Полата е пълен клош, с широк ластик на талията. Би могала да се носи от дами с размер от S до L. Дължината и е 54 см.
събота, 29 февруари 2020 г.
четвъртък, 27 февруари 2020 г.
Усукана питка
Приготвих тази питка за Коледно-новогодишните презници миналата година, но едва сега споделям. Рецептата е на Таня Донева и е чудесна. Питката се получи много вкусна, но не така красива, като нейната. Причината според мен е леко по-мекото тесто, което при срязването и навиването се слепваше отново. Но от мама знам, че по-мекото тесто гарантира да не е сбита питката, да е по-пухкава.
Продукти:
1 яйце + 1 жълтък
30 гр прясна мая
180 мл хладка вода
180 гр кисело мляко
80 мл олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 700 гр брашно
2 с.л. меко масло
1 белтък за намазване преди печене
Приготвяне:
От първата група продукти се омесва тесто. Може да го направите на ръка, като предварително активирате маята. Аз лично месих в машината, на програма месене и втасване, за един час и половина.
Намазах кръгла тавичка с размери около 25 сантиметра с меко масло.
Втасалото тесто преместих върху набрашнен плот и го разточих на два правоъгълника с дебелина около 5-6 милилитра, единия по-малък от другия. Намазах ги с масло и ги нарязах на ленти по-късата страна, като от двете страни оставям по около 1 см неразрязан. Завих ги по диагонал на руло, което навих, в средата на тавичката малкото руло, и около него голямото.
Поставих във фурната на 50 градуса да втаса отново. Преди печене намазах с белтъка, поръсих леко с маково семе и усилих фурната на 180-200 градуса до готовност, за около 30-40 минути.
понеделник, 24 февруари 2020 г.
Рокля "Романтика"
неделя, 23 февруари 2020 г.
Бърз тутманик
Бърз тутманик с три вида брашно, адаптирано по рецепта от тук, стара рецепта и снимка.
1ч.ч бяло брашно
1/2 ч.ч брашно от спелта
3/4 ч.ч олио
2ч.ч прясно мляко
2 яйца
1п. бакплувер
250 гр. сирене
1ч. л сол
Приготвяне:
С миксер разбийте яйцата и добавете на тънка струйка олиото и една чаена чаша прясно мляко. След това сложете солта и натрошеното сирене. В отделна купа смесете сухите компоненти и бакплувера. Разбъркайте и смесете с яйчната смес. . Хомогенизирайте и изсипете в намаслена и набрашнена тавичка с размери 35x 20 см . Печете в предварително загрята на 200* фурна около 30 мин.След това извадете и полейте тутманика с другата чаша прясно мляко. Върнете за кратко във фурната(около 10мин).
Бих намалила количеството грис за сметка на спелтата.
събота, 22 февруари 2020 г.
Комплект покривки "Червено каре"
Изработени от мен:
Покривка, обточена с дантела, с размери - карираната - 140/140 и червената - 90/90 см. Могат да се ползват заедно или поотделно.
понеделник, 17 февруари 2020 г.
Комплект "Ретро"
Новия, изработен от мен комплект съдържа рокля, чанта, подвързия за книга и портмоне. Роклята е с размер М, за около 75 см талия и 92 см гръдна обиколка.
неделя, 16 февруари 2020 г.
Роле с каре и сланина
Продуктите:
1,3 – 1,5 кг. свинско каре
зелева чорба
2 зърна бахар
1 дафинов лист
10-ина зърна черен пипер
парче сланина 20 на 15 см
1 стрък праз лук
За овалване на месото:
2 ч. л. чубрица
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. прясно смлян черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. чесън на прах
Приготвянето:
За овалване на месото:
2 ч. л. чубрица
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. прясно смлян черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. чесън на прах
Приготвянето:
Месото се оформя с остър, дълъг нож, като се изтънява на около 1 см дебелина, и се оформя на лист, с размер около А4. Върху него се нареждат листове сланина, тънки, около 0,5 см. В единия край се слага стрък праз и се навива на стегнато руло, овързва се с памучен дебел конец, за да се оформи добре. Месото, заедно с дафиновия лист, бахара и зърната черен пипер се вари в зелев сок около час и половина – два.
Подправките за овалване се смесват върху хартия за печене и месото се овалва в тях докато е топло. Може да се махне конеца. Месото се оставя да изстива върху решетка със съд отдолу, за да се отцеди течността, докато месото изстива.
След като е напълно изстинало, се прибира в хладилника.
И запечено с кашкавал:
След като е напълно изстинало, се прибира в хладилника.
Ако правя пак бих поръсила подправки и върху повърхността на месото, дори бих посолила, защото въпреки, че варих в зелев сок и сланината беше осолена на мен ми беше безсолно.
Също така бих варила по-дълго.
Също така бих варила по-дълго.
И запечено с кашкавал:
петък, 14 февруари 2020 г.
14 февруари и чийзкейк
Толкова е хубаво...да помниш неща, случили се преди цели 32 години, и преди тях, и усещанията и чувствата ти да са дори по силни от тогава! И днешния празник е такъв, наш си мъничък празник, който обаче не пропускаме да отбележим, по един или друг начин, но да го помним...и да ни е хубаво! Понякога дори се шегуваме, че Свети Валентин е измислен заради нас, тъй като доста по-късно, след демокрацията разбрахме за него.
Та така - три в едно, две в едно, но най-вече едно си празнуваме!
Бяхме планирали да пътуваме за два-три дни, но времето ми се стори прекалено студено за екскурзия( нали съм си зиморничава), а не ми се стои по хотелите.
Макар да съм два дни отпуск, или може би точно затова, го давах лежерно, правейки каквото ми се прави, затова и не направих на всяка цена десерт "уау", а просто един обикновен чийзкейк, излъгах - два, единия за децата. Избягах този път и от любимия шоколад, но това не значи, че скоро няма да има и шоколад:)
Ето и непретенциозния ми десерт, надявам се, че ще ни хареса.
Необходими продукти за два малки чийзкейка
(единия с диаметър 18 см , а другия с размер 20/20 см):
1 пакет бисквити от 400 гр - купих от Лидл от тази седмица
125 гр масло
2 опаковки от по 400 гр крема сирене - натурално, пак от Лидл
1 опаковка маскарпоне от 500 гр
200 гр заквасена сметана - за олекотяване на вкуса
1 ч.ч. пудра захар
1 бурканче сладко от касис - около 350 гр, пак от седмичната на Лидл
Приготвяне:
Бисквитите смиламе в робота, добавяме маслото и пак пулсираме. Може разбира се да се натрошат и в хаванче или по друг начин.
Уплътняваме сместа в закопчаваща се форма или ринг, поставен върху поднос.
Крема сиренето, маскарпонето, сметаната и захарта разбъркваме добре с вилица, до хомотенност, малко гъста е в началото сместа, но после става по-рядка.
Изсипваме върху бисквитената основа. Отгоре разпределяме равномерно сладкото, аз направих не много плътен слой, но можете и да покриете изцяло.
Престой в хладилникаи готово. Моите десерти престояха от снощи, но ще ги хапваме по-късно.
Можеше да направя по-гъст крема, като не сложа сметаната, или пък добавя сгъстител или желатин, но така ми допада повече вкуса, нищо, че визията не е добра, предполагам, че ще хапваме с лъжица, а няма да може да се отреже парче за снимка:)
Обичайте се!
Дарявайте любов, за да я получавате - истинска и неподправена!
Дали ще празнувате, или не, и как, това не е важно! Направете го така, както на вас ви харесва! Е чашата вино днес е задължителна:)
Моето чайче от резене е следобедно:)
Абонамент за:
Публикации (Atom)