Рецептата за този ефектен и вкусен кекс имам отдавна, разпечатала съм я някъде от нета, без да запиша източник. Погледнах сега, преди да пусна рецептата, има го на много места, но според мен руски сайт е първоначалния.
Венецът на Арлекино
180 г маргарин (ползвам Оптима от Т-Маркет)
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
кората на ½ лимон и сока му
Глазура:
1 ½ ч.ч. захар
4 с.л. вода
1 белтък
кокосови стърготини /оказа се, че нямам и сложих захарни звездички/
1 белтък
кокосови стърготини /оказа се, че нямам и сложих захарни звездички/
Приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта. Добавяме яйцата, брашното и бакпулера. Отделяме 1/3 от тестото а в останалото добавяме какаото и отново разбъркваме.
Форма за кекс намазваме с масло и наръсваме с брашно. По външната част сипваме какаовата смес, а по вътрешната - бялата част. Внимателно заглаждаме.
Печем в нагрята до 180С фурна около 40 мин. Готовия кекс оставяме да се охлади.
В захарта наливаме водата и загряваме. Бъркаме докато стане гъст сироп. Белтъка разбиваме на твърда пяна. В леко изстудения сироп наливаме белтъка при постоянно бъркане. Веднага поливаме кекса с него и наръсваме със захарните фигурки или кокосови стърготини.
Аз пък не съм го и чувала. Обаче ми хареса. Само маргарина недолубвам, но си имам масло за тая цел;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Веси!
Марте, благодаря, и аз не го долюбвам много маргарина, макар че е спорно кое е по-вредно и т.н., но за някои печива го ползвам твърдия маргарин.
ИзтриванеИ аз не съм го чувала, Весе, но пък винаги е хубаво да научи човек нещо ново. Интересно изглежда, особено глазурата.
ОтговорИзтриванеСподелям мнението на Мъхчо за маргарина :) Мисля, че с масълце този венец би бил още по-чудесен.
Слънчев поздрав, докато не е залязло още слънцето! ;)
Мария, аз пък си мислех, че е популярна рецептата, радвам се, че одобряваш, да можеш да заместиш маргарина.
ИзтриванеМного вдъхновяваща серия нови кулинарни изкушения предлагаш, Весе -
ОтговорИзтриванеи баклавата с козе сирене, и пълнените домати, сега и този кекс венец...
Благодаря за чудесните идеи и сърдечни поздрави за теб!
Дианка, знаеш какво е одобрението ти за мен, нали?!?
ИзтриванеПрегръщам те и ти благодаря!
Прекрасно "венче",Веси!И аз не бях попадала на тази рецепта ,но приятно ме изненада.....,браво!
ОтговорИзтриванеМалко "зимно венче", Миленче, ама то и времето навън такова:))
ИзтриванеВесе,абстрахирайки се от маргарина,чудно ти е кексчето,нежно декорирано!Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе е толкоз страшен маргарина, Роси, пък и то не го хапваме всеки ден. Преди години лекар беше препоръчал на мама именно такава мазнина да ползва...спорно е:) Пък то и маслото колко е масло...вече не знаем какво ядем.
ИзтриванеТези захарни звездички ми грабнаха очите, Весе. Откъде си ги взела? А и идеята е много ефектна и със сигурност вкусна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВале, от Лидл ги купувах още по Коледа звездичките. Прегръдка.
ИзтриванеВесе, това кексче ми напомни за снежната зима, пухкавия сняг..Изглежда много хубаво!
ОтговорИзтриванеАля, ми то вчера - на 6 април валя сняг тука...:(
Изтриване