част от флейкса, отгоре поставям нарязани фурми и стафиди, ръся орехи. Поливам с млякото, върху него настъргана ябълка и отново пласт флейкс. Така до изчерпване на продуктите, но отгоре полях с млякото. Сложих в хладилника за няколко часа, а после обърнах в чиния и украсих със стафиди. Просто, лесно, вкусно и здравословно.










събота, 10 януари 2015 г.

Френска селска торта



Днес моят баща има рожден ден. След пенсионирането им с мама отидоха да живеят на село, на около 30-40 км. Ние днес поради ангажименти няма да можем да пътуваме, затова няма да има и торта:) Помислих да направя само за нас, но пък има още сладости за дояждане, а не ми се изхвърля храна.


За това ще използвам случая само да си покажа правена преди тортичка, защото е много вкусна, пък и да отбележа случая. Ние ще се почерпим с друг вкусотии.


Пожелавам да ми е жив и здрав тате, да е по-лек живота му, да сме по-щадящи го ние околните, защото той никога и за нищо не се оплаква, но не му е лесно. Цял живот е посветил на семейството си и сега дори продължава с каквото може да ни помага, себе си винаги на последно място поставя. Е, малко труден характер си е:), но си е той:)

Обичам те, тате! ( макар ние с тебе да не си ги казваме тия неща, просто ти си си такъв, аз знам, че го знаеш!)


Има много рецепти за тази торта, под различни имена, но тази имам дадена от колежка, и уж е оригинала - от собственичката на сладкарница Канея. Малко промених.

Първоначално не останах особено впечатлена, въпреки че тортата престоя няколко часа в хладилника, но на следващия и по-следващ ден определено стана много по-вкусна. Следващият път бих сложила повече крем и бих разбила сметаната до пухкавост.




Френска селска торта










Продукти за платките:
1 яйце
Захар – 150 гр
50 гр масло
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр
Прясно мляко – 200 мл

Продукти за крема:
Заквасена сметана – две големи кофички
Захар 15 с.л.
Орехи – 200 гр

Приготвяне:


Разбиваме яйцата и захарта, после бавно добавяме млякото, меда, содата и маслото. Получената смес варим на бавен огън до получаването на златист цвят около 20 минути. Докато е още топла сместа изсипваме брашното и омесваме.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка разточваме на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и печем. За една торта се използват само пет от платките /това ми се видя странно /
При мен станаха 8 платки, при което 3 ми останаха. Съхранявам ги в найлонов плик на студено. Мисля да направя следващата торта само с трите платки, а друг път да разделям на по 4 - за две торти.

На ръка разбъркваме сметаната и захарта и намазваме всяка кора, след което посипваме с орехи. Отгоре посипваме повечко

Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя 5 часа да зрее при температура от 0ºC до 5ºC.