вторник, 30 ноември 2021 г.

Царевица с масло, сметана и пушена гауда





 Необходими продукти:

1 консерва царевица
50 гр масло
вегета
2-3 с.л. заквасена сметана
50 гр пушена гауда
пушен пипер



Начин на приготвяне:
Царевицата се отцежда и добавя в тиган с нагорещено масло. Разбърква се, докато се изпари водата, тогава се добавя сметаната, вегетата, обърква се няколко минути и отгоре се настъргва гаудата. Сервира се топла, с люспи пушен пипер и зеленина:)

Леща яхния с праз за Андреевден



Необходими продукти:

1 ч.ч. леща
1 дебел стрък праз
1 голям морков
3 печени червени чушки
2 големи скилидки чесън
розмарин
риган
дафинов лист
3 с.л. ситен булгур
2 с.л. домашна лютеница
сол
олио


Начин на приготвяне:
Кипнах измитата леща и изхвърлих първата вода. Налях отново студена вода, 3-4 ч.ч. и поставих на котлона. Добавих нарязаните моркови, праз, чушки и чесън и оставих да ври до полуготовност. В този момент добавих подправките, солта, лютеницата, олиото и булгура. Когато лещата е добре сварена и яхнията се е сгъстила, дръпвам от котлона и сервирам гореща.




неделя, 21 ноември 2021 г.

Питка 21 ноември

 За семейството - най-голямата ценност!




Питката е отново по рецепта на Ваня!
Необходими продукти:

3 яйца
250 мл прясно мляко
1 с.л. захар
10 гр суха мая
50 мл олио
1 с.л. сол
Около 760 г брашно за меко тесто - точно толкова ми отиде



Още:
1 белтък за намазване
Сусам за поръсване



Начин на приготвяне:
Аз месих и втасвах в новата си машина за хляб, но можете да омесите и на ръка.
В част от топлото прясно мляко сложете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.

В пресято брашно добавете сол,  яйца, олио и шупналата мая. Замесете меко тесто и оставете да втаса.

От част от втасалото тесто направете 11 части от по 90 г и оформете топчета, а останалото тесто разделете на 5 равни части и също се оформете топчета. Тук ще ви е необходима кухненска везна. Не че няма да стане и без нея, но така е по-красиво оформлението на питката. 5-те топчета ми се получиха с тежина около 60 г

Всяко топче от по 90 г,  разточете на малка кръгла кора, с диаметър 12 см. С дървено шишче  притиснете от две от страните, като на снимката  При всяко притискане, трябва да усетите плота. Обръщате на обратно и завивате, като кифлички и от двете страни равномерно , като трябва да се срещнат в средата. Крайщата прищипвате. По същия начин оформете още едно топче, допрете едно до друго и прищипете заедно и в двата края. Аз сложих едното в другото, защото не разбрах първоначално. Редете в тава с диаметър 30 см. По този начин оформете 5 части. Останалото топче от 90 г постовете в средата. Малките топчета, сложете по края между формите. Покрийте и оставете да втаса. Аз втасвах във фурната на 40 градуса.

Намажете с леко разбития белтък и печете в загрята фурна на 180 градуса, до готовност.






































четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Торта Вселена за днешния #Юбилей!#


Юбилей - 30! Макар и в условия на продължаваща пандемия, все пак трябва да се отбележи подобаващо! От мен приноса ще е тортата, разбира се! 
Който ме познава, знае, че винаги влагам символика в тортите си. И днес така!
Вселената, или Космоса са символ на безграничност, на безкрайност, на свобода, но също така ни напомня, колко мънички сме всички ние в този безкрай и как понякога трябва да се смирим с това, което ни се случва.


Нека тази торта, направена от мен с цялата ми Любов, носи на детето ми увереност, че възможностите човек да бъде щастлив и успешен са безгранични! Всеки сам обаче търси и намира себе си в него! Нека носи вярата, че човек, искайки нещо много силно, само тогава го постига. Че е много трудно в тази вселена, която побира всичко и всички ни, да съумееш да намериш себе си, и себеподобните си, но си струва всяко усилие, и дори така е по-сладко!

Нека бъде символ на безграничната Любов, която можем да дадем и да получим! Нека винаги напомня и за безграничната родителска любов, която никога не се губи. Защото колкото и да е силен даден човек, колкото и възрастен и самостоятелен да е, винаги има нужда, в добро и лошо, да знае, че има на кого да се облегне, без никога да бъде предаден! Защото Вселената е отредила да бъдем родители и тази връзка да бъде жива винаги, дори без да го съзнаваме!

Бъди жива и здрава, наша безценна скъпоценност!

Бъди най-щастливата във вселената! Помня, как в труден момент ни каза "един ден ще бъда много щастлива"...Аз вярвам и се моля всеки ден именно за това! Знам също, от мъдростта на годините, че човек трябва всеки ден да намира мъничко щастие, в каквото и да е, да не пропуска да се усмихне - на животно, тревичка, снежинка, облаче или близък човек. Така ден след ден, ние се учим на щастието, и ако нещо не ни достига, нашата благодарност за даденото ще доведи при нас всичко желано, което наистина има стойност!

Не се страхувай от нищо, скъпо дете, защото нищо лошо не е завинаги, то е само, за да ни научи как можем да бъдем още по-щастливи!

Честит Юбилей мое (боже, колко пораснало) момиче!

Знам, че знаеш, че си центъра на нашата Вселена, и това ти тежи! Да, тежка е тази корона, но така ни е дадено да бъде! Знам, че знаеш колко те обичаме, и че заради теб можем да се опитаме да променим света, да променим дори и себе си. Ти си най-прекрасното нещо, което ни се е случило преди 30 години, и което ни се случва до днес.Защото беше най-прелестното дете, толкова красиво, умно, мило и различно. Защото порасна ослепителна жена - с красота, ум и душа, толкова ярки и забележителни, като най бляскавия самороден диамант. това си ти за нас - такава вътрешна гордост нося в сърцето си.

Аз, като майка се опитвах да ти давам най-доброто, което можах, да се грижа за живота и здравето ти, докато беше дете! Грижи се и ти добре за тях, и за щастието си, защото никой друг освен теб не може да го направи по-добре!

Бъди жива, здрава и щастлива! И нека Вярата, Надеждата и Любовта бъдат винаги част от живота ти!

















































За основна рецепта за празничната торта, след дълго обмисляне избрах тази, на вълшебницата Таня Донева. Блата и основния крем са по нея, а крема за измазване и идеята за украсата - от руски клипчета във Ютуб.



Шоколадов блат Шифон:
5 големи яйца - моите бяха малки и сложих 6
200 гр захар
100 гр прясно мляко
75 гр слънчогледово олио
160 гр брашно
30 гр натурално какао
10 гр бакпулвер



Приготвяне:
Всички продукти са на стайна температура.Разбих яйцата и захарта. до гъста лъскава смес, около 10 минути. Млякото и растителното масло прибавих внимателно към разбитите яйца, бъркайки със силиковова шпатула. ⠀

В отделна купа смесих брашното, бакпулвера и какаото. Пресях ги върху течните продукти и много внимателно отдолу нагоре разбърках сместа, само докато всичко се смеси равномерно.
Изпекох блата във форма 22 см, във фурна предварително загрята до 170°С, за 35-40 минути.
След изпичане и изстиване на блата го разрязах на три платки.

Захарен сироп:
2 чаени чаши вода
1 и 1/4 чаени чаши захар
ванилия, лимонов сок
есенция карамел

Приготвяне: 
Всички продукти се слагат на котлона и врят 5 минути.



Шоколадов крем:

200 гр масло, на стайна температура
100 гр пудра захар
1 ч л ванилов екстракт
500 г маскарпоне ( може и крема сирене)
80 г разтопен черен шоколад

Приготвяне:
Маслото се разбива с пудрата захар, много добре, около 5 минути. Прибавят се ванилията и маскарпонето, което трябва да е на стайна температура. Разбива се, само докато всичко се смеси и накрая се прибавя разтопения шоколад, като се бърка за секунди с миксера, само до обединявате, ако е нужно , се дообърква с шпатулата.

Маскарпонето е доста капризно и има лошото свойство от преразбиване да се пресече. Таня много детайлно обяснява, как може де се оправи крема, ако се пресече. При мен не се пресече, така че не съм се възползвала от идеята.



Крем за измазване:
125 гр захар
345 гр масло
138 гр бял шоколад
138 гр белтъци от яйца


Приготвяне:
Белтъците със захарта се разбиват на водна баня, добавя се маслото на стайна температура и стопения бял шоколад.

Допълнително е нужно:

Дулче де лече за пълнеж, по желание - пропуснах го, стори ми се, че ще се получи много сладка и тежка тортата с него.
бял фондан
оризови кори - китайски
бои - синя, лилава, тъмно синя, розова
златни захарни перли, златен ядлив прашец

Продукти:
Разтворих малко синя боя в малко вода в широка чиния или тавичка. Поставих оризовата кора вътре, докато омекне, за около минута-две. Извадих я върху набрана и намачкана кухненска хартия, така постъпих с още една кора, която обаче предварително срязах на две. Веднага поръсих със златни и бели перлички и звездички, както и с прашец и оставих да съхне - до другия ден, т.е. днес.

От фондана оформих топчета с различен размер, които оцветих с боите, да приличат на планети.

Сглобяване на тортата:
Сглобих се тортата, като поставих на подложка първия блат, сиропирах се с изстиналия сироп и намазвах с половината крем. Поставих втория блат, и процедирах по същия начин. Отгоре сложих третия блат, който само сиропирах. На мен ми остана половината сироп, бих направила по-малко количество. Тортата поставих в хладилника за една нощ. На другия ден, т.е. днес приготвих и разделих масления крем на пет и го боядисах в жълно, синьо, тъмно синьо, лилаво и една част оставих бяла. Измазах тортата. Пставих украсаха, направих и финални шрихи с перличките и прашеца.

Преди хапване е по-добре тортата да е на стайна температура, за да е още по-пълно удоволствието от шоколадовата наслада.Украсата е ядлива, но не е вкусна, така че отделете я.





За едно порастване. Юбилей!

 

Роди ли се момиче на света-

поема го зорница звездочела,

а възразяват нечии уста,

че майката със син не ги почела.

Но му предсказват свята красота-

ористници две- здравец и лютиче,

със своя грях да продължи рода,

защото то родено е момиче.

Да тича срещу жадни дъждове,

да е обичано и да обича.

Да има само силни врагове,

защото то родено е момиче.

Да го изгарят зрели ветрове,

но женския си жребий то да срича,

когато ражда смели синове

в жена да се превръща от момиче...

Със своя смях и сила все напред

да бърза със сърце непобедено,

защото носи своя тих късмет,

че на света момиче е родено...

Стефка Цанкова





































































































































ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!