Днес моят баща има рожден ден. След пенсионирането им с мама отидоха да живеят на село, на около 30-40 км. Ние днес поради ангажименти няма да можем да пътуваме, затова няма да има и торта:) Помислих да направя само за нас, но пък има още сладости за дояждане, а не ми се изхвърля храна.
За това ще използвам случая само да си покажа правена преди тортичка, защото е много вкусна, пък и да отбележа случая. Ние ще се почерпим с друг вкусотии.
Пожелавам да ми е жив и здрав тате, да е по-лек живота му, да сме по-щадящи го ние околните, защото той никога и за нищо не се оплаква, но не му е лесно. Цял живот е посветил на семейството си и сега дори продължава с каквото може да ни помага, себе си винаги на последно място поставя. Е, малко труден характер си е:), но си е той:)
Обичам те, тате! ( макар ние с тебе да не си ги казваме тия неща, просто ти си си такъв, аз знам, че го знаеш!)
Има много рецепти за тази торта, под различни имена, но тази имам дадена от колежка, и уж е оригинала - от собственичката на сладкарница Канея. Малко промених.
Първоначално не останах особено впечатлена, въпреки че тортата престоя няколко часа в хладилника, но на следващия и по-следващ ден определено стана много по-вкусна. Следващият път бих сложила повече крем и бих разбила сметаната до пухкавост.
Френска селска торта
Продукти за платките:
1 яйце
Захар – 150 гр
50 гр масло
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр
Прясно мляко – 200 мл
Продукти за крема:
Заквасена сметана – две големи кофички
Захар 15 с.л.
Орехи – 200 гр
Приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта, после бавно добавяме млякото, меда, содата и маслото. Получената смес варим на бавен огън до получаването на златист цвят около 20 минути. Докато е още топла сместа изсипваме брашното и омесваме.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка разточваме на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и печем. За една торта се използват само пет от платките /това ми се видя странно
/
При мен станаха 8 платки, при което 3 ми останаха. Съхранявам ги в найлонов плик на студено. Мисля да направя следващата торта само с трите платки, а друг път да разделям на по 4 - за две торти.
На ръка разбъркваме сметаната и захарта и намазваме всяка кора, след което посипваме с орехи. Отгоре посипваме повечко
Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя 5 часа да зрее при температура от 0ºC до 5ºC.