Днес е Сретение Господне.
Дъщерята рече, като се прибра преди малко, че имала имен ден:), шеговито обидена, че не сме и честитили:)
Брей, за двайсет и кусур години сега разбирам, че имала днес имен ден, от дете знаем, че имения и ден е на 8 ноември и тогава получава подаръци и поздравления.
Та отвърнах и, че само целувка може да получи днес, пък и десерта май ще е нещо готово, да бе казала по-рано:)
Обаче в блога, като ще е празник, ще има рецепта за нещо сладичко, приготвяно по празниците.
Благодарностите ми тук са пак за
Инчето - невероятно вкусни, лесни и ефектни се получиха тези бонбони - всички, опитали ги харесаха много! Мерси,
Инка! Въпреки предупреждението ти, промених някои продукти, да, резултата сигурно е различен, но безумно вкусен.
А дъщерята, тя има всесекундните ми пожелания за дълголетие, здраве, щастие!
Иска ми се да и пожелая всичко, но най-вече вяра в себе си, и самочуствие, няма си и представа колко ги заслужава!
Мами, ти си прелестна, във всяко отношение, когато и да е имения ти ден! Цулувкааааа!
Необходими продукти:
250 гр рикота
2 с. л. заквасена сметана
40 гр разтопено масло
300 гр бял шоколад
100 гр смлени бисквити Petit Beurre
20 грама кокосови стърготини
50 гр сухо мляко
1 ванилия
кутия захаросани кандирани череши - моите са от Лидл
за шоколадовата глазура
200 грама черен шоколад
3 с.л. олио
Приготвяне:
Смесваме рикотата, сметаната, маслото, кокосовите стърготини, сухото мляко, ванилията и разбъркваме. Добавяме разтопения на водна баня шоколад и смлените бисквити и отново разбъркваме. Оставяме да стегне в хладилник за около 2 часа. Оформяме от тестото топчета с размер на малък орех. Във всяко топче поставяме по една череша, отново овалваме между дланите.Тестото е леко лепкаво, но не прекалено, да може да се моделира. Ако е прекалено рядко, то добавете още малко смлени бисквити. Топките поставяме върху хартия за печене и слагаме във фризера за около 30 минути. Разтопяваме тъмния шоколад и добавяме олиото, разбъркваме. Всяка топка набождаме с клечка за зъби, потапяме в шоколада и с въртеливи движения отцеждаме, след което забождаме клечката върху стиропор, ако нямате става и върху празна кутия примерно, или просто поставяме върху хартия за печене. Моите напудрих със златна боя, нали бяха празнични, коледни!
Страхотни са!