неделя, 29 май 2022 г.

Моят човек

Много ми харесва един израз, който са употребявали навремето някои от нашите баби  за своя любим, съпруг и баща на рожбите им - „моят човек“!  Простичко, непрефърцунено – няма муци, пате, коте...В тези две думи са влагали и своята обич, и своята любов, и своята привързаност, и своята преданост, и целият си живот, всичко! Пълна отдаденост и принадлежност, без страх от обвързване, без отнемане на свободата, без борба за надмощие, в мир, разбирателство и в хармония.

Честит рожден ден на Моя Човек!

Думите не могат да назоват онова, което е дълбоко в сърцето – нито чувствата, нито пожеланията, нито молитвите! Но нека бъдат винаги там! И нека Бог да ни пази и да добавя единствено мъдрост в дните ни!

Успях тайничко да го щракна днес, уви...с цигаратаL.




 

събота, 28 май 2022 г.

Темски манастир, Пирот и Суковски манастир



Днес си направихме разходка до Сърбия. Отпътувахме от София в 7:30 ч. Пристигнахме в Темски манастир "Свети Георги" около 11 часа, пътя е в ремонт и доста бавно се придвижихме непосредствено преди границата.
Манастирът е обект под защитата на ЮНЕСКО. Това е женски православен манастир, намира се на левия бряг на река Темщица, до село Темска. Съществуващият днес комплекс вероятно е строен през XVI век. Темски манастир е известен с множество запазени надписи от XVII-XIX век. Един от тях отразява опустошаването на Чипровци през 1688 година, по време на Чипровското въстание. В момента в него живеят една игуменка и една монахиня.На входа на Темски манастир може да се закупят мехлеми за лечение на псориазис, косопад, разширени вени, ракия и мед. Меда беше с фрапираща цена от над 35 български лева за буркан. В рамките на манастира има малка ферма, видяхме пуйки, токачки, щрауси и магаренце.

След Темски манастир отпътувахме за Пирот. 
За втори път посещаваме града, но е малък и чудесно се ориентирахме. Рзходкихме се в града по един от мостовете над Нишава, по реновирания централен площад, на градския пазар, от който си закупихме сирене, кашкавал, колбаси, зеленчуци, все продукти от местните производители.
Минахме набързо покрай крепостта Калето, търсейки препоръчани заведения за хапване. Доста се изнервихме, защото от три, работеше само едното, но с три маси навън, които естествено бяха пълни. При второто преминаване покрай едното затворено заведение се оказа че вече работи и явно просто отварят на обяд. Настанихме се доволни, и станахме още по-доволни - салатата беше от свежи и истински зеленчуци, каквато в София дори в добро заведение не можеш да хапнеш, а скарата им - тя просто е несравнима. Не съм любител на бирата, но Зайчарското беше добро.
Освен Темски манастир, програмата предвиждаше и разглеждане на Суковски манастир "Успение Богородично".,следобяд, на път за София. От там пък си купихме интересна бира - Вартбург +, нея за подарък.
Суковски манастир е стар български православен манастир, намиращ се на десния бряг на река Ерма. 35 км от реката се разливат в България.
Църквата, посветена на Успение Богородично, според вградените строителни надписи, е построена от майсторите Минчо и Гога, през 1858 година. Според преданието, това става благодарение на Сали бей от гр. Пирот, който издига новата църква върху основите на по-стара, в знак на благодарност за излекуването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков, за което свидетелства зографският надпис при входа. Най-забележителна е фреската на Св. Богоридица – Утешителка, изобразена с ангелски криле.И макар денят по прогноза да се очакваше дъждовен, си беше слънчев и рукна дъжд, когато вече се прибирахме.



































































































ед. Той е стар български православен манастир в Западните покрайнини, намиращ се на десния бряг на река Ерма. Църквата, посветена на Успение Богородично, според вградените строителни надписи, е построена от майсторите Минчо и Гога, започната в 1857 и завършена в 1858 година. Според преданието, това става благодарение на Сали бей (друговерeц) от гр. Пирот, който издига новата църква върху основите на по-стара, в знак на благодарност за излекуването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков, за което свидетелства зографският надпис при входа. Най-забележителна е фреската на Св. Богоридица – Утешителка, изобразена с ангелски криле.

След един ден, посветен на Темски манастир и Суковски манастир – отпътуване за България. Пристигане в София - вечерта.

петък, 27 май 2022 г.

Пуешко месо с прясно зеле на фурна








 
Необходими продукти:

500 гр пуешко месо
2 кг прясно зеле
2 ч.ч. бульон от сваряване на месото, може и повече.
1 ч.ч. смлени домати от консерва
олио
черен пипер
сол
дафинов лист
универсална зеленчукова подправка - моята е домашна
магданоз, копър



Начин на приготвяне:

Месото се сварява предварително в тенджера под налягане с малко сол и вода.

Зелето се нарязва и претрива със сол, поставя се в по-голяма и дълбока тава във фурната, с повечко олио - 1 к.ч. да се задуши. Добавят се червения пипер, доматите, черен пипер, дафинов лист и универсална подправка, а също и накъсаното месо. Налива се бульона и се оставя докато се сготви и зачерви, да се поизпари течността, но не съвсем, ние го обичаме по-сочно, да си топиш залчето. Накрая много му отива поръсен магданоз, аз тук и копър.





четвъртък, 26 май 2022 г.

Пуешко с гъби и левурда на яхния





 Необходими продукти:

500 гр пушко месо обезкостено
500 гр гъби печурки
1 връзка левурда (див чесън)
червен пипер
2 с.л. брашно
бульон от сваряването
универсална зеленчукова подправка - моята е домашна
сол
олио


Начин на приготвяне:

Месото се сварява с вода и малко сол в тенджера под налягане. Охлажда се и обезкостява, бульона се прецежда.
В тенджера с олио се задушават нарязаните гъби, добавя се и нарязаната левурда, червения пипер, универсалната подправка и се налива бульона, около 1 литър. Оставя се да се сварят гъбите, бързо става, слагаме вътре месото. В сух тиган се запича брашното, като изстине се размива с малко вода и добавя в ястието. Оставя се да поври десетина минути и се дръпва от огъня.

петък, 20 май 2022 г.

Гьоврен

 Май 2021 г. е. На гости в Гьоврен и спретнатия дом на Гюлфие. Магично!











четвъртък, 19 май 2022 г.

супа с телешки гърди

 








Необходими продукти:
500 грама телешко месо / моето е от гърди /
1 картоф
1 глава лук
1 морков
корен и листа целина
две топки фиде
1 зеленчуков бульон
олио
сол
150 мл. прясно мляко
сминдух, девесил, черен пипер

Сварявам телешкото месо в тенджерата под налягане с малко сол. Обезкостявам и връщам в бульона и на котлона.
Нарязвам и добавям лука, целината и моркова в тенджерата.
Добавям струйка олио. и подправям. След като поври прибавям бульона, нарязания картоф и фидето. Ако е нужно досолявам.
Малко преди готовност прибавям прясното мляко. 
Ако имате пресен девесил - препоръчвам- добавете към вашата супа.

сряда, 18 май 2022 г.

Пържени яйца с печени чушки

Простичко, но вкусно.
Необходими продукти:
олио
9-10 печени червени чушки консервирани
6 яйца

Начин на приготвяне:
Чушките се нарязват и запържват в олиото, добавят се разбитите яйца и се разбърква до желана гъстота и в зависимост дали обичате яйцата по-рохки или по-сухи.