четвъртък, 23 ноември 2023 г.

Супа с рагу




Много обичам супи, въобще у дома май всички ги обичаме и почти винаги има. Аз лично харесвам и без месо, и с месо, и с риба, другите не са точно така. Гледам и да ги разнообразявам, но въпреки това най-често правя пилешка, супа топчета, леща, защото знам, че тях всички хапват. Винаги, когато правя супа с месо, предпочитам то да е с кост, най-вкусна ми е пилешката супа от гръбчета, фенери, крилца. Свинско по-рядко купувам с кокал, гледам да е без. Но във времената, в които имаше кой да ни снабдява с домашно месо си варях от кокалите чудна супичка. 
Затова, когато видях тази супа с рагу при  Светлето, ила по скоро идея за супа с рагу, веднага си я набелязах. Абе въобще, Светлето ме дразни всеки ден, ама не и казвайте:))
Та супата е много богата и питателна, с чуден бульон, получен при варенето на рагуто. 
Послушах и съвета на авторката за мариновани люти чушлета, като си подкиселих супата с тяхната марината, получи се леко пикантна, абе фантастична.

Та, така...за първи път си купувам рагу, но няма да е за последен! Специално отидох до любимата ми месарничка, на "Христо Ботев" и за 3 лева (не вярвах, че нещо може да струва толкова) си купих два килограма рагу. Сварих го и се отдели месо за три супи, не се шегувам.
Е, купих и ребра с кост (за боба, пак по нейна идея), обезкостени ребърца - чудни, селски суров суджук, който купувам често и е върха, (телешка опашка нямаше), че се и прибрах с метрото.

Ето и супата:)
Необходими продукти:
свинско рагу 2 кг ( но месото разделих на 3 части)
1 глава лук
1 морков
парче целина, колкото кибрит
парче пащърнак - 2-3 см от корена
парче цвекло жълто (това имах в излишък)
1 зелена чушка
1 суха червена чушка
1 голям картоф
нарязани на ситно стъбла магданоз
половин домат
чубрица
шепичка ситно фиде
кисело мляко и прясно мляко
олио
сол
черен пипер
домашна универсална мляна подправка

Много зависи колко месо има по рагуто, моето беше доста, затова го радзделих на три и две от тях прибрах във фризара, с две шишенца бульон.

Сварявате рагуто с моркова, лук ицелината, малко сол и черен пипер.
Варите докато месото започне се отделя напълно от кокалите.
Обезкостявате внимателно и прецеждате бульона, като лука, моркова и целината ги намачквате с вилица много добре.
В малко олио задушавате нарязани на ситно чушките, пъщърнака, картофите и стъблата магданоз.
Добавяте намачканите сварени вече морков, лук и целина и универсалната подправка.
Добавяте ситно стрита чубрица, не добавям други подправки, така предпочитам, и натрошената суха чушка, която придава страхотен вкус и аромат.
Заливате с бульона и след сваряване на зеленчуците, фидето, което аз предпочитам да е малко и ситничко и домат нарязан на ситно.
Всичкото това го оставяте на слаб котлон още няколко минути. Застройвате супата само със смес от кисело и прясно мляко.

Това е богата супа, мазничка е затова си иска нещо кисело. Светлето, както казах препоръчва марината от люти чушки, послушах и ми хареса повече от варианта оцет и чесън, който също пробвахме. 






вторник, 14 ноември 2023 г.

Гуакамоле

Обичам тази разядка, но рядко се сещам да правя. Сега обаче се оказа, че имам авокадо в повече и в чудене какво да го правя се сетих за гуакамолето.





В нета има много рецепти, аз моето приготвих така:

2 броя зряло меко авокадо

1/2 малка глава лук, за препоръчване е червен, аз нямах наличен

1/2 люта чушка, моята беше силно люто, но според вкуса

1 среден домат, само месестата част

5-6 стръка ситно нарязан магданоз

зехтин

1/2 к.л. чесън на прах

сол

Начин на приготвяне:

Авокадото се отрязва през средата по дължина, премахва се костилката и двете черупки се издълбават лесно с лъжица. Намачкват се с вилица и веднага се поливат със сока на 1/2 лимон, за да не потъмнее. Добавят се нарязаните на ситно лук, люта чушка и месеста част на домата(без семките и течността) и магданоза. Поръсва се със сол и чесън на прах(може и пресована скилидка) и се полива със струйка зехтин. Разбърква се и охлажда преди поднасяне. Чудесна свежест.