Срещнах го на 18, той бе на 21...Пръв се влюби в мен, а после спечели сърцето ми...завинаги...!От тогава празнуваме заедно рождения му ден вече 31 години...Той не е филмов герой, нито принц, не ми е свалял звезди, но е...моят си мъж, моята половинка, единственият мъж, който съм искала и искам, моята Любов!Нека празнуваме и занапред дълги години този ден с любов в сърцата си! Нека ми бъде жив и здрав, нека бъде спокоен, доволен и щастлив!
ШОКОЛАДОВА ТОРТА "връх Манчо"
Продукти:
Блат:
80 гр смлени овесени ядки
1 с. л. брашно с връх
4 яйца
25 гр какао
6 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
60 мл сварено кафе
за сиропиране:
70 мл сварено кафе, с 3 ч. л. захар
Крем:
400 мл прясно мляко
3 с. л. царевично нишесте
1 с. л. какао
5 с. л. захар
280 гр шоколад 72% какао
120 гр масло
5 гр желатин
Приготвяне:
80 гр смлени овесени ядки
1 с. л. брашно с връх
4 яйца
25 гр какао
6 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
60 мл сварено кафе
за сиропиране:
70 мл сварено кафе, с 3 ч. л. захар
Крем:
400 мл прясно мляко
3 с. л. царевично нишесте
1 с. л. какао
5 с. л. захар
280 гр шоколад 72% какао
120 гр масло
5 гр желатин
Приготвяне:
Блат:
Разбиваме белтъците на сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме какаото, брашното, овесените ядки, бакпулвера, свареното кафе и разбъркваме. Прибавяме белтъците на сняг и отново разбъркваме. Изсипваме сместа в тава с височина поне 15 сантиметра, диаметър 20 сантиметра, чието дъно е покрито с хартия за печене. Намасляваме хартията и стените на тавичката. Печем в предварително загрята фурна на 180 С за 35 минути. Изваждаме тавата с блата и охлаждаме. Изрязваме, за да получим равен блат, внимателно, защото е крехък. Поставяме блата в ринг за торта, напояваме го със свареното, подсладено кафе.
Крем:
В 1/2 чаена чаша прясно мляко разтваряме нишестето и какаото. Останалото мляко сваряваме със захарта. Като заври, прибавяме разтвореното нишесте и какао. Бъркаме до сгъстяване на крема. Сваляме от огъня и прибавяме кравето масло и начупения шоколад, разбъркваме до хомогенизирането. Желатинът накисваме в 20 милилитра вода, оставяме го да набъбне, след което го разтваряме на водна баня, без да завира! Прибавяме го към сместа, разбъркваме. Изсипваме крема върху напоения блат, заравняваме. Оставяме тортата за една нощ в хладилник да стегне. На следващия ден с остър нож минаваме покрай стените на ринга. Украсата е семпла - триъгълници, позлатени с малко ядлив брокат, няколко разпилени шоколадови капки по края, също ръснати и мацнати с брокат (сдобих се с него в петък и нямаше как да не го вложа тук - за златното ми момче!).
Режем парчетата с намокрен в гореща вода гладък нож.
Режем парчетата с намокрен в гореща вода гладък нож.
Идеята е за планински скали, а най-високия връх е главата на семейството - сила и опора на останалите!
Не знаете къде е този "връх Манчо"? - На Калисто, разбира се:))
Тортата украсих и щракнах набързо 2 минути преди да изхвърча за работа сутринта:))
Парче ще кача по-късно (аз така обещах и за една друга торта, ама още не съм...))
С благодарности към Инчето за поредната нейна рецепта, която ползвам, така ме вдъхновяват сладкишите и снимките и, че ми се иска всички да направя!
Инче, голяма прегръдка и от мен, а предполагам, че и мъжо ще иска да те прегърне, опитайки това шоколадово изкушение!
Не знаете къде е този "връх Манчо"? - На Калисто, разбира се:))
Тортата украсих и щракнах набързо 2 минути преди да изхвърча за работа сутринта:))
Парче ще кача по-късно (аз така обещах и за една друга торта, ама още не съм...))
С благодарности към Инчето за поредната нейна рецепта, която ползвам, така ме вдъхновяват сладкишите и снимките и, че ми се иска всички да направя!
Инче, голяма прегръдка и от мен, а предполагам, че и мъжо ще иска да те прегърне, опитайки това шоколадово изкушение!