неделя, 5 май 2024 г.

Козунак с фанта



Козунак с фанта и кисело мляко по рецепта на Ваня Джорджевич

Необходими продукти - от които направих три средно големи и 2 по-малки козунака:

4 яйца на стайна температура
220 г захар 
200 г кисело мляко на стайна температура
кората на два лимона
200 мл фанта на стайна температура
1 кубче прясна мая
900 до 1000 гр брашно
120 г масло + 2 с. л. олио за доизмесване

Начин на приготвяне:

Месих в машината. Първо сложих течните продукти, по реда на написване, натроших в тях маята и вкючих омесване. След 5 минути започнах да добавям брашното, отиде ми 900 гр. Включих наново, но на програма тесто - 1,40 мин. вече. И започнах на части да добавям стопеното масло, до поемането му. След омесването и втасването оформих на плитки, като този път сложих в три от тях орехи, стафиди, портокалови корички (от Турция си бях купила чудни), локум. В другите два сложих също портокалови корички, локум и капки тъмен шоколад. Оставих да втасат поетапно - 3 на 2 и пекох до готовност - до суха клечка.

На снимката е един среден и един малък козунак от по два фитила. Другите забравих да снимам,  а бяха по-хубави - един кръгъл,  един с три фитила, и един-с два.