Наскоро в квартала ни откриха нова сладкарничка. Момичето, което я отвори е от Девин, етническа туркиня. Сладкарничката е кокетна, предлага страхотни вкусотии - различни видове турска баклава, толумбички, пишмание, превъзходно кафе - и еспресо, и турско, както и турски чай ( за първи път пия и ми харесва). Да ме прощават всички околни квартални подобни заведения, но тук качеството и обслужването са на ниво, а цените са дори по-ниски. Девойката - собственичка и продавачка успява да обслужи всички - бързо, любезно, без излишно натрапване. Впечатлена съм. Макар мястото, където се намира сладкарничката да не е много добро - шумно и натоварено е, на булеварда, но въпреки това - с удоволствие си пием вечер след работа кафето или чайчето. Тези дни опитах още едно от изкушенията и ... се влюбих...
На пръв поглед реване...а всъщност :))
Сладкиш Трилече (три млека)
е с нежна структура на блата и сочна вътрешност, топи се в устата. Сиропиран млечен сладкиш с три вида млека и карамелена
заливка. Смята се,че Трилече е албански национален сладкиш,но според
някои произхода му е Латинска Америка.
Поисках рецептата, но продавачката знаеше само, че се сиропира с три вида мляко - прясно, сметана и сухо. Аз усещах сякаш и кондензирано, че има. Разрових се в нета и намерих няколко рецепти. Добавих и нещо от себе си.
Продукти:
За блата
4 големи яйца
150гр.краве масло
200гр.брашно
200гр.захар
1бакпулвер
1ванилия
200гр.захар
1бакпулвер
1ванилия
За сиропиране:
500мл.прясно мляко
100мл.течна сметана
200 мл гъсто кондензирано мляко (от Лидл)
1/2 ч.ч.захар
За заливката:
1ч.ч.захар
100мл.течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч.захар
За заливката:
1ч.ч.захар
100мл.течна сладкарска сметана
50 мл гъсто кондензирано мляко
Приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата и захарта.Добавяме разтопеното масло и го прибавяме към яйцата,като продължаваме да разбиваме.Следва брашното,размесено с бакпулвера и ванилията. Отново разбиваме с миксер.
Застиламе с хартия за печене правоъгълна тава 20/40 см. Изсипваме тестото в тавата и го разпределяме равномерно. Изпичаме блата на 180 градуса.
Оставяме блата напълно да се охлади и го нарязваме на квадратни парчета.
Довеждаме до кипене двата вида мляко и сметаната, заедно със захар. Разбъркваме от време на време.Заливаме охладеният блат с горещ млечен сироп. Оставяме отново да се охлади и напои.
Оставяме блата напълно да се охлади и го нарязваме на квадратни парчета.
Довеждаме до кипене двата вида мляко и сметаната, заедно със захар. Разбъркваме от време на време.Заливаме охладеният блат с горещ млечен сироп. Оставяме отново да се охлади и напои.
В тенджерка изсипваме 1 ч.ч. захар. Карамелизираме до златисто. След като захарта се е карамелизирала, добавяме сметаната и кондензираното мляко, разбъркваме енергично.като внимаваме да не се изгорим. Заливаме сладкиша с гореща карамелена глазура.
Отново охлаждаме сладкиша и може да го приберем в хладилник.
Рецептата е адаптирано от тук
Отново охлаждаме сладкиша и може да го приберем в хладилник.
Рецептата е адаптирано от тук
Честит първи летен ден,Веси!Добро начало на сезона с този сочен десерт!Пожелавам ти да е безгрижно и запомнящо се!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Точно от това имам най-много нужда в момента - безгрижие..., дано си добра орисница!
ОтговорИзтриванеВеси, не съм правила сладкиша, но имам една рецепта и все се каня да го направя. Блата на моята рецепта е без маслото. Залива се с прясно мляко и сметана в съотношение 3:1, без кондензирано мляко. Незнам какъв е на вкус сладкиша, но щом е сиропиран със сигурност ще ми хареса.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасно лято!
Хриси, хайде, прави и сподели:) Слънце ти желая!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеза първи път срещам сладкиш, сиропиран с три вида мляко.Но в кулинарните, особено сладкарски рецепти има всякакви варианти на приготвяне.Весело и спокойно лято и нови пътешествия занапред.Сладкишът е станал чудесен, превъзходен десерт.
Поздрави !
Ели, и аз за пръв път опитах, но наистина е необятна кулинарията! Хубава вечер!
ИзтриванеИзглежда наистина сочен и вкусен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМммм, точно такъв е!
ИзтриванеВсичко, което съм опитвала от турската кухня, ми е харесвало. И твоето предложение звучи примамливо. Весело лято!
ОтговорИзтриванеИ аз така, Петя, много са им благи десертите, и не само!
ИзтриванеМного сочен сладкиш, Веси! Чудесен, и със сигурност ще го опитам, обичам такива с карамелено млечни заливки :)
ОтговорИзтриванеХа, сега и аз ли да те следя, а:))
ИзтриванеМного интересен десерт, Веси! Не съм опитвала такъв, но изглежда много вкусно! Весело, усмихнато и спокойно лято!
ОтговорИзтриванеМерси, Теди, опитай го - вкусен е!
ИзтриванеЧестит любим сезон, Веси,
ОтговорИзтриванеразкошен десерт, чудесни нови идеи и вкусни предложения.
Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято!
Мерси, Дианка! Нека е хубаво за всички ни лятото!
ИзтриванеЩе ви бъда много благодарна, ако ми кажете къде се намира сладкарничката.
ОтговорИзтриванеИзвинявайте, но чак сега виждам този коментар!
ИзтриванеПросто съм го пропуснала, а сега изтривайки старите писма в пощата си случайно го открих там, защото и там получавам коментарите, но пък рядко влизам.
Сладкарничката се намира на метростанция Бели Дунав, под диагонал на магазин "Била", в началото на пазарчето или на спирката на трамвая и автобуса, посока ж.к. "Свобода".
Ако ви е удобно, посетете я, няма да съжалявате, единствено мястото е малко шумно.