петък, 29 септември 2017 г.

Телешка курбан чорба





Продукти:
600 гр телешко месо 
2 моркова 
2 средно големи глави лук 
2 чушки 
3 яйца 
6 с.л. ориз 
Целина 
Олио 
Оцет 
Сол, черен пипер на вкус 
Джоджен



Приготвяне:

Нарежете на дребно телешкото месо, сложете го в тенджера, залейте го със студена вода и добавете малко олио.  Включете котлона на най-силната степен, докато заври месото. След като заври, варете на слаб огън. Аз варя в тенджерата под налягане 50-60 минути.
Нарежете на дребно морковите, чушките, целината, и лука и ги добавете към месото, малко преди да се е сварило. След като поомекнат, добавете и ориза. 
Когато ястието се свари, разбийте яйцата в купичка с малко оцет и през цедка изсипвайте много бавно в телешкия курбан, като непрекъснато бъркате. Поръсете отгоре с джоджен.
След като ястието е готово добавете черен  пипер на вкус. 

понеделник, 25 септември 2017 г.

Бадемов бутер тарт с нектарини

Много лесно за приготвяне.

Имах останали 3 нектарини. Та те бяха "копчето за балтона". В хладилника пък от няколко дни едно бутертесто очакваше да бъде забелязано. Хвърлих едно око в нета за сладкиш с подобно продукти и попаднах на един в Бон апети. Промених го според наличните ми продукти и се получи ето този вкусен тарт.





Продукти:
200 г бутертесто
3 нектарини
100 г бадемово брашно от цели бадеми
125г разтопено масло
2 с. л. нишесте пшенично
2 яйца
200 гр кафява захар
шепа филирани бадеми







Приготвяне:
В тава върху хартия за печене се разстила бутертестото. Смесват се в купа маслото, бадемовото брашно, двете яйца и нишестето. Разпределя се върху тестото. Отгоре се нареждат нарязаните на филийки нектарини. Поръсват се с кафявата захар и филираните бадеми. Пече се в загрята предварително фурна на 200 градуса до приятен гланц на нектарините, около 20-30 минути.















вторник, 19 септември 2017 г.

Яйчено-кашкавалено руло с кайма

Ако някой е приготвял долната рецепта знае колко вкусно и ефектно е това руло, пък и лесно и достъпно. Преди десетина години го видях за първи път в "Гответе с мен", представено от Светлана П. Наскоро открих, че блога Една българска кухня е именно неин.
Непременно опитайте тази рецепта! Леко смених подправките по наш вкус и наличност.



ЯЙЧЕНО РУЛО С КАЙМА



За блата
5 яйца (аз сложих 4 яйца и 4 останали белтъка)
250г майонеза (аз сложих 200г)
300г настърган кашкавал
малко нарязан магданоз (сложих копър)
сол не е нужна

За плънката
500г кайма
1 яйце
2 стръка пресен лук (сложих глава стар, че нямах пресен)
черен пипер








Приготвяне:

Сместа за блата се излива в покрита с хартия за печене тава и се пече 20 мин. Изважда се и се оставя да поизстине 5-6 мин.

Сместа с каймата се разстила върху блата с ръка или лъжица равномерно, и с помощта на хартията се навива на руло.  Хартията се отстранява, или се застила дъното с нея. Пече се още 30 мин.
Вкусно е и топло и студено. Става и за делник, и за празник.










понеделник, 18 септември 2017 г.

Люти чушлета с моркови

Подобни на тези и не по-малко апетитни:))
Хапваме подобни понякога в близост до работата, на обяд!



Продукти:

200 гр люти чушки
1-2 моркова
1 краставица
1 с.л. мед
сол
копър
магданоз
чесън
зехтин
оцет


Приготвяне: Лютите чушки се изпичат и обелват, последното може и да не се прави, ако само са жарнати. Докато са топли добавям меда и обърквам, следват солта, нарязаните на ситно подправки и краставица и настъргания морков. Поливам с оцета и накрая слагам зехтина. Добре е да престоят преди консумиране!




неделя, 17 септември 2017 г.

Паниран патладжан с доматен сос

За повечето от вас тази рецепта в днешно време ще се стори лесна, известна и безинтересна.
В "зората на демокрацията" обаче, че и по-рано си беше нещо наистина различно и странно. Аз я знам от мама, а тя от кого не се знае. Знам само, че я приготвях, като млада булка за гости и всички оставаха много впечатлени и учудени какво точно хапват. Чудя се как досега не съм пуснала тази публикация. Снимките не са много добри, както и презентацията, но който не е опитал тези патладжани не знае какво е изпуснал.





Продукти:
около 1 кг патладжани, по-малки, дънки, пресни и без семки.
сол
брашно
2-3 яйца
олио

1 кг домати
сол
захар
чесън
копър
магданоз
олио




Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на тънки филийки, не повече от 1 см, по-скоро 5-7 мм.
След това мама навремето ги пържеше, а после панираше. Аз промених към леко по-безвредно и ги бланширам във вряла вода със сол. Така хем им пада горчивия сок, хем се сготвят леко. Не трябва обаче да прекалявате, че се разпадат, просто слагате във врящата вода и след секунди махате. Отцеждате. 
Овалвате всяка филийка в брашно, с добавена щипка сол в него и нареждате в широка тава или поднос. Оставяте за 10-15 минути. 
Тъкмо да си обелите и смелете или настържете доматите. 
Загрявате мазнина, поне един пръст в дълбок съд, вземате патладжан, овалвате в разбито яйце с щипка сол и пържите до приятен загар, след което обръщате и от другата страна, вадите да се отцеди. Така с всички филийки. 
През това време, докато пържите си сварявате и соса. Аз добавям в него сол, захар, чесън копър и магданоз и олио. Когато изври и получи желана гъстота го изключвате. Двете зелени подправки слагам накрая. Може да направите соса и по ваш вкус - с лук, или други подправки.
Патладжаните поставям в подходящ съм и заливам с горещия сос. Оставям да поемат.
Вкусни са и топли, и студени, като предястие или основно ястие. Парче сирене ги допълва идеално. 
Разкошни са. Обикновено заделям и малко само панирани патладжани, също много ги обичаме.

Не се колебайте да опитате, малко е пипкаво, но си струва.






петък, 15 септември 2017 г.

За 15 септември! Кекс с ананас и кокос

За 15 септември - винаги с любов и преклонение, но днес и с малко тъга и негодувание.
Далеч съм от образователната система, но усещането ми е, като страничен наблюдател, че все повече на децата там не им е радостно, уютно, интересно, прекалено голям е стреса в училище.
Няма да правя анализ, пък и не ми е работа, за причините и виновниците, но факт е, че образователната ни система куца.
Факт е също така, че искаме ли - можем да променим това. Всички заедно! Да спрем да се ровим в миналото, да дадем всичко, което зависи от нас, за да се случат нещата.
Взаимното уважение между родители, учители, деца - това е много важно, според мен!
Това е, което е по силите ни да променим, а не да чакаме само на институциите.
Време е всички страни, или поне двете от тях - родители и учители да разберат, че децата и тяхното образование са най-важния капитал на една нация, че те са нашите деца, на всички нас!
Не положим ли усилия у дома да ги възпитаме добре, да им запалим искра за знания, не положат ли усилия и учителите (независимо от заплащане и всичко друго, защото това е призвание!) да уважават и те децата, да се стремят да имат индивидуален подход и разбиране, да се опитат да представят материала, така че да е интересен, тогава какво!?
Какво ще очакваме от обществото утре - маса необразовани, бедни, деградирали, с ниско самочувствие хора, наречени народ?!?
Не променим ли първо себе си, децата си, няма какво и как да очакваме от който и да било министър, кабинет или управление...така поне смятам аз!

Честит празник!
С любов!
Въпреки всичко!

Ще почерпя с този ароматен кекс!



Кекс с ананас и кокос






Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
100 гр краве масло
1 консерва ананас на кубчета - 400 гр
35 г кокосови стърготини
1 ч.л. бакпулвер
1 щ.сол
масло за намазване
брашно за поръсване

за украса
бял шоколад
кокосови стърготини



Приготвяне:

Маслото се стопява и свесва с кокосовите стърготини, добавят се яйцата и захарта.
Отделно се смесват брашното, бакпулвера, солта. Сухите съставки се добавят към течните и сместа се разбърква. Добавя се и ананаса, заедно със сока. Разбърква се и се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс. Пече се 40 минути в загрята на 200 градуса фурна. Охлажда се и се намазва със стопения бял шоколад, поръсва се отгоре с кокосови стърготини.
В оригиналната рецепта вместо с бял шоколад се намазва с мед, но аз предпочетох така, макар да не се съмнявам, че и с меда ще е вкусно!






Източника на рецептата е една книжка, на Бон Апети - 70 бързи рецепти. Харесала съм си и други нещица, които да приготвя.


четвъртък, 14 септември 2017 г.

Пържените филии на Павката с топено сирене

За тези пържени филии сподели колега, на сутрешното кафе. Не е чак рецепта, но идея да разнообразите традиционните. Продуктите са според броя на филийките, големината на яйцата и желаещите да ги похапнат.


Продукти:
нарязан хляб на филийки, по-тънички
топено сирене (може и някакво крема сирене, и така правих)
яйца
олио






Приготвяне:
Намазват се половината филийки с топеното/крема сирене и се похлупват с втора филийка, да слепнат, като двоен сандвич. Колежка спомена, че ги е направила и с резен шунка по средата.
Разбиват се яйцата добре, аз обикновено добавям и малко прясно или кисело мляко или вода. Филийките се потапят в сместа и се слагат да се пържат в добре загрята мазнина, около 1 пръст, на умерена температура. Изваждат се да се отцедят върху хартия и се нападат.
У дома сме любители на пържените филийки, и тези също ни се усладиха, гарнирахме с желе от боровинки - чудно!

Мерси, Павка за идеята и си чакам обещаната рецепта за тортата!




неделя, 10 септември 2017 г.

За 28 път!


На този ден празнуваме за една укрепнала в годините Любов!
Много съм писала по темата, дай боже да пиша и още повече, пък дали някой ще го чете, и как ще го приеме е друг въпрос.
Любовта е двигателя на моя живот, без нея не бих могла да живея, ако съжалявам някой истински - то е хората, които живеят без любов, имам предвид онези, които са си избрали този начин на живот, защото любовта не си я поръчваш по интернет, не можеш и насила никому да я дадеш, не можеш и да я върнеш, когато си я загубил, но важно е, ако я нямаш да не преставаш да я търсиш никога.
Вярвам в единствената любов и съм готова на всичко за нея!
Щастливка съм да я имам и не преставам да съм благодарна за това.
Много хора ще си кажат -"да, бе, да - 28 години с един човек - и всичко е цветя и рози само."
Далеч не искам да убеждавам някого в това, още по-малко пък себе си.
И днес продължаваме да спорим, и днес продължаваме да имаме и трудни моменти от всякакъв характер, и днес аз продължавам да му се ядосвам, когато не е загрижен за здравето си, или когато иска да претупа нещо от ремонта на дома ни, а той на мен - че много драматизирам, че съм прекалено взискателна, че недоволствам...
Но...във всеки един момент аз дишам чрез него, и той чрез мен и за дъщеря ни, във всеки един момент, дори ядосани се боготворим един друг и сме готови на всичко за другия, усещаме Любовта и подкрепата си, прощаваме си, вярваме си.
Познаваме се до болка, в нито един момент не сме си омръзнали, напротив - жаждата да сме заедно във всеки свободен миг ни омагьосва!
Превърнали сме се в един организъм, макар да не сме загубили всеки своя характер и идентичност, но сме се нагодили към другия перфектно.
Дали е лесно - ще излъжа, ако кажа, че е!
Трудно е, и още как, всички тези години, белите коси - всичко това са тревоги, жертви, трудности, но и взаимност, радост, постигнати цели и мечти.
Когато познаеш истинската Любов обаче, още повече, когато скрепиш връзката със семейство и деца, тогава си длъжен да се вкопчиш в тази Любов и със зъби и нокти да я браниш, с топлота, нежност, разбиране, себеотдаване, внимание, романтика да я надграждаш. Само тогава тя ти се отплаща, чувстваш се щастлив и пълноценен човек! Струва си!
Ако някой иска съветите ми - бих казала:
Не задълбавайте в дребните детайли  - дали някой нещо казал на другия накриво, дали забравил да изхвърли кофата, опитвайте се да разбирате другия, да му влизате в положението, но изисквайте това и от него. И говорете, изговаряйте всичко помежду си, не оставяйте неизказани думи, но и мерете речника си, особено в яда си, не обиждайте, не слагайте квалификации, още повече такива, които и вие не искате да чуете за себе си. 
Не се сравнявайте и с никоя друга двойка, нито сравнявайте всички мъже/жени, вярвайте, че точно вие сте единствени и уникални, градете връзката си, като неповторима.
Ето на - започнах да говоря като ментор, като психоаналитик, но това е само заради дългогодишния ми опит и защото ми се иска да има повече, и повече двойки, семейства, особено млади хора, които да вярват в Любовта и да я имат!
Понякога, и то доста често, била съм свидетел хората са способни да унищожат връзката си за глупости, защото единия, или и двамата не могат да преодолеят егото си, защото проявяват егоизъм, защото чакат да получат, а не са готови да дават. Така губят всичко, и най-вече себе си, превръщат се в самотни, озлобени, неудовлетворени хора, обикновено мразещи противоположния пол или объркани в поредица връзки, които не им носят нищо друго освен някакви материални или плътски удоволствия, но душевна топлота и уют - не.
Желанията ми в този празничен ден са толкова простички и банални, но касаят най-важното - да сме живи и здрави, да са живи и здрави и дъщерята и зетя, и нашите близки и приятели! Да сме щастливи, да видим дъщеря си успяла и щастлива, да си пожелаем внуци - това е, останалото ще постигаме сами, както досега. Дай Боже!
Ще почерпя с торта непременно, ние си похапнахме преди минути, но ще трябва да сваля снимките...

събота, 9 септември 2017 г.

Пъстра туршия и една свежа салата

Ще ви предложа една туршия, която правя няколко години и ако имам време ще приготвя и тази. Препоръчвам да я опитате, много добре е балансиран вкуса. Рецептата имам от бивша колежка, за която оставам с много лоши спомени, като човек и поведение, но пък не мога да си кривя душата, че е имало и някои добри моменти през годините, споделянето на тази семейна рецепта е едно от тях.




Марината:
8 ч.ч. вода
5 ч.ч. оцет
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
2 с.л. мед
12 аспирина
черен пипер
бахар
дафинов лист

Примерно количество зеленчуци, но може да сложите по ваш вкус:
4 кг камби
2 кг карфиол
1 кг моркови
чесън
целина





Приготвяне:

Всички зеленчуци се нарязват, камбите на филийки, морковите на кръгчета, карфиола на розички, целината на парченца, чесъна също. Всичко се смесва и разбърква добре в много голяма и дълбока тава. Другия вариант е да се слага на редове в бурканите.
Продуктите за маринатата се слагат в голям съд на котлона да заври. Бурканите се пълнят със смесения зеленчук, заливат се с горещата марина до ръба и се затварят веднага, аз ползвам буркани на винт. Обръщат се надолу, на следващия ден се прибират на хладно, в мазе. Ако не ми стигне марина, си правя пропорционално на продуктите още нужното количество.







С няколкото останали зеленчука и марината приготвих тази свежа салатка, за директна консумация, чудесна се получи и тя!