"Децата това, децата онова", "малките така, малките иначе" - все така си говорим..., пък то живота си върви и ето - момчето до дъщеря ни вече е мъж на 30....!
ЧРД, Стефи!
Кръглите годишнини обикновено ни карат да си направим равносметка, да сверим часовника, да отсеем важното, от маловажното и да поемем отново напред с нови мечти, с нова мъдрост, с устрем към нови начинания, към нови успехи, към пълноценни утрешни дни!
Дето се казва в едно стихотворение:
"...На тридесет години трябва
да свикаш своя собствен съд
и пред водата и пред хляба
да оправдаваш своя път..."
Ние ти желаем от сърце да си жив и здрав и да изградите щастлив съвместен живот с най-скъпия подарък, който сме ти дарили - дъщеря ни!
От както сте заедно ти си и наше дете!
Живота минава неусетно, затова вземай от него онова, което те прави истински щастлив, не се страхувай да грешиш дори, но да следваш мечтите си.
Усмихвай се по-често, обръщай гръб на лошото, нека очите ти търсят само красивото!
Имаш нашата ненатрапчива подкрепа за всичко, според силите и възможностите ни!
Днешния подарък, (освен този, който се надявам че приятно те изненада), от мен е едно гърненце с мед - да е сладък живота ти занапред!
Едно красиво пиленце ни сподели за интереса ти към ново хоби - да сложиш кошери на вилата, та така се роди и идеята за тазгодишната торта! Надявам се да ти хареса! Весел празник!
Карамелено-медена торта "Гърне с мед"
Продукти:
за блатове - 8 броя:
3 яйца
1 чаена чаша захар
60 грама краве масло
5 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
500 грама брашно
за крема:
600 грама заквасена сметана
400 грама сирене
300 милилитра сладкарска сметана
за карамелен сос:
1 и 1/2 ч. ч. захар
160 гр масло
2/3 ч. ч. сладкарска сметана
още:
5-6 бишкоти
2 квадратни какаови блата - готови (не ми остана време да пека и тях)
125 гр масло
1/2 ч.ч. пудра захар
100 гр оранжев шоколад (ако нямате може да си боядисате бял с боя на прах, след стопяване)
50 гр черен шоколад
500 гр бадемов марципан за разточване
1 с.л. какао
лъжица филирани бадеми
опаковъчно фолио на балончета
Приготвяне на блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта с миксер до еднородност за кратко в тенджера. Поставяме тенджерата в друга по-голяма, в която сме сипали вода. Варим сместа за блатовете на водна баня на умерен огън за около 15 минути, разбърквайки. Прибавяме и останалите продукти за блатовете, без брашното. Бъркаме, за да не получим в сместа сварен жълтък около 30 минути до карамелизиране. Прибавяме 1 чаена чаша от брашното и продължаваме да бъркаме още 2 минути, след което махаме тенджерата от топлината и прибавяме и останалото брашно, оставяйки си малко за поръсване на повърхността на която ще разточваме. Оставяме сместа да се охлади, събираме я на топка, правим руло и разделяме на 8 части, за да получим 8 блата. Всяка разточваме върху хартия за печене, леко поръсена с брашно, на кора с диаметър около 20 сантиметра. Използвах ринг за торта, с чиято помощ отрязах кръг от всяка разточена кора. Не изхвърлям изрезките, отдръпвам ги от блата, но ги оставям върху хартията за печене и ги пека и тях. Те ще ни трябват по-късно, за да оформим гърнето. Печем на 180 С за 2-3 минути. Внимавайте да не ги изгорите, изпичат се много бързо.
Аз използвам 3 тави от фурната и докато пека един блат, подготвям другите два. Вадя изпечения, веднага слагам следващия - става бързо. Всеки готов блат махам заедно с хартията за печене от тавата и оставяме да се охлади, като ги подреждам един върху друг върху решетка. Още топъл обаче го отлепвам от хартията, иначе трудно се отлепва, като изстине.
Когато всички блатове са готови, оставяме ги напълно да изстинат, а през това време приготвям крема.
Приготвяне на крема:
В купа смесвам всички продукти, като ги разбърквам с шпатула.
За карамеловия сос в тенджера карамелизирам чаша захарта, внимателно да не прегори. Добавяме маслото, внимателно защото бълбука много. Добавям и сладкарската сметана и разбърквам. Отстраняваме от огъня и оставям сместа да се охлади, след което я добавям, но без няколко лъжици, които ще използвам отгоре за украсата, към сметаните и сиренето. Разбъркваме с шпатулата. Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар, но мисля, че така е добре.
Сглобяване:
Поставете първия блат върху подноса, обгръщаме с ринг за торта. Отгоре намажете с няколко лъжици крем, пак блат, крем, блат, крем, и т.н. завършвайки с блат. Оставете си малко крем. Приберете в хладилника - да стегне, при мен за една нощ. Извадих, освободих и намазах отстрани тортата с крем. Разтопих оранжевия шоколад и полях отгоре. Залепих върху шоколада фолиото на балончета, като притиснах. Прибрах в хладилника за 10 минути, за да стегне. Извадих и освободих от фолиото. Пчелната пита беше готова. Върху хартия шприцовах продълговати овални линии, от оранжев и кафяв шоколад, нашарих с ивици от другия цвят, нарисувах очички и пчеличките бяха готови. Като постегна шоколада забодох и крилца от филираните бадеми. Оставих настрана да стегнат съвсем.
С помощта на бишкотите и остатъците от блатове оформих закръглената средна част на гърнето. Отново намазах с крем тънко и облепих с ивици от готов квадратен блат. Така съвсем се оформи гърнето. Измазах хубаво с маслен крем от маслото и пудрата захар, разбити до пухкавост.
Размесих половината марципан с какао - 1 с.л., останалата част оставих натурална, гърнето щеше да се получи в два цвята. Застъпих малко и разточих заедно върху пекарска хартия на дълга ивица, с дължина-обиколката на гърнето. Внимателно обточих гърнето. Оформих къдраво гърлото. Разлях по края от карамеления сос, който да имитира мед и наредих пчеличките, накацали тук там.
Оставих тортата в хладилник за още 2-3 часа, докато се приберат малките, не - децата, не - младите:))
Разрез ще кача по-късно!
Но ако съдя по снимките на
Инчето, от където взех рецептата (макар да промених пропорции и визия), вкуса ще е неустоим, нямам търпение да се подсладим за здравето на зетя!
Инче, благодаря за поредната твоя рецепта, която ползвам с вдъхновение и удоволствие!