четвъртък, 27 февруари 2025 г.

Кулинарно приключение

Кулинарно състезание в работата. Колегите доста се постараха! Имаше и победители, и награди, и грамоти! Аз миналия път грабнах голямата награда, но този път бях просто организаторът!























































сряда, 5 февруари 2025 г.

Свинско с кисело зеле по селски

 Мама готвеше често свинско със кисело зеле в тенджера, варено на котлона, като дете не го обичах много. После, в своята кухня аз го готвя във фурната - със свинско, с пиле, с други птици, харесва ни да е добре запечено. В капамата се получава по-скоро нещо между печено и варено, но по-скоро е печено, във фурната е.

Наскоро обаче колега сподели, че ще готви зеле със свинско разсол - демек - това вареното.

По спомен мама слагаше по-тлъсто месо, имам спомен и за нарязана сланинка в него. Затова купих джолан с кост и кожа, да наподобява спомена ми за ястието. 

Майка е при нас зимата, взехме я след като тате почина. Като видя джолана - рече - няма да стане - това е мазно, тази дебела кожа няма да се свари, искаше да го осолява и т.н. Затова взех нещата в свои ръце и потърсих рецепта в нета - попаднах на тази за зеле по селски. Тя си помрънка, като и казах, че грам сол няма да сложа на месото, защото и без това зелето ни е солено. Е, сготвих, допадна ми и сега ви представям рецептата, чудесно стана. И майка си хапна, но не падна по гръб да признае, че се получи екстра.








Необходими продукти:

3 кисели зелки

1 заден джолан с кост и кожа

3 котлета 

черен пипер

червен пипер

дафинов лист

чубрица

олио

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва. Слага се едни пласт от него в голяма тенджера. Поръсва се с черен пипер, червен пипер, чубрица и 1 дафинов лист, слага се джолана и месото и се покриват с останалото зеле. Отгоре също се поръсва с подправките. Налива се до половината вода, сол не се слага, защото зелето е солено, или поне моето. Включва се котлона на най-силната степен да заври, намалява се на слаба степен и се оставя да къкри 3 часа. После се хапва с апетит, аромата е неустоим.

неделя, 2 февруари 2025 г.

Салата с авокадо и риба тон

Чудесна свежа салатка.


Необходими продукти:
1 авокадо
1/2 краставица
1 зелена ябълка
1/2 консерва риба тон в зехтин - моята е пушена от Лидл - много ми хареса
лимонов сок, прясно изцеден
сол

дресинг за салата, пак от Лидл - той си е от мен, по-скоро за украса

натрошени орехи за украса също добаних, но чудно се връзват с вкуса, бих добавила повече следващ път

копър - за украса, и в салатата бих добавила

Начин на приготвяне:
Краставицата, ябълката и твърдото, но добре узряло авокадо се нарязват на кубчета, добавя се рибата, с част от зехтина и лимонов сок и сол на вкус. Разбърква се добре, охлажда се и се поднася украсена с орехите, дресинга и копъра. Аз поднесох в издълбаната черупка от авокадото.
С препечен хляб си става и за лека вечеря.






 По рецепта на Стефан Илчев от Черешата на тортата