вторник, 10 март 2020 г.

Баклава с халва

Тази вкусна баклава видях при Люси. Хареса ми много, макар да не усещах характерния вкус на халва, в самата баклава, т.е. очаквах друг вкус. Приготвях рецептата за коледно-новогодишните празници, но сега си я записвам тук.




Необходими продукти:

1 пакет кори за баница - ползвам турски за баклава, от Кауфланд 
200 г халва - Любимка
1 1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар 
1 ч.ч. "Фанта" (портокал)
1 яйце
1 бакпулвер
канела
масло и олио за корите

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сока от 1 портокал



Разбивам захарта с фантата и яйцето на крем. 
Нарязвам халвата на ситно и я прибавям в крема, заедно с брашното, бакпулвера, нарязаните орехи и шипка канела. Разбърквам. 
Разделям корите на 3 равни части. 
Ползвам тавата от фурната. 
Правя си смес от малко разтопено масло с олио и с помощта на четка мажа тавичката, а след това слагам две кори, мажа с мазнина, и после пак две кори. Така докато свърши първата част от корите. 
Изсипвам половината крем и повтаряме процедурата . Слагам и втората част от крема и приключвам с третата част кори. Т.е слагат се три пласта кори и два пласта крем. 
Режа на квадрати. Пека бклавата в загрята на 180 градуса фурна за около половин час. 
Оставям да се охлади и я заливам със сироп, приготвен от гореизброените продукти. Оставям сиропа да покъкри около 7-8 минути и изливам, докато е горещ.

Ползвах и препоръката на Люси - след като залях баклавата с този захарен сироп, приготвих втори, с количество захар и вода на око, но да ври по-дълго, така, че да се сгъсти и да стане лепкав, при варенето да става на мехурчета, като пяна. 
С този втори сироп заливам само горната кора на баклвата, която я прави блестяща и лепкава. 
Отгоре поръсвам с рендосани портокалови корички. Определено е по-добре така.

На снимата голямото парче е с халва, за другото, малкото ще напиша също рецепта по-нататък.