вторник, 28 юни 2022 г.
Сиврия с яйца и извара на фурна
петък, 24 юни 2022 г.
Гръцка риба тон на скара
Преди време в рибарския попаднах на тази рибка. За първи път купувам тон. Котлетите от по-едрата риба са на цена над 45 лв за кг и не са по джоба ми, тези екземпляри бяха около, че дори под 1 кг едната и на направо смешно ниска цена, сравнена с останалите риби. Съвсем прясна, с бистри очичики, изчистена, от Гърция. Мъжа ми, който гледа Нешънъл джиографик, твърдеше, че няма как това да е риба тон, огромни били...Четохме после в нета, че си е риба тон, обитаваща Средиземно море, така наречената тунаки. Ако знаех, че е толкова вкусна, щях да си купя и замразя. И докато напиша публикацията май дойде време пак да ходя до магазина.
Продовочкета ми каза, че я пече във фурната с бяло вино. Аз обаче си предпочетох класиката - на скарата.
Даже и рецепта няма да пиша - само ще обясня - филетирах я, осолих с хималайска сол, накъсах пресен розмарин, ливнах зехтин и пресен лимонов сок и с длани потврих във филетата, оставих в хладилника за около час. Захрях скарата и пекох по няколко минути от всяка стра - бързо става, като побелее е готова, не я пресушавайте (аз обикновено все така правя, че не обичам сурово нищо). Ако ви попадне, не пропускайте!
Остатъците от филетирането добавих в супата от комплект сьомга - чудна супа се получи. Двете риби имат доста различен вкус. Определено на мен тази ми харесва повече, даже я нареждам на второ място, след любимия ми калкан.
вторник, 21 юни 2022 г.
Постни сурови бонбони
Тези бонбони правих за моя рожден ден, за почерпка в службата, за колежка, която постеше.
Необходими продукти:
200 гр фурми80 гр ядки - лешник и бадем, печени солени
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. тахан
3 с.л. кокосови стъргтини
За овалване:
брашно от рожков
смлян шамфъстък
сряда, 15 юни 2022 г.
Мусака с тиквички
Необходими продукти:
1 кг. тиквички
1 глава лук
1 морков
0,5 кг. мляно свинско месо
1 ч.ч. ориз
1 връзка копър
1 домат
чесън на прах
Олио и масло
Сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
универсална подправка - моята е домашна
За заливката:
2 яйца,
300 гр. кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
сол
В дълбок тиган загрях олио и лъжица масло и задуших нарязания лук и настърган морков. Добавих чесъна и и каймата. Посолих и поръсих с пиперите. С помощта на уреда за пюре я намачках на трохи и готвих докато остана на мазнина. Добавих и измития и отцеден ориз. След 2-3 минути сложих настъргания домат и готвих още за около минута, отстраних тигана от котлона. Прибавих ситно нарязан копър. В голяма тава с размер 40х30х6 см. изсипах нарязаните тиквички и ги посолих. Добавих сместа от тигана, прибавих универсалната подправка, на вкус и разбърках добре.
Налях около 1 литър гореща вода, разбърках и сложих да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути, до изпаряване на течността.
В купа разбърках яйцата, солта и брашното и след това добавих млеката. Тази смес разпределих равномерно върху мусаката и допекох до апетитен загар, като преместих скарата на фурната едно ниво по-нагоре.
Сервирах с кисело мляко.
Рецептата си откраднах от Бени
неделя, 12 юни 2022 г.
Шоколадова торта с карамелен крем
Необходими продукти:
Блатове:
5 яйца
100 гр захар
130 гр брашно
30 гр тъмно какао
есенция ром
щипка сол
50 гр смлени орехи
Крем:
50 гр захар
150 мл сметана за разбиване
50 гр масло
500 гр маскарпоне
200 мл вода
1 пакетче 3 в 1 на Якобс
Глазура:
200 гр черен шоколад
180 мл течна сладкарска сметана
За украса:
Захарни камъчета цветни
Начин на приготвяне:
За блата се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, след което се изсипва постепенно захарта, като разбиването продължава. Един по един се добавят жълтъците, като разбиването продължава. Брашното и какаото се пресяват, смесват с млените орехи и внимателно с шпатула се внедряват в яйчената смес. Форма за торта с диаметър около 22 см се застила с хартия за печене, тестото се изсипва вътре и пече в загрята предварително фурна на 180 градуса до суха клечка. Вратата на фурната се отваря, тя се изключва и се оставя блата вътре още 5 минути. Вади се, охлажда се съвсем и се реже на 3 равни части.
За крема, захарта се слага в тенджера с незалепващо покритие да се карамелизира до кафяво. Дръпва се настрани и в нея се излива предварително разбитата сметана. Слага се на слаб котлон и се бърка до разтваряне на карамела и леко сгъстяване на крема, добавя се маслото и се бърка да се стопи. Охлажда се. маскарпонето се разбърква внимателно с вилица и към него с шпатула се добавя карамеления охладен вече крем. Получава се гъст крем.
Нарежда се тортата, като се слага блат, сиропира се с кафето, маже се крем, пак блат, кафе, крем, блат, кафе, крем.Поставя се в хладилника да стегне.
За глазурата се загрява сменатана и преди да кипне се добавя натрошения шоколад, бърка се до стопяване, охлажда се и се излива върху тортата, измазва се и отстрани. Покрая се поръсва с цветните камъчета.
Рецептата видях в сайта "За жената", но увеличих двойно количеството на крема, мисля, че три пъти би било по-добре. Трябваше да увелича и захарта, за моя вкус не беше достатъчно сладка.