събота, 30 юли 2016 г.

Яхния с телешко и картофи

Днес предлагам една много вкусна

Яхния с телешко и картофи

1 кг сварено телешко
1 кг картофи
1-2 моркова
червен пипер
пушен пипер
200 мл червено вино
200 мл бира
200 мл бульон
олио


копър



Приготвяне:
Сварявам телешкото месо. Аз го варя в тенджерата под налягане, според упътването, но около 50 минути, месото ми е истинско, домашно, от младо теле, но не млечно, не го харесваме.
Задушавам в мазнината нарязаните на ситно моркови, картофите, на по-едри парчета, слагам червения пипер и в същата минута наливам бирата, виното и бульона от варенето на телешкото месо. Количеството на течността зависи от сорта на картофите, от това дали искате по-гъста или по-рядка яхния, така че може да сложите повече или по-малко. Посолявам, добавям и пушения пипер, който придава страхотен вкус. Оставям да ври на слаб котлон до готовност на картофите и сгъстяване. При поднасяне поръсвам с копър.

Случайно комбинирах двата вида алкохол, защото само по толкова се намираше у дома, добавих и бульон, само защото не бе достатъчно течността, но се получи много вкусно и пикантно.












петък, 29 юли 2016 г.

Тестено руло с кайма и спанак




Тестено руло с кайма и спанак 


Продукти:

Около 1 кг. трайно тесто или друго хлебно с мая

2-3 шепи пресен спанак изчистен и измит
500 гр кайма
1 глава кромид лук
Понякога слагам и гъби
Олио
Сол
Пикантина
Черен пипер
1 разбито яйце




Приготвяне:

Запържвам каймата в малко олио, като я надробявам ситно, добавям нарязания лук, (както и гъби), сол, черен пипер, пикантина. Дръпвам настрани от котлона. През това време разточвам на правоъгълник тестото, с дължина, колкото ми е дълга тавата. Върху тестото нареждам суровия спанак, като покривам цялата повърхност с няколко слоя, докато свърши, отгоре разстилам каймата, навивам на руло и поставям в намаслена тавичка, с шева надолу. Пека на 180-200 градуса, без предварително загряване до готовност – зачервяване на коричката и при почукване да бие на кухо, бързо се изпича.
Намазва се с разбито яйце, но може и да не се намаже, преди да се опече.











Стари снимки:










петък, 22 юли 2016 г.

Едно специално място и един специален ден

Не мога да подмина тук този ден  - денят, в който с мъжа ми заживяхме под един покрив - нашият годеж. Преди цели 27 години...Случайно или не, но днес сме на мястото, което ни събра...преди 30 години...Честит ни празник! Празнуването беше романтично, един съвсем простичък, но специален жест! 



понеделник, 11 юли 2016 г.

Пилешка дроб чорба

Ако обичате дробчета непременно опитайте тази

Пилешка дроб чорба


Продукти:



500 гр пилешки дробчета
1 глава лук
1 морков
1 чушка
сол
червен пипер
2-3 с.л. ориз
топка фиде
копър
магданоз
сух джоджен
1 яйце
100 мл течна сметана



Приготвяне:
Дробчетата се измиват, почистват и пускат в гореща, подсолена вода Оставят се да поврат 5 минути, излива се водата и се обливат и измиват със студена вода.
В чиста тенджера се задушават нарязаните лук и чушка и настъргания морков. Добавя се чаена лъжица червен пипер и веднага се налива гореща вода. Добавят се нарязаните дробчета, ориза и след 10 минути и фидето. Когато ориза е сварен се добавят подправките. Супата се дръпва от огъня и внимателно се застройва с разбитото със сметаната яйце.
Много, много вкусна за мен, моите човеци отказаха да опитат:)









Да ви е сладко!


неделя, 3 юли 2016 г.

Яйца в сос от зелен лук

Вкусничко и бързо ястие, подходящо за работещите жени.

Продукти:
1 връзка зелен лук
2-3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
8 яйца (по две в порция)
сол
олио

Приготвяне:
Лука се почиства, измива и нарязва. Задушава се до омекване в олиото. Ръси се брашното и се бърка енергично, следва червения пипер и студена вода до желана гъстота на соса. Оставя се да поуври добре, като се посолява на вкус. Ястието се приготвя в тиган. Чукват се внимателно яйцата в соса и се оставят да се забулят. Те също се посоляват и може да се поливат с лъжица от течността, за да се сготвят по-бързо. Дръпва се от огъня и се сервира с комат хляб:)