четвъртък, 27 април 2017 г.

Телешко филе със спанак

Ей това телешко е страхотно!
Видях го и го приготвих почти веднага след като Пепчо го показа в блога си, автор е Мага, който го е приготвил в "Черешката на тортата".
Но снимките ми отлежават, отлежават и чакат да се върна и да напиша публикация.
Тъкмо така рецептата след време се повтаря, ако някой не е успял да я зърне тогава, ако ли не - припомням я просто и си я имам записана тук! 
Въобще не мога да не се доверя на Пеп, по отношение на месото, пък и не само. Но очакванията ми дори бяха задминати с тази рецепта, освен вкусна е и бърза и лесна! Непременно ще приготвя пак тези дни, имам и домашно телешко, но колкото и да си обещавам да сменям снимките, явно пак не ми стига времето и за това, но ... някой ден...
Не си ги харесвам тези стари и правени на тъмно снимки (то не че сега на светло ги правя, все вечер), и май със стария апарат.
А и явно съм поръсила свежия спанак доста преди да снимам и той е повехнал, та не знам дали бих ви изкушила визуално... но си струва да опитате!
У дома децата не вкусват телешко, но ние с мъжа ми си го хапваме с удоволствие.
Когато е приготвено па правилния начин, като тук, е разкошно крехко.
Провокира ме и нарязването(противно на някои теории) - по посока на мускулните влакна.










Продукти за една порция:
по 250 гр. телешко филе
3-4 скилидки чесън
1 к. л.  червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. листа пресен спанак



Приготвяне: 
Всяка порция се приготвя поотделно, за де не се вари месото, като е повече.
Спанака се  измива и  отцежда. 
Месото почиства от ципите и се нарязва по посока на мускулните влакна на ленти дълги ~10 см, дебели ~3мм и широки приблизително 3-4см. 
В тиган се слага нарязания на ситно чесън и червения пипер и запържват за 10-15 сек. в зехтина, не повече, да не загорчи.
Слага се и месото, запържва се за около минута и се добавя нарязания  спанак. Поръсва се със сол и черен пипер и се бърка, в продължение на 3-4-5 мин, не повече, докато се изпари водата и се изпържи месото. Филето е крехко и става наистина много бързо. 
Готовата порция се прехвърля в чиния и поръсва с 2-3 нарязани на ситно листа пресен спанак. 
Тук препоръчвам пресния спанак да се поръси при сервирането, за да не загубва свежестта си. 
Така се приготвят всички останали порции, като се добавя нов зехтин в тигана и процедурата се повтаря.




Пеп, благодаря за вкусотията, и добре че мернах из старите снимки, та да приготвя пак тези дни!


сряда, 19 април 2017 г.

Пролетна салата

Не устоях на салатката на Ани. Обаче си я промених по мой вкус. Който и вариант да изберете - ще ви се услади, сигурна съм!
Страхотна е тази салатка, и точно сега е момента да си я забъркате. Нямате авокадо у дома? Хей го магазина, на две крачки и дори дъжда не вярвам да ви спре:))



Продукти:
1 бр. меко авокадо
3 сварени яйца
3 стръка зелен лук
3 репички
2-3 стръка копър
3 с.л. заквасена сметана
1/2 ч.л. горчица
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
черен пипер
хималайска сол на вкус
щипка чесън на прах 
Приготвяне:
Нарязвам авокадото, яйцата, репичките и лука на кубчета, лука и копъра на ситно, добавям сметаната, горчицата, лимоновия сок, зехтина и подправките, разбърквам и поднасям. Продуктите ми бяха от хладилника и не съм охлаждала след приготвянето.
Вкусотия!






понеделник, 17 април 2017 г.

"Гърне с мед" за един юбилей

"Децата това, децата онова", "малките така, малките иначе" - все така си говорим..., пък то живота си върви и ето - момчето до дъщеря ни вече е мъж на 30....!

ЧРД, Стефи!


Кръглите годишнини обикновено ни карат да си направим равносметка, да сверим часовника, да отсеем важното, от маловажното и да поемем отново напред с нови мечти, с нова мъдрост, с устрем към нови начинания, към нови успехи, към пълноценни утрешни дни!


Дето се казва в едно стихотворение:

"...На тридесет години трябва
да свикаш своя собствен съд
и пред водата и пред хляба
да оправдаваш своя път..."


Ние ти желаем от сърце да си жив и здрав и да изградите щастлив съвместен живот с най-скъпия подарък, който сме ти дарили - дъщеря ни! 
От както сте заедно ти си и наше дете!

Живота минава неусетно, затова вземай от него онова, което те прави истински щастлив, не се страхувай да грешиш дори, но да следваш мечтите си.
Усмихвай се по-често, обръщай гръб на лошото, нека очите ти търсят само красивото!
Имаш нашата ненатрапчива подкрепа за всичко, според  силите и възможностите ни!

Днешния подарък, (освен този, който се надявам че приятно те изненада), от мен е едно гърненце с мед - да е сладък живота ти занапред!
Едно красиво пиленце ни сподели за интереса ти към ново хоби - да сложиш кошери на вилата, та така се роди и идеята за тазгодишната торта! Надявам се да ти хареса! Весел празник!

 Карамелено-медена торта "Гърне с мед"






Продукти:

за блатове - 8 броя:
3 яйца
1 чаена чаша захар
60 грама краве масло
5 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
500 грама брашно

за крема:
600 грама заквасена сметана
400 грама сирене
300 милилитра сладкарска  сметана

за карамелен сос:
1 и 1/2 ч. ч. захар
160 гр масло 
2/3 ч. ч. сладкарска  сметана

още:
5-6 бишкоти
2 квадратни какаови блата - готови (не ми остана време да пека и тях)
125 гр масло
1/2 ч.ч. пудра захар
100 гр оранжев шоколад (ако нямате може да си боядисате бял с боя на прах, след стопяване)
50 гр черен шоколад
500 гр бадемов марципан за разточване
1 с.л. какао
лъжица филирани бадеми
опаковъчно фолио на балончета





Приготвяне на блатовете:

Разбиваме яйцата със захарта с миксер до еднородност за кратко в тенджера. Поставяме тенджерата в друга по-голяма, в която сме сипали вода. Варим сместа за блатовете на водна баня на умерен огън за около 15 минути, разбърквайки. Прибавяме и останалите продукти за блатовете, без брашното. Бъркаме, за да не получим в сместа сварен жълтък около 30 минути до карамелизиране. Прибавяме 1 чаена чаша от брашното и продължаваме да бъркаме още 2 минути, след което махаме тенджерата от топлината и прибавяме и останалото брашно, оставяйки си малко за поръсване на повърхността на която ще разточваме. Оставяме сместа да се охлади, събираме я на топка, правим руло и разделяме на 8 части, за да получим 8 блата. Всяка разточваме върху хартия за печене, леко поръсена с брашно, на кора с диаметър около 20 сантиметра. Използвах  ринг за торта, с чиято помощ отрязах кръг от всяка разточена кора. Не изхвърлям изрезките, отдръпвам ги от блата, но ги оставям върху хартията за печене и ги пека и тях. Те ще ни трябват по-късно, за да оформим гърнето. Печем на 180 С за 2-3 минути. Внимавайте да не ги изгорите,  изпичат се много бързо.

Аз използвам 3 тави от фурната и докато пека един блат, подготвям другите два. Вадя изпечения, веднага слагам следващия - става бързо. Всеки готов блат махам заедно с хартията за печене от тавата и оставяме да се охлади, като  ги подреждам един върху друг върху решетка. Още топъл обаче го отлепвам от хартията, иначе трудно се отлепва, като изстине.
Когато всички блатове са готови, оставяме ги напълно да изстинат, а през това време приготвям крема.




Приготвяне на крема:

В купа смесвам всички продукти, като ги разбърквам с шпатула. 

За карамеловия сос в тенджера карамелизирам  чаша захарта, внимателно да не  прегори. Добавяме маслото, внимателно защото бълбука много. Добавям и  сладкарската сметана и разбърквам. Отстраняваме от огъня и оставям сместа да се охлади, след което я добавям, но без няколко лъжици, които ще използвам отгоре за украсата, към сметаните и сиренето. Разбъркваме с шпатулата. Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар, но мисля, че така е добре.



Сглобяване:
Поставете първия блат върху подноса, обгръщаме с ринг за торта. Отгоре намажете с няколко лъжици крем, пак блат, крем, блат, крем, и т.н. завършвайки с блат. Оставете си малко крем. Приберете в хладилника - да стегне, при мен за една нощ. Извадих, освободих и намазах отстрани тортата с крем. Разтопих оранжевия шоколад и полях отгоре. Залепих върху шоколада фолиото на балончета, като притиснах. Прибрах в хладилника за 10 минути, за да стегне. Извадих и освободих от фолиото. Пчелната пита беше готова. Върху хартия шприцовах продълговати овални линии, от оранжев и кафяв шоколад, нашарих с ивици от другия цвят, нарисувах очички и пчеличките бяха готови. Като постегна шоколада забодох и крилца от филираните бадеми. Оставих настрана да стегнат съвсем.
С помощта на бишкотите и остатъците от блатове оформих закръглената средна част на гърнето. Отново намазах с крем тънко и облепих с ивици от готов квадратен блат. Така съвсем се оформи гърнето. Измазах хубаво с маслен крем от маслото и пудрата захар, разбити до пухкавост. 
Размесих половината марципан с какао - 1 с.л., останалата част оставих натурална, гърнето щеше да се получи в два цвята. Застъпих малко и разточих заедно върху пекарска хартия на дълга ивица, с дължина-обиколката на гърнето. Внимателно обточих гърнето. Оформих къдраво гърлото. Разлях по края от карамеления сос, който да имитира мед и наредих пчеличките, накацали тук там.
Оставих тортата в хладилник за още 2-3 часа, докато се приберат малките, не - децата, не - младите:))









Разрез ще кача по-късно!



Но ако съдя по снимките на Инчето, от където взех рецептата (макар да промених пропорции и визия), вкуса ще е неустоим, нямам търпение да се подсладим за здравето на зетя!
Инче, благодаря за поредната твоя рецепта, която ползвам с вдъхновение и удоволствие!

неделя, 16 април 2017 г.

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!
Нека светлината от неговото воскресение озарява живота на всички!
Мир, любов, здраве и дълголетие!







четвъртък, 13 април 2017 г.

Козунак с кисело мляко

Преди празниците да припомня едни чудесни рецепти за козунаци.

Много кокосов козунак

Къпан козунак в сметана

Козунак със заквасена сметана

Козунак , който втасва в хладилника

Маков козунак


И да добавя едно ново предложение, което и да изберете - ще останете доволни!
Весели празници!

Козунак с кисело мляко


Рецептата за този козунак е от БГ мама. Чудесен  се получава!



Продукти:
всички да са със стайна температура
20 г.мая(половин кубче)
180г.захар
150г.кисело мляко
50 мл.прясно мляко
80 г.мазнина-(олио и мас сложих тук)
3 яйца(единият жълтък за намазване)
настъргана кора на 1 лимон
щипка сол
брашно-около 600гр,но може и малко повече

стафиди
червени боровинки
кашу





Маята се размива в затопленото прясно мляко+1с.л захар и малко брашно.Оставя се да втаса.
През това време се разбиват яйцата и захарта и се изсипват в контейнера на машината.
Добавя се киселото мляко,брашно и сместа с маята. Пуска се програма месене и се добавям  от останалото брашно.После се включва повторно програмата и се прибавя по малко от мазнината, като се оставя малко за оформянето.
След този цикъл се  и пуска още един,като сега се добавя настърганата кора от лимон.
И после се оставя да втаса.След втасването се оформя козунака, като се добавят стафиди, може и да са предварително накиснати в ром, червени боровинки и кашу .Оставя се да втаса отново, намазва се след като е втасал с жълтък и малко прясно мляко,поръсва се със захар и се пече.Аз пека на 180-200 градуса.







неделя, 9 април 2017 г.

Цветница - Кекс с шоколад, извара и пияни череши

Цветница е!
Може би най-пъстрия и цветен религиозен празник, най-веселия и най-оптимистичният. 
Пролет  е, ново начало е, красиво е!
Честит празник на всички именници!

Честитя и на моята най, най-прекрасна половинка, с име на първата пролетна билка! 
Желая му да бъде жив и здрав и бог да го закриля винаги! Това ми стига, за пореден път осъзнала силата на нашата изключителна Любов!
Благодаря, че те има!

Така се случи, че няма да правя сладкиш за празника, но ще отбележа тук деня с един вкусен десерт по рецепта на Дианка! Избрах го, защото е много вкусен и защото Диани е един човек, който се опитва да живее морално и чисто, в унисон с християнската религия.
Благодаря, Дианка, и за рецептата, и за посланията, които отправяш!




Кекс с шоколад, извара и пияни череши


Продукти:
100 гр черен шоколад
125 гр масло 
150 гр. захар / ¾ ч.чаша/
3 големи яйца
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер 
250 гр. сирене Крема
1 пакетче ванилия
1 ч.чаша изчистени череши (може замразени)
1 щ. сол 

още
1 с.л. ром
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте


Приготвяне:
Фурната се загрява на 175 градуса. Почистените от костилките пресни или замразени череши се поръсват с рома, захарта и канелата и оставят да се овкусят.
Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня и се охлаждат. Двете яйца се разбиват с ¼ ч.ч. захар, малка част от ванилията  и щипката сол. В кухненски блендер се разбиват  крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ванилия. Получава се леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато,  до получаване на кексово тесто. Форма за кекс се намазва с мазнина и покрива с хартия за печене.
Черешите се отцеждат и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/3 от шоколадовата смес, следва ½ от млечно-яйчената, поръсва се с по-голямата част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто, бял слой, плод и така, до изчерпване на количеството – което не е много. 
Поставя се в загрята фурна и се пече от 35 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. 
Изважда се и оставя напълно да се охлади и стегне във формата.
Разрязването може да бъде различно - на филии или на кубчета.





За глазура и декорация, допълнително - 50 гр. разтопен на водна баня шоколад и смесен с 1 с.л. олио; 1 с.л. мляко; 1 ч.л мед. 



вторник, 4 април 2017 г.

Картофени кюфтета с орехи и овесени ядки

За тази рецепта преди доста време ме провокира Елена, която беше споменала в свой коментар, че нейна съквартирантка и състудентка  е правила навремето картофени кюфтета с овесени ядки и орехи. При поредното приготвяне на любимите у дома картофени кюфтета, заделих половината смес и добавих тези продукти. Получиха се страхотни, много ми харесаха. Благодаря за идеята, Ели! Макар за домочадието "обикновените" да си остават фаворит, аз определено харесах тези повече.


Продукти:

1 кг картофи
3 яйца
1 глава лук
сол
черен пипер
магданоз
1/2 ч.ч. овесени ядки фини
1/2 ч.ч.  смлени орехи

брашно
олио


Приготвяне:
Сварявам картофите цели, като внимавам да не се разваряват. Оставям да изстинат и обелвам, прекарвам през преса за картофи или месомелачка. Настъргвам лука, добавям го при картофите, посолявам, добавям пипер,  2 яйца, овесените ядки и смлените орехи. Хубаво омесвам и оставям да почине сместа 10-15 минути. После оформям, овалвам кюфтетата в брашно, оставям отново за 10 минути. 
Загрявам мазнина, потапям кюфтетата в яйцата и пържа по обичайния начин. Отцеждам върху хартия.

Сервирах ги със салата от кисело зеле, отива им през зимния сезон.