сряда, 24 февруари 2021 г.

Спанак с ориз, сланина и яйца


Продукти:

100-150 г осолена сланина
1 връзка спанак
1 глава лук
2-3 стръка пресен лук
1 ч.ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
черен пипер
сол
3,5 ч.ч. вода
6 яйца



Приготвяне:

Сланината се нарязва на дребно. 
Запържва се до зачервяване, прибавя се нарязания лук, а след него и ориза. Като стане стъклен се добавя се нарязания спанак. Разбърква се за няколко минути. Поръсва се с червен пипер и се налива водата. Посолява се и се подправя с черен пипер.
Ястието се поставя в загрята фурна и се запича до готовност на ориза.Тавата се изважда  и с лъжица се правят вдлъбнатини, в които се чукват яйцата.Тавата се връща отново във фурната, до готовност на яйцата. Сервира с с по едно яйце в порция. 


Рецептата видях в  Блога на Хриси и е чудесен начин да разнообразим менюто си. Аз ползвах солена сланина.

неделя, 21 февруари 2021 г.

Солена торта с пушена сьомга


Много е вкусна!


Необходими продукти:

Гръцки питки от Лидл - замразени са

100 гр пушена сьомга

400 гр крема сирене - ползвам натурално от Лидл

400 гр заквасена сметана

100 гр гъсто кисело мляко

копър

сол





Приготвяне:

Питките се оставят да се размразят. Могат да се запекат за няколко минути на грил или във фурната и да изстинат. Пушената сьомга се нарязва на кубчета, поставя се купа. Добавят се крема сиренето, сметаната, киселото мляко ( с него се постига желаната гъстота),солта и ситно нарязания копър. В чиния се поставя една от питките и се стяга с ринг. Изсипва се доволно количество от крема, отгоре се поставя питка и така докато се свършат продуктите, завършва се с крема. Аз полвах три питки и повечко крем. Тортата се поставя в хладилника, да стегне и да се напои добре питката. След няколко дни е по-вкусна. Изважда се, освобождава се ринга и се украсява с клонка копър или по желание.







 



събота, 20 февруари 2021 г.

Торта Шоколадово море

 Тази торта приготвих за Свети Валентин, импровизирах и се получи вълшебна!




Необходими продукти:

(продуктите ми са от Лидл)

200 гр овесени бисквити 

100 гр стопено масло

2-3 с.л. бял шоколадов крем (течен шоколад)

400 гр крема сирене

400 гр шоколадов крем (течен шоколад)

200 гр заквасена сметана









Начин на приготвяне:

Бисквитите се смилат с блендер, ила начукват в хаванче, смесват се добре с маслото и тази смес се разстила в тортена форма или чиния, върху която е поставен ринг.

В купа внимателно се разбъркват крема сиренето, течния шоколад (може леко да се загрее шоколада в МВ, ако е прекалено гъст) и заквасената сметана. Крема се разстила върху блата, може да се заравни, но аз избрах да изтегля с шпатулата, за да е като развълнувано море:)

След стягане в хладилника ринга се освобождава и се украсява с шоколадови бисквити-пурички на Милка.














неделя, 14 февруари 2021 г.

Просто Любов



Не всяка моя сутрин започва така!

Но тази я има и я показвам! Защото знам какво стои зад нея.

Днешния ден за наш е празничен, празнуваме 33-годишнина Любов, празнуваме и деня на Любовта, празнуваме и Трифон Зарезан.

Пиша, не за да се похваля, че имам подарък и мъжа ми ме обича. 

А за да напомня и на себе си, и на всички надникващи тук, че малките жестове могат да са част от нещо голямо!

Не се отказвайте да подарявате на близките си малки мигове щастие, защото Любовта иска да бъде подхранвана. 

Не пренебрегвайте любимите си хора, не затъвайте във всекидневната рутина, не казвайте "аз не съм романтичен" или той/тя не е. Любовта затова е Любов - за да показва нежност, загриженост, обич, отдаденост, уважение, закрила, всекидневно, по един или друг начин. Няма Любов, която да съществува без тях. 

Ако Любовта при вас я няма или си е тръгнала безвъзвратно и няма надежда - тогава търсете своето щастие, градете го и го пазете, то не ви е подарено завинаги, то е изградено и съхранено!

Пожелавам си я такава, каквато си я правим! Да сме живи и здрави!

Имайте я и вие!


събота, 13 февруари 2021 г.

Салата със сини сливи и пилешко

Салатата е в чинията вдясно на снимката, останалото е домашна руска салата и маслини.



 Необходими продукти:

12-15 сушени сини сливи без костилка
1 глава лук
10-12 гъби
1 половика пеперуда пилешко филе
100 гр моркови
5 с.л. царевица от консерва
2-3 с.л. майонеза
сол
пипер

Начин на приготвяне:

Лука се реже, морковите се настъргват, добавят се 2 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 с.л. оцет, долива се гореща вода, една чаша и се оставя да се маринова. Пилето се реже на кубчета, запържва се на тефлонов тиган без мазнина, заделя се настрана. Гъбите по същия начин. Сливите се режат на ситно. Морковите се настъргват, може да се задушат леко на тигана, но по-свежи са сурови.Лука се отцежда и всички продукти се смесват, добавят се и царевицата и майонезата, овкусява се. 

Рецептата е от руско клипче в нета.

неделя, 7 февруари 2021 г.

Сладки с карамелена посипка

Едни от най-вкусните сладки, които съм правила и опитвала.



Рецептата е на Йоли. Преди години живота ни срещна и сприятели с нея, бяха много приятни моменти, но после ни отдалечи, така се случва понякога. При всички случаи, за мен Йоли е талант в кухнята. 



Необходими продукти:

250 гр брашно
15- гр студено масло
1 яйце
1 ч.л. настъргана портокалова кора
щ. сол

Карамелена поръска:
50 гр масло
100 гр мед
4 с.л. сладкарска сметана
50 гр смлени орехи
30 гр белен слънчоглед
30 гр тиквено семе
100гр кандирани корички от Лидл





Начин на пирготвяне:

От първата част на продуктите се омесва тесто, което престоява 30 минути в хладилника. Ядките са запичат на сух тиган, добавят се маслото, сметаната, меда и накрая коричките. Оставя се тази смес да кипне и се бърка 1-2 минути, да се сгъсти леко.Охлажда се.
Тестото се разточва и с формичка се изразват сладки в желана форма. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. В центъра на всяка сладка с малка лъжичка се поставя от карамелената смес. Бисквитките се пекат в загрята на 170 градуса фурна до порозовяване. След изстиване се украсяват със стопен бял шоколад.










събота, 6 февруари 2021 г.

Мелник



В края на лятото и началото на есента миналата година посетихме Мелник. Най-после намерих време за публикация:)

Мeлник е най-малкият град в България, разположен e близо до Сандански, в област Благоевград, в югозападните поли на Пирин планина.
Ето и малко информация от различни източници в интернет:
През градчето протича Мелнишката река, приток на Струма, а на няколко километра  се намира Роженския манастир. Има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди, но ние не стигнахме до там. 
Твърди се, че местността е заселена още от Античността, когато е имало селище на тракийското племе меди. което през I-III в. бележи разцвет. 
През I-IV в. древният Мелник е център на императорско имение, 
Името на Мелник има славянски произход, от думата мел – бяла глина, креда, с която се означават скалите, сред които е разположен.
Въз основа на археологически данни се предполага, че Мелник е бил крепост за охрана на южната българска граница и пътя по река Струма, след сключването на българо-византийския договор от 864 година.
Мелник се споменава за първи път в писмените извори в началото на XI век във връзка с включването му в границите на Византия. По това време Мелник е прочут град с обработени полета, села и ниви, които следват непрекъснато. Като граничен град между България и Византия често сменя суверенитета си, като преминава в ръцете на византийско и сръбско владение.
Мелник пада под османска власт след 1395 година. През първите векове на османското владичество Мелник упада, за да се замогне отново в началото на XIX век, когато в него оживява културната и просветната дейност. Жителите на града се занимават с винопроизводство и тютюнопроизводство, като изнасят вино в цяла Европа, и най-вече за Англия и Австрия. Най-известните и крупни мелнишки търговци са от фамилията Кордопулос. 
През 1873 година в Мелник има 1030 домакинства – 650 мюсюлмани, 2000 българи и 560 гърци. 
Към 1900 година, населението на града е 4330 души, от които 500 българи-християни, 950 турци, 2650 гърци, 30 власи и 200 цигани.
Градът е освободен от османска власт през Балканската война на 17 октомври 1912 година от четата на Яне Сандански. След сключването на Букурещкия договор и оставането на града на територията на България гръцкото му население се изселва в Гърция, в най-близкия град след границата – Валовища (Сидирокастро). На тяхно място идват българи-бежанци от Солунско, Серско, Драмско и други части на Егейска Македония. 
В годините 1913 – 1925 Мелник остава встрани от новия път по долината на Струма и постепенно запада. 
От 1968 година Мелник е обявен за град музей. 
Днес основен поминък на населението са винопроизводството и туризмът. 
Няколко нови, модерни винарни са построени и функционират 
Градът е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.
Една от забележителностите на града е Кордопуловата къща, построена през 1754 година от заможен гръцки търговец от фамилията Кордопулос.  В нея е уредена експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани в нея огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино.
Други забележителнсоти са Градският исторически музей, Пашовата къща Мелнишките скални пирамиди, Мелнишка крепост, Паметникът на Яне Сандански, построен през 1972 година, в градинката при входа на Мелник. 











































































На прибиране хапнахме в това крайпътно заведение, и си напазарувахме  от едни много сладки бабки, почти всяко пликче за левче, истинки, вкусни и пресни зеленчуци. Уж само за домати отидох, но те се надпреварваха да си предлагат стоката, и да благославят, много милички.
















И у дома тази салатка, както я правеше баба - с чубрица.