Още една стааара рецепта на Венс - Веси, която приготвям с удоволствие и с още по-голямо я хапваме всеки път.
Продукти :
150 гр. кисело мляко
150 мл.топло прясно мляко, може вода
1 - 2 с.л. олио
1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л.захар
20 гр. мая
около 700 гр. брашно
около 50 гр. меко масло
3 скилидки чесън
1 с.л. нарязани на ситно зелени подправки / магданоз , босилек, риган, понякога слагам сушени/
1 с.л. прясно мляко за намазване
маково семе за поръсване
Приготвяне :
От първите продукти се замесва тесто.Оставя се да втаса.
Приготвя се маслото, като се разбърква добре с нарязаните на ситно скилидки чесън и зелените подправки.
Втасалото тесто се разделя на четири еднакви части.Върху намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора около 1 -1.5 см. Намазва се с половината ароматно масло и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват , като плитка . Поставят се в намаслена тава или форма за кекс. Оставят се да втасат около, намазват се с прясно мляко, поръсват се с маково семе и се пекат на 180 - 200 градуса.
Получават се две хлебчета. Може тестото за второто да приберете в хладилника и да опечете на другия ден.
Приготвя се маслото, като се разбърква добре с нарязаните на ситно скилидки чесън и зелените подправки.
Втасалото тесто се разделя на четири еднакви части.Върху намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора около 1 -1.5 см. Намазва се с половината ароматно масло и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват , като плитка . Поставят се в намаслена тава или форма за кекс. Оставят се да втасат около, намазват се с прясно мляко, поръсват се с маково семе и се пекат на 180 - 200 градуса.
Получават се две хлебчета. Може тестото за второто да приберете в хладилника и да опечете на другия ден.