неделя, 27 март 2016 г.

Агнешко фрикасе

Пролетта чука на прозорците ни с клонка разцъфнало дръвче, макар вятъра, който я поклаща да е по-скоро с дъх на зима. Но слънцето упорито опитва да надникне и да стопли не само телата, но и душите ни. 
С идването на топлото време на трапезата ни освен зелената салата, ще ни се хапва и агнешкото месце. То си е най-вкусно запечено, или още по-добре пълнено, но...почакайте - всеки ден не е Великден:)) 
До тогава това предложение ще ви задоволи - хем е разнообразно, хем вкусно. Видях го и го приготвих преди време по рецепта на Еми Таракчиева. Доста вкусни неща може да намерите там.



Продукти:

500 г агнешко месо
1 ч.ч. прясно мляко 
2 с.л. краве масло
2-3 с.л. брашно
1 жълтък
сол
черен пипер
лимонов сок
1-2 варени яйца
няколко стръка див лук и нарязана кисела краставичка


Приготвяне:

Сваряваме агнешкото месо, като във водата добавяме универсална зеленчукова подправка (моята е домашна)или кубче бульон.
Разтопяваме маслото в тенджера, добавяме брашното и го запържваме леко. Прибавяме  прясното мляко и бульон до желана гъстотаРазбиваме жълтъка с няколко капки лимонов сок. Добавяме към него малко от горещия сос, като разбъркваме и изсипваме сместа обратно в соса. Подправяме със сол, черен пипер и още  лимонов сок, ако е необходимо.Добавяме агнешкото и го оставяме леко да покъкри. Сервираме гарнирано със ситно нарязани варени яйца, малко див лук и кисели краставички.

петък, 25 март 2016 г.

Многоетажна питка


За  Благовец избрах да публикувам тази  много любима питка, макар днес да не успях да направя. 
Рецептата е на една прекрасна кулинарка, която уви вече не се изявява публично с това свое умение - Веси (Венс), от форума на "Гответе с мен". 
Поздравления и към нея, и към всички приятели и прекрасни хора, администратора и модераторите, които намерих там. Уви новите собственици съсипаха този прекрасен форум.

Венс пече питката в загрята фурна, но аз я слагам в студена, сами изберете как ще я изпечете, но при всички случаи е чудесна.

Честито Благовещение и нека бъдем здрави всички!
Питка няма, но ще подсладим с крем карамел, който още се печеееее:))


Многоетажна питка


Продукти :

Тесто :
2 бр.яйца + 1 белтък
200 гр.кисело мляко
200 мл вода
30 гр масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха
1 с.л. сол
1 ч.л.захар
700 гр брашно

Плънка:
І слой - натрошено сирене, разбъркано с 2-3 с.л. лютеница
ІІ слой - топено сирене на парченца и настърган кашкавал
ІІІ слой - луканка, нарязана на ситно  и чубрица

1 жълтък с 1 ч.л. олио за намазване на питката и тавата
сусам и маково семе за поръсване 

Приготвяне :

От първите продукти замесваме тесто. Разделяме  на 4 равни части и оставяме да втаса около 15 минути. Всяка част разточваме на дебела кора , колкото големината на тавата, в която ще  печем питката, при мен 30-35 см.
Намасляваме тавата и поставяме първата кора. Върху нея ръсим първата смес със сирене и лютеница. Следва втората кора и плънка от настърган кашкавал и нарязано топено сирене. Върху плънката поставяме третата кора и ръсим парченца луканка и чубрица.Завършваме  с четвъртата кора, с която завиваме питката, като подпъхваме под първата кора. Оставяме да втаса около 30 минути.
Намазваме я с разбит жълтък с малко олио, поръсваме  със семената и печем в студена фурна на 200 градуса.

понеделник, 21 март 2016 г.

карамелизирани орехи

Ето нещо много бързо и вкусно

Карамелизирани орехи



Продукти:
1ч.ч.орехови ядки
1/2 ч.ч.захар
1 с.л.масло
2 с.л.мед
1/2  к.ч. прясно мляко.

Приготвяне: 
Запичат се ореховите ядки на сух тиган,за кратко,  да се изсушат.След което се прехвърлят в чиния. В същия тиган се слага маслото и захарта и се бърка до светъл карамел, прибавя се меда, и се връщат  ореховите ядки. Много добре се объркват ядките, за да полепне карамела. Намалява се котлона и се изсипва прясното мляко внимателно, защото пръска.Отново се разбърква до поемането на млякото, не повече от 2-3 минути.
Това е! Много лесно за изпълнение.Аз го правих на око,но винаги могат да се увеличат продуктите по ваш вкус.

 Рецептата е на една дама от Ракитово - Мария, която пишеше в "Гответе с мен" преди години.

събота, 19 март 2016 г.

Рулото на Марианка

Така си го знам, и така го записвам. 
Писала съм не веднъж - Мариана Г е невероятен кулинар, невероятен фотограф, момиче с деликатен вкус и талант. 
На всичко отгоре е и истински, верен приятел. 
Марианка, това е една от най-любимите ми рецепти, ползвам блата не само за това руло, но и за други  торти. Снимките ми са стари, и на светлинни години от твоите,  но рулото е върха! За това го избрах за днешната ми публикация, за празничен за нас с половинката ден:) 
Желая си да е вечна онази тръпка, белязала днешния ден, като специален (като се замисля, май много такива сме си определили за честване:))!

Пиша рецептата в оригинал, макар да импровизирам понякога, най-вече с крема или формата.



Продукти за блата:

4 яйца
125 гр. захар
80 гр. брашно
40 гр. нишесте
30 гр. какао
1 ч.л. бакпулвер



Продукти за крема:

300 гр. заквасена сметана
1 яйце
2 с.л. брашно
120 гр. захар

200 гр. меко масло


Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се сухите съставки и внимателно се разбърква. Сместа се излива в тава, застлана с леко намаслена хартия, изравнява се и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за 10-12 минути. Готовият блат се обръща върху чиста хартия, поставена върху кърпа, маха се хартията от печенето и с помощта на кърпата се навива на руло откъм широката част, заедно с чистата хартия. Оставя се така да изстине.

Разбива се яйцето, добавят се останалите продукти за крема (без маслото) и при непрекъснато бъркане сместа се сгъстява на водна баня. Охлажда се. Отделно се разбива маслото и към него постепенно се добавя сместа, като добре се разбива.

Изстиналото руло се развива и се маха хартията, намазва се с крема, като се оставя една част за отгоре и се навива. Намазва се с останалия крем и се украсява по желание.

Платката се пече в широката тава, която е към печката, с приблизителни размери 38/30.





сряда, 16 март 2016 г.

Пиле с грах и домати


Пиле с грах и домати

Аз готвя грах по малко по-различен начин от този. 
Обаче преди време един бивш вече колега ме попита как да си сготви и аз му обясних. На другия ден ми каза, че е променил моята рецепта и сподели как. Побързах още същата вечер да приготвя неговата и трябва да призная, че ми хареса много. Затова записвам тук рецептата. Човек винаги може да научи нещо ново.. 
Мерси, Наско!


Продукти:

Месото на едно пиле от 1,500 (без филето)
900 гр замразен грах (2 опаковки от 450 гр)
3 големи градински домата (около 1 кг общо)
2 с.л. универсална подправка(при мен домашна)
1 глава лук
олио
1 л бульон от пилето
чубрица (може копър или магданоз вместо чубрица)
чесън (при мен на прах)


Приготвяне:

Обезкостеното месо се слага в тенджера с олио и се задушава до извиране на течността, може и да се пазапържи леко. Обелените домати и лук се блендират или настъргват. Слагат се в тенджерата, заедно с  универсалната подправка. Оставя се на котлона да поизври течността и да се сгъсти. Добавя се  замразения грах и бульон до желана гъстота. Оставя се да ври до готовност на продуктите. Добавят се подправките.
Получи се много вкусна яхнийка, в която не се наложи да добавям нито червен пипер, нито брашно, защото си беше достатъчно плътна, гъстичка и цветна.

петък, 11 март 2016 г.

Трайно тесто „вуйна" Ваня


Трайно тесто „вуйна" Ваня


Тази рецепта я имам от жената на братовчед на майка, демек вуйна ми се пада, но тя е по-скоро на години колкото мен и сме приятели, но на шега така и казвам.


Дълги години живеехме наблизо и всеки ден си гостувахме едни на други, за съжаление сега рядко се виждаме, макар да са в София, но по-далече.


Отплеснах се, това е нейното тесто за пица и други, което ползвам и аз от поне 20 години, може да има подобно из нета, но аз това си го знам от нея.


Крайно време беше да го напиша тук, че листчето, на което съм си го записала вече е омазано и прокъсано , а от време на време зачезва , та го търся, защото не помня рецепти наизуст (дори и тези, които приготвям от години), макар да помня рождените дни и на хора, които съм срещала веднъж, дваж в живота:))





Продукти:

1 кг брашно (около)
1 кофичка кисело мляко (400гр)
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1-2 с.л. олио
1 локумче мая(1/2 кубче)
1ч.ч.прясно мляко
1 с.л. захар

Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко да шупне. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта. Прави се кладенче от брашното, изсипват се млеката, добавя се яйцето, олиото, солта и се замесва тесто от изброените продукти. Тестото трябва да е средно меко, но да не лепне по ръцете. Може да се полза веднага или да се сложи в хладилника, където трайността му е около седмица. Освен за пица, ползвам и за мекици, както и за други тестени продукти.

Последните години, откакто се сдобих с робот, и с хребопекарна меся в тях.








вторник, 8 март 2016 г.

Ще ме познаеш

Ще ме познаеш по разпилените  коси,
сресани от вятъра и дъхащи на цветя...
Ще ме познаеш по искрящите очи,
поглъщащи жадно всяка красота...

Ще ме познаеш по нежните ръце,
стаили в пръстите морска ласка...
Ще ме познаеш по широкото сърце,
побиращо всяка "нечия "болка...

Ще ме познаеш по безумната сила,
да мога всичко, когато потрябва...
Ще ме познаеш по вечната слабост
да съм докрай влюбена и отдадена...

Ще ме познаеш по плахата усмивка,
с която дарявам, без да меря, доброта...
Ще ме познаеш по звънката музика,
в акордите, отразяващи  смеха...

Ще ме познаеш  по походката,
притаила грацията на сърна...
Ще ме познаеш по болката,
с която ще замерям в гнева...

Ще ме познаеш по сълзите, дето
бликват даже при дребен каприз...
Ще ме познаеш по уханието,
едва доловимо, като утринен бриз...

Ще ме познаеш...дори само по това...
Аз съм просто...Жена!

8 март 2016 г.
Защитено с авторско право

Съвсем сурови и необработени стихове, но излезли от душата ми...
Честит празник на всички малки, големи и най-големи Жени!
Нека носим красиво това призвание - да сме нежната половина на човечеството!

И любимите ми стихове от миналата година.

Аз съм просто жена! - 2015 година


неделя, 6 март 2016 г.

Пиле перкелт

Това е унгарско ястие. Видях го преди време в БГ-мама и го приготвих. Едва сега дойде момента да публикувам и рецептата. Вкусно е:), а е толкова лесно. Ще взема пак да го приготвя.



4 пилешки бутчета
4  глави лук
червен пипер
сол
200 гр заквасена сметана 
брашно

В мазнина се задушават бутчетата до побеляване. Добавя се нарязания лук и когато стане прозрачен се прибавя червения пипер и се налива водичка. Ястието се оставя да къкри на слаб котлон, докато се свари месото. Посолява се на вкус и се добавя разбитата добре сметана. При необходимост се сгъстява с брашно до желаната гъстота. Грабвате вилиците и топите залчетата:)


събота, 5 март 2016 г.

Ястие от Априлци - Сланина с лук и яйца

Днес по телевизията показаха празника на ракията и сланината в Априлци:)) Както знаете, не сме по ракията, но едни баби бъркаха в огромен тиган лук и сланина...Малко по-късно се обадих на моята приятелка Танчето, която е от там и също е присъствала на празника. Тя ми каза основните съставки на това традиционно за там, но позабравено простичко ястие. Обеща да попита за по-точна рецепта и име, но кой ти да чака...Спретнах го по моему за късен обяд и много ни хареса. Ако очаквате да е здравословно - не е:(, но е вкусно!







Продукти за 2 порции:
парче осолена шарена сланина - 10/10 см
1 стрък праз
1 глава кромид лук
4 яйца



Приготвяне:
Сланината се нарязва на зарчета и се слага в тиган с незалепващо покритие. Добавя се лъжица-две вода. Оставя се да се позапържи сланината, да се зачерви, излива се излишната мазнина и се добавя нарязания праз и кромид. Отново се добавя малко водичка, да се позадуши и позапържи.  Добавят се разбитите яйца, още няколко обърквания с лъжицата и...се облизвате пред празния вече тиган:))




петък, 4 март 2016 г.

Пълнени тиквички с пилешки дробчета


Пълнени тиквички с пилешки дробчета

Продукти:
3 тиквички
400 г пилешки дробчета
1/2 ч.л. сол
1 глава лук
2 моркова
50 мл бяло вино
50 мл зехтин
2 с.л. мед
200 гр пушено топено сирене
щипка индийско орехче


Приготвяне:
Дробчета се изкисват в съд с вода, като няколко пъти се сменя водата. Лукът се почиства, измива и реже много много на ситно. Морковите се почистват и рендосват. Тиквичките се измиват, почистват в двата края. Режат се напречно на 3. Издълбава се вътрешността на тиквените чашки. Настъргва се на ренде. Взема се дълбок тиган. В него се слагат всички видове зеленчуци. Добавят се дробчетата, отцедени от водата. Налива се 50мл зехтин и съдът се поставя на включен котлон. Продуктите се разбъркват с дървена шпатула. Оставят се да се позапържат за 5- 10 минути. Добавя се 50 мл бяло вино, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. мед и щипка индийско орехче. Долива се 100 мл вода. Плънката се оставя на слаб огън 10 минути, след което се оттегля. Пълнят се тиквените чашки. Отгоре на всяка се слага по кръгче пушено сирене. Готови се подреждат в тавичка. Налива се 100 мл вода и 2- 3с.л. олио. Пекат се на умерена фурна 30 минути. Сервират се топли.


*Рецептата видях в сайта "Баба Пена", приготвих и снимах  доста отдавна :).



четвъртък, 3 март 2016 г.

Питка за 3 март

Споменавала съм ви, че се считам за патриот (то, сигурно всеки от вас се счита), но дъщерята е още по-голям! 
Споменавала съм ви, че тестените изделия ми се получават добре (то, сигурно и на вас), но дъщерята  е по-голям майстор от мен, макар да има по-малко практика.
С две думи - това е питката, която тя беше направила по миналата година за празника. Ако е запазила рецепта и реши да ми я сподели, ще я добавя:))
Снимките са със стария апарат, и на тъмно, но ако и тази година имаме питка, обещавам по-добри:)







Честит празник!
Нека бъдем горди, че сме българи и нека бъдем достойни българи!

...всичко българско и родно, любя, тача и милея...



вторник, 1 март 2016 г.

Честита Баба Марта или солен чийзкейк с репички

Честита баба Марта или Солен чийзкейк с репички

Напоследък времето ми е кът (това "напоследък" май си стана постоянно:( ) 
Така и не успях да подготвя публикация за днес. Обаче ме човърка, че не съм отбелязала празника...Затова се зарових в старите снимки. Попаднах на тази прекрасна рецепта на Ева Тонева, която приготвях доста отдавна. Мисля, че бяло - червените репички са много подходящи и напомнят мартенички...
Непременно искам да я имам в блога си - много е ефектна, много е лесна, търпи импровизации, какво повече да иска човек. 
Ева, благодаря за вдъхновението, което ме спохожда винаги, надниквайки при теб!






Продукти:
100 гр солени бисквити, ползвах TUK
80 гр разтопено краве масло

За крема:
10 гр желатин
3 с.л. вода
200 гр крема сирене
100 гр краве сирене
160 гр заквасена сметана
1/2 връзка репички
копър
сол на вкус

За декорация:
нарязани на тънки шайби репички







Приготвяне:

Поставяме хартия за печене на дъното на  разкопчаваща се форма с диаметър 20-22 см. Смиламе бисквитите, заливаме ги с разтопеното масло и разбъркваме. Изсипваме във формата, притискаме с лъжица и поставяме в хладилника да стегне. Накисваме желатина в студена вода. Разбъркваме крема сиренето, пасираното краве сирене и сметаната до хомогенна смес.
Загряваме желатина на водна баня до разтварянето му. Прибавяме го към млечната смес, разбъркваме. Нарязваме репичките и копъра на дребно.Прибавяме ги към сместа.Подправяме със сол  на вкус. Разпределяме върху бисквитената основа. Заравняваме и охлаждаме чийзкейка, докато стегне.Украсяваме с нарязани на тънко репички и отстрани с наситнен копър.





Честита Баба Марта!
Връзвам на всички ви по една мартеничка и я наричам за здраве и късмет!