сряда, 28 септември 2016 г.

Усукано хлебче с масло, чесън и подправки

Още една стааара рецепта на Венс - Веси, която приготвям с удоволствие и с още по-голямо я хапваме всеки път.




Продукти :

150 гр. кисело мляко
150 мл.топло прясно мляко, може  вода
1 - 2 с.л. олио
1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л.захар
20 гр. мая
около 700 гр. брашно


около 50 гр. меко  масло
3 скилидки чесън
1 с.л. нарязани на ситно зелени подправки / магданоз , босилек, риган, понякога слагам сушени/

1 с.л. прясно мляко за намазване
маково семе за поръсване 

Приготвяне :

От първите продукти се замесва тесто.Оставя се да втаса.
Приготвя се маслото, като се разбърква добре с нарязаните на ситно скилидки чесън и зелените подправки.
Втасалото тесто се разделя на четири еднакви части.Върху намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора около 1 -1.5 см. Намазва се с половината ароматно масло и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват , като плитка . Поставят се в  намаслена тава  или  форма за кекс. Оставят се да втасат около, намазват се с прясно мляко, поръсват се с маково семе и се пекат на 180 - 200 градуса.
Получават се две хлебчета. Може тестото за второто да приберете в хладилника и да опечете на другия ден.


сряда, 21 септември 2016 г.

Лято в Северния парк

Трябваше да завърша поредицата все пак:). Освен това, днес е последния летен ден, ще го отбележа с тази публикация , всъщност с няколко кадъра от парка под прозореца ни. А от утре ще се наслаждаваме на циганско лято и на златна есен:)










































понеделник, 19 септември 2016 г.

Гъби кладница по азиатски

Ех, колко са вкуснииии...не сте ли ги опитвали...голям пропуск!
Можете да надникнете и тук, при Танитка, откъдето аз ги научих, а може да се доверите и на мен:)

Гъби кладница по азиатски



Продукти:
250 - 300г гъби кладница
1с.л зехтин
2 скилидки чесън
1ч.л настърган корен от джинджифил
1с.л соев сос
1 с.л. сусам
3-4 стръка зелен лук
Сол и черен пипер на вкус










Приготвяне:

Гъбите се почистват, измиват и нарязват. Зехтина се загрява в дъблок тиган с незалепващо покритие и поставят чесъна и джиджифила на умерен огън за около 1 минута. Добавят се гъбите за около 5-10 минути, като се разбърква от време на време.Ако се препържат стават жилави. Прибавя се соевия сос, бъркайки докато се поеме от гъбите.Поръсва се със сусама и се сваля от котлона. Овкусява се със сол (има соев сос!) и черен пипер на вкус.Поръсва се с нарязания на ситно зелен лук. След минутка се дръпва от котлона и сервира.









неделя, 18 септември 2016 г.

Солен кекс с листа от цвекло







Пак ще ви нагостя с нещо от прекрасния блог на Мария Христоу
И аз, като нея много обичам листата от цвекло. Още от дете, баба ги ползваше. За мен най-вкусни са сармите, именно с тях. А каква супичка се получава само. Имат по-деликатен вкус от спанака или другите зелении, по-крехки са от лозовите листа. Приготвяла съм и баница. А този солен кекс е просто приказен. И знаете ли какво - в хладилника имам още листа и днес ще го приготвя пак, пък вие да му мислите от къде ще си намерите:)) Хубава неделна почивка, едва я дочаках, толкова бях уморена, пък то само ден, за кое по-напред::( Но пък от друга страна почивката си е загуба на време и нещо не я умея много:)), все ме сърбят ръцете:).
Хайде на закуската!





Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.л.сода
½ ч.л. бакпулвер
4 яйца
½ чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
15 бр. големи листа цвекло, нарязано на ситно
1/2 ч.ч. нарязано прясно сирене, 
1/2 ч.ч. натрошено с ръце краве сирене
олио за намазване на тавата
брашно за наръсване на тавата

За намазване след изпичане:
около 30 гр. масло 





Приготвяне:
Толкова е лесно, като детска игра. Прибавях продуктите в голяма купа, в тяната последователност.
Обърках с лъжица.  Пекох  на 180 градуса на второ ниво около 40 минути.
Толкова е крехък, че се разпада, докато държиш парченцето, но не позволявайте и трохица да загубите! Да ви е вкусно!

четвъртък, 15 септември 2016 г.

15 септември и бонбони с бял шоколад на Марианка

Кой не помни първия учебен звънец?!
Толкова емоции, толкова бликащи чувства...
Първолаци, ученици, учители, родители...едно въодушевено цяло...цяло!
Огромна позитивна енергия, надежда и вяра в доброто бъдеще на тях - нашето бъдеще - децата!
Вдъхновено начало, първа крачка напред - в живота!
Кой от нас, възрастните не си спомня с умиление този ден?
Да, имало е тревоги, да имало е  привидно или не нежелание, но няма човек, който да не е изпитал и трепета на нещо ново, който не е намерил свой добър приятел,  който не е получил, поне минимални знания, умения, кой не се е забавлявал, кой не е плакал...
У кого училището не е оставило отпечатък?
Има ли някой, който не помни с добро чувство поне един свой учител?
Има ли някой, да не е запомнил поне една смешна и забавна история от час, междучасие, лагер, зелено училище...?

Днес звънеца призова в класните стаи за пореден път хиляди български деца, някои от тях за първи път - първолаците!
Нека им пожелаем на добър час и да бъдат здрави!
Нека като техни родители да изградим у тях не само навици за учене, но и как да уважат и своите учители, и своите съученици, нека ги научим да общуват помежду си приятелски и добронамерено, нека не позволяваме, не допускаме агресия, и нетолерантност във взаимоотношенията помежду им.
Нека пожелаем и на учителите успешна година, нека ги подкрепим в нелеката им работа, нека им съдействаме, но и да изискваме от тях да бъдат будители за децата ни!
Нека и ние, техните родители и близки също сме здрави и нека не забравяме, че ние сме на първо място техния пример!


Иска ми се днес, като на празник да има и почерпка в блога, нещо сладичко, но нямам подготвена скоро публикация, затова ще ви почерпя с едни уникални бонбони, по рецепта на Марианка Г., надявам се ще приемете, въпреки, че снимките  са стари:)
И макар дъщерята да е вече отдавна завършила училище, да не говорим пък за мен, винаги се вълнувам на 15 септември и го приемам наистина като един от най-красивите ни празници, достатъчно е само да видя толкова усмихнати хора и цветя по улиците, за да бъде усмихнат и моя ден!


Продукти:

150 гр. бял шоколад
100 гр. масло
4 с.л. прясно мляко
350 гр. пудра захар
ванилия
лешници или други ядки (могат да са сурови, или запечени)
сушени смокини, сушени череши, сини сливи или стафиди

Приготвяне:

На водна баня се разтопяват шоколада, маслото и млякото,  добавя се захарта и сместа се разбива с миксер, добавят се ядките и сушените плодове, нарязани на ситно и се разбърква. Сместа се охлажда и се изсипва в застлана с пекарска хартия кутия от бонбони, изравнява се  и се поставя в хладилник. След като стегне се нарязва на квадрати или правоъгълници.
Аз едните оформих на топчета и правоъгълници, докато сместа не беше напълно стегнала, на първата снимка. Но по-добре се получават стегнали и нарязани. Може да се направят с един вид ядки и плодове, или с няколко.