петък, 31 декември 2021 г.

В секундата преди и след

 

Различна година, много, много различна..Трудна година беше, бушуваша от емоции, натоварена, година на притеснения, тъга, неразбиране, гняв, работа, стрес, кръстопът...Но аз имам надежда, имам любов, и най-вече имам вяра!

Понякога, когато е трудно, когато нищо не зависи от теб, а съдбата те уплита в своя си план, без да пита искаш или не, без да зависи нещо да промениш...тогава решаваш да се противопоставяш, да я насочваш, да анализираш, да търсиш логика...Не става...! Упорито повтаряш, променяш тактиката...не! 

Тогава... Просто не ти остава нищо друго, освен да се оставиш на течението, дори не на течението, а на водовъртежа...И чакаш...накъде ще те отведе течението. Дотогава...просто живееш, молиш се и...чакаш. И може да те спаси единствено това, че не губиш Надежда, че носиш Любов в сърцето си и че Вярата ти е по-силна от самия теб! Смирение...!

И чакаш деня, в който пак всички ще бъдем здрави, спокойни, щастливи и усмихнати! Ще се прегръщаме и ще си казваме все повече „Обичам те“. Защото  можем всичко, стига да поискаме, можем да върнем живота си, такъв, какъвто ще го харесваме!

И все пак...Благодаря на старата Година, за най-важното нещо – моите близки, хората които обичам, са живи и здрави!

Другото...ще нареди Новата...по най-добрия начин за всички ни - с наша помощ и желание, с Вяра, с Надежда, с Любов! С божията благословия!

сряда, 29 декември 2021 г.

Торта празничен венец

Правих тортата за коледното парти в службата. макар приготвена набързо, стана и вкусна, и красива. Рецептата си е изцяло моя, измислена на момента, според продуктите, които имах, а украсата е от един сладкиш на Таня Донева - хем лесна, хем ефектна.











Необходими продукти:
Шоколадови бисквити с парченца шоколад - 3 пакета от Лидл, мисля, че са по 200 гр
400 мл течна сладкарска сметана
200 гр заквасена сметана
200 гр черен шоколад
1 опаковка крем без варене на д-р Йоткер, за сгъстяване - не използвах цялата

още:
200 мл течна сметана
150 гр черен шоколад

зърната от 1 малък нар
шепа натрошен суров шамфъстък
розмарин или борови клончета
цветни захарни перли в бяло, зелено и червено







Начин на приготвяне:
Нареждам в  тортен ринг на дъното на чинията за сервиране ред кръгли бисквити, между тях натрошавам, за да запълня дупките. Разтопявам на водна баня първата доза шоколад. Разбивам сметаната с миксер, добавям заквасената, като продължавам да разбивам и на струйка охладения стопен шоколад. стори ми се рядка тази смес и затова добавих крема за разбиване, като продължавах да разбивам с миксера. Може би нямаше нужда от него, но го пиша, защто така я направих. получи се доста гъст крем, който нанесох върху бисквитите, не съм ги сиропирала. Заделих малка част от крема за измазване отстрани. Отново сложих ред бисквити и ред крем,, който заравних добре с шпатула, но може и с по-дълъг нож. прибрах в хладилника и през това време загрях втората доза сметана и преди да заври добавих втората доза шоколад. Енергично разбърках с метална лъжица, до идеална гладкост на крема. Извадих тортата и я залях с глазурата, като заравних отново с шпатула. Отново оставих за половин час да стегне и украсих отгоре с зърната нар, шамфъстъка и розмарина, измазах и борда с останалия ми крем и пръснах от перличките.























Войнишките курабийки на мама


Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 яйца (сложих 4)
1 и 1/2 ч.ч. захар и захар и 3-4 с.л. за поръсване
1 ч.ч. мас (може олио или масло) ( аз сложих 50/50 мас и олио)
около 6 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора












Начин на приготвяне:
В купа сложете киселото мляко, добавете содата бикарбонат. Разбъркайте и оставете млякото да шупне. Към шупналото мляко прибавете яйцат, захарта, лимоновата есенция или настъргана кора от лимон и ванилията. Прибавете олиото и разбъркайте до смесване на продуктите. С вилица разбийте до еднородност смес.
Добавяйте към течните съставки постепенно от брашното. Бъркайте докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на купата. Не прибавяйте изведнъж голямо количество и вместо пухкави курабии ще имате глетави и твърди. Доизмесете на плота. Трябва да получите меко, гладко и нелепнещо тесто. Ако прецените, че тестото не лепне, не добавяйте повече брашно.
Това количество тесто се дели на 30 приблизително равни къса. Всяко късче се оформя на хубаво топче и се поставя в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Отгоре всяко топче се поръсва със захар с лъжичка.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 минути, на второ ниво. Трябва да станат бледо розови.
Оставяте курабиите да се охладят за 2-3 минути и тогава ги изваждайте от тавата. Нареждайте ги една до друга докато изстинат напълно.
Войнишките курабии са трайни, ароматни и много вкусни. Съхранявайте ги в кутии.


вторник, 28 декември 2021 г.

Огретен с картофи, праз и пушено пиле

Какво да кажа - убийствен огретен!

Зимата се завърна и още как. Съботно (преди няколко седмици), лежерно, след напрегната седмица. Чувствам се като изцеден лимон и имам нужда от нещо вкусно за вечеря. Обяда беше гореща супа топчета.

На помощ ми идва Люси, с нейния примамлив огретен, ето това ще ни е вечерята, леко променена от мен според продуктите, с които разполагам. 

 

Необходими продукти:

Около 1 кг картофи

1 стрък праз

200 мл прясно мляко

200 мл течна готварска сметана

150 г крема сирене 

150 гр пушено сирене

200 г кашкавал

1 пушено пилешко бутче

сол/ черен пипер

олио

масло за намазване на тавата

Нарязваме картофите на тънки слайсове, аз с рендето (добре де, мъжО ми помогна), наязваме си и праза на ситно, както и месото. Овкусяваме картофите с черен пипер и сол на вкус, с малко олио, така че да полепнат добре. На дъното на тавичка, намазана обилно с масло слагаме половината картофи. Отгоре нареждаме половината от месото, праза и рендосания кашкавал. Нареждаме пушеното сирене, на къгчета. Сметаната, млякото и крема сиренето предварително сме загрели леко на котлона до еднородна смес. Изсипваме 1/2 част от него върху картофите и повтаряме процедурата. Завършваме  с месо, кашкавал и праз. Изливаме останалата смес от мляко и сметана. Печем във фурната на 180 градуса за около час.

Огретена е прекрасен горещ, но и студен не е за пропускане.



















 


 

 

понеделник, 27 декември 2021 г.

Ориз със суджук, яйца и мляко



Няма как да не знаете цветната Пепеляшка - Мария!
Тя е толкова пъстра и многолика, а разходите ли се с нея по света и у нас - ще обикнете всяко разказано и показано от нея кътче. Голям съм и фен! 
И най-вече, защото смятам, че има добра душа!
Та тази рецепта е поредната, открадната от нейния блог, рецепта на нейната майка.

Ако искате нещо домашно, вкусно, лесно, а и различно - пригответе си това ястие и му се насладете в добра компания.

Необходими продукти:
2 подкови леко изсушен суджук - моят беше от Лидл, добре стана с него
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч.прясно мляко
4 яйца
1 гл.лук
5 с.л. олио
джоджен
щипка сол


Начен на приготвяне:
Лука се запържва в олиото, добавя се измития и отцеден ориз, обърква се, да стане стъклен, добавя се нарязания суджук и отново се смесва за няколко минути. прехвърлясе в подходяща тавичка. Млякото се разбива с яйцата, сол на вкус (внимавайте, суджука е солен) и джоджена. Залива се ориза и ястието се пече на 200 градуса до поемане на течността и приятно зачервяване на повърхността.
Мария твърди, че е по-вкусно изстинало, ние хапнахме за вечеря, топло, с туршия.









неделя, 26 декември 2021 г.

Пълнена патица с кисело зеле



Предлагам ви моята изпитана рецепта за пълнена патица с кисело зеле - божествена вкусотия е това!

Продукти:
1 патица около 2.5-3 кг.
1 кисела зелка
1 к. ч. ориз
1 глава лук
дреболиите на патицата 
4-5 гъби печурки
сол
червен пипер
черен пипер
розмарин
зехтин

може да сложите и стафиди, аз този път не сложих.

Нужна е голяма тава с капак или гювеч, конец и игла или клечки за зъби.

Приготвяне:

Почистете и измийте патицата. Отцедете, подсушете и посолете отвътре и отвън, обтрийте с пиперите. Пригответе си плънката. Нарежете на ситно лука и измитите нарязани дреболии и гъби. Задушете ги в 3-4 с.л. зехтин за 5-6 минути като разбърквате. Добавете и измития, отцеден ориз, и него запържете за минута-две. Подправете с черен пипер, малко пресен розмарин и сол. Може да добавите стафидите и 1 к.ч. топла вода. Оставете на тих огън ориза да поеме водата почти до готовност. Оставете да се охлажда.

През това време нарежете зелето, като си оставете няколко цели листа. Разбъркайте нарязаното зеле с  4-5 супени лъжици олио, пресен розмарин и черен пипер и  изсипете половината в тавата/гювеча. Аз ползвам голяма метална тенджера с капак.  Напълнете патицата с лъжица. Зашийте целия отвор или затворете с клечки за зъби, сложете напълнената патица с гърдите надолу, в тавата върху зелето,  като леко я притиснете да потъне. Сложете наоколо останалото зеле и завийте патицата с целите зелеви листа. Налейте чаша червено вино и затворете с капака или завийте с фолио. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса, След като заври, намалете на 150 градуса. Печете 2-3 часа.
Патицата става много вкусна и крехка и месото не изсъхва. Месото се разпада.
Вместо зехтин може да се ползва мас или олио, още по-добре мазнината от патицата, която предварително сте стопили.














петък, 24 декември 2021 г.

Коледа 2021


Бъдни вечер! В навечерието сме на Рождество!

Един от най-топлите, уютни, семейни празници!

Вечер, в която наричаме следващата година да е по-здрава, по-щастлива и по-успешна!

Вечер, в която смирено очакваме, в която отваряме сърцата си, пълни с обич към близките, в която 

добротата ни прави удовлетворени! 

Нека вървим с усмивка и чест по пътя на времето!








Ето какво сложих на трапезата днес:


1. Боб

2.Сарми с кисело зеле - два вида

3. Сарми с лозов лист

4- Пълнени сушени чушки

5. Нещо, без което не може Бъдни вечер

6. Маслини

7. Сушени сливи

8. Ядки - шамфъстък  

9. Мед

10. Чесън

11. Плодове

12. Ошав

13. Тиквеник

14. Печен нахут

15. Цели орехи

16. Постна питка с мая

17. Содена питка