Да ви кажа, освен на пача не бях опитвала по друг начин свинските крачета. Обаче ме провокира едно сладко детенце, преди време в предаването "Смени жената". С такъв апетит си хапваше и доволно възклицаваше "ммм, вкусноооо", че нямаше как да не изнамеря крачета и да не опитам:))
Крачетата изобщо не са мазни и вредни, месо и мазнина практически няма, и дори бих казала, че са полезни с колагена (и не само), който съдържат, .
Ето и малко информация за полезните свойства на свинските крачета от нета -
тук:
Химичният състав на свинските крачета съдържа: холин, витамин В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н и PP. Полезните минерали са: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор и сяра, йод, хром, флуор,молибден, калай, силиций, кобалт, никел, фосфор и натрий.
Бульонът от свински крачета е чудесно място за намиране на всички ценни аминокиселини, колаген и желатин. В него има десетки различни хранителни вещества, много от които не могат да се получат лесно от другите храни, които обикновено се консумират и има невероятни ползи за костите.
Ето някои ползи:
1. Защита на ставите.
2. Спомага за възстановяването на целостта на обвивката на червата и борбата с чувствителността към храната.
3. Поддържа кожата здрава – колагенът помага при образуването на еластин и други съединения в кожата, които са отговорни за поддържането на младежкия тонус.
A ако поръсите със сухи люти чушки и малко чесън, то тогава вие консумирате истинско лекарство!
Ето как ги приготвих аз. Бульона от варенето използвах също, като сварих агнешко шкембе в него.
СВИНСКИ КРАЧЕТА
Необходими продукти:
свински крачета - 4 бр.
червен пипер - 1 ч.л.
сол - на вкус
чесън на прах (може и пресован)
Начин на приготвяне:
Свинските крачета се почистват добре (моите си бяха идеални, купих ги от Кауфланд, но не от замразените, а охладени) и се сваряват, най-добре в тенджера под налягане за около час.
Преместват се в калена тава (може и обикновена), поръсват се с червен пипер, сол и чесън на вкус и се запичат за 20 минути на 250 градуса.
С чаша домашно къпиново вино са идеални!
Снимките очевидно не са добри, но пък вкуса...