понеделник, 22 юни 2015 г.

Сладкиш Трилече (Tres leches)

 Наскоро в квартала ни откриха нова сладкарничка. Момичето, което я отвори е от Девин, етническа туркиня. Сладкарничката е кокетна, предлага страхотни вкусотии - различни видове турска баклава, толумбички, пишмание, превъзходно кафе - и еспресо, и турско, както и турски чай ( за първи път пия и ми харесва). Да ме прощават всички околни квартални подобни заведения, но тук качеството и обслужването са на  ниво, а цените са дори по-ниски. Девойката - собственичка и продавачка успява да обслужи всички - бързо, любезно, без излишно натрапване. Впечатлена съм. Макар мястото, където се намира сладкарничката да не е много добро - шумно и натоварено е, на булеварда, но въпреки това - с удоволствие си пием вечер след работа кафето или чайчето. Тези дни опитах още едно от изкушенията и ... се влюбих...
На пръв поглед реване...а всъщност :))

Сладкиш Трилече (три млека)



е с нежна структура на блата и сочна вътрешност, топи се в устата. Сиропиран млечен сладкиш с три вида млека и  карамелена заливка. Смята се,че Трилече е албански национален сладкиш,но според някои произхода му е Латинска Америка. 
Поисках рецептата, но продавачката  знаеше само, че се сиропира с три вида мляко - прясно, сметана и сухо. Аз усещах сякаш и кондензирано, че има. Разрових се в нета и намерих няколко рецепти. Добавих и нещо от себе си.

Продукти:

За блата
4 големи яйца
150гр.краве масло
200гр.брашно
200гр.захар
1бакпулвер
1ванилия 

За сиропиране:
500мл.прясно мляко
100мл.течна сметана
200 мл гъсто кондензирано мляко (от Лидл)
1/2 ч.ч.захар

За  заливката:
1ч.ч.захар
100мл.течна сладкарска сметана
50 мл гъсто кондензирано мляко




Приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта.Добавяме разтопеното масло и го прибавяме към яйцата,като продължаваме да разбиваме.Следва брашното,размесено с бакпулвера и ванилията. Отново разбиваме с миксер.
Застиламе с хартия за печене правоъгълна тава 20/40 см. Изсипваме тестото в тавата и го разпределяме равномерно. Изпичаме блата  на 180 градуса.
Оставяме блата напълно да се охлади  и го нарязваме на квадратни парчета.
Довеждаме до кипене двата вида мляко и сметаната, заедно със захар. Разбъркваме от време на време.
Заливаме охладеният блат с горещ млечен сироп. Оставяме отново да се охлади и напои.
В тенджерка изсипваме 1 ч.ч. захар. Карамелизираме  до златисто. След като захарта се е карамелизирала, добавяме сметаната и кондензираното мляко, разбъркваме енергично.като внимаваме да не се изгорим. Заливаме сладкиша с гореща карамелена глазура.
Отново охлаждаме сладкиша и може да го приберем в хладилник.

Рецептата е адаптирано от тук

Много вкусно се получи, но не е точно това, което търся, ще пробвам и други рецепти. И блата, и сиропа, и заливката са по-различни, от трилечето в сладкарничката.





Нека да е лято...само да е лято...Честит да ни е първият летен ден за тази година...лятото ми е любим сезон!

18 коментара:

  1. Честит първи летен ден,Веси!Добро начало на сезона с този сочен десерт!Пожелавам ти да е безгрижно и запомнящо се!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Роси! Точно от това имам най-много нужда в момента - безгрижие..., дано си добра орисница!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, не съм правила сладкиша, но имам една рецепта и все се каня да го направя. Блата на моята рецепта е без маслото. Залива се с прясно мляко и сметана в съотношение 3:1, без кондензирано мляко. Незнам какъв е на вкус сладкиша, но щом е сиропиран със сигурност ще ми хареса.
    Поздрави и прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, хайде, прави и сподели:) Слънце ти желая!

      Изтриване
  4. Веси,
    за първи път срещам сладкиш, сиропиран с три вида мляко.Но в кулинарните, особено сладкарски рецепти има всякакви варианти на приготвяне.Весело и спокойно лято и нови пътешествия занапред.Сладкишът е станал чудесен, превъзходен десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз за пръв път опитах, но наистина е необятна кулинарията! Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Изглежда наистина сочен и вкусен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Всичко, което съм опитвала от турската кухня, ми е харесвало. И твоето предложение звучи примамливо. Весело лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Петя, много са им благи десертите, и не само!

      Изтриване
  7. Много сочен сладкиш, Веси! Чудесен, и със сигурност ще го опитам, обичам такива с карамелено млечни заливки :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересен десерт, Веси! Не съм опитвала такъв, но изглежда много вкусно! Весело, усмихнато и спокойно лято!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит любим сезон, Веси,
    разкошен десерт, чудесни нови идеи и вкусни предложения.
    Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дианка! Нека е хубаво за всички ни лятото!

      Изтриване
  10. Ще ви бъда много благодарна, ако ми кажете къде се намира сладкарничката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявайте, но чак сега виждам този коментар!
      Просто съм го пропуснала, а сега изтривайки старите писма в пощата си случайно го открих там, защото и там получавам коментарите, но пък рядко влизам.
      Сладкарничката се намира на метростанция Бели Дунав, под диагонал на магазин "Била", в началото на пазарчето или на спирката на трамвая и автобуса, посока ж.к. "Свобода".
      Ако ви е удобно, посетете я, няма да съжалявате, единствено мястото е малко шумно.

      Изтриване