Сигурна съм, че не сте хапвали подобно нещо, макар да е съвсем простичко и обикновено. За мен това е вкус, който ме връща в детството, звучи като клише, но е истина. Баба приготвяше тази попара, после мама.
Отдавна не бях хапвала, и тази година се сетих, снабдих се с джанки и си я приготвих. Сама си я хапвах, половинката не пожела.
Необходими продукти:
около 1/2 кг джанки, в случая бяха червени, а на по-старите снимки, от село, са смесени, жълти и розови.
1 ч.ч. захар или на вкус
1 л вода
няколко филии по възможност стар хляб (според желаната гъстота)
Начин на приготвяне:
Джанките, водата и захарта се слагат на котлона и се варят до пълна готовност на джанките.
Хляба се натрошава в голяма купа или тенджерка и се залива с горещия компот. Може да се захлупи, да се задуши. Хапве се леко топло, но и студено е вкусно. Леко киселко, чудно. Само внимавайте с костилките:))
И снимка на домати от градината на село.