вторник, 31 март 2015 г.

Венецът на Арлекино

Рецептата за този ефектен и вкусен кекс имам отдавна, разпечатала съм я някъде от нета, без да запиша източник. Погледнах сега, преди да пусна рецептата, има го на много места, но според мен руски сайт е първоначалния.

Венецът на Арлекино




180 г маргарин (ползвам Оптима от Т-Маркет)
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
кората на ½ лимон и сока му


Глазура:
½ ч.ч. захар
4 с.л. вода
1 белтък
кокосови стърготини /оказа се, че нямам 
и сложих захарни звездички/

Приготвяне:




Разбиваме маслото със захарта. Добавяме яйцата, брашното и бакпулера.  Отделяме 1/3 от тестото а в останалото добавяме какаото и отново разбъркваме.

Форма за кекс намазваме с масло и наръсваме с брашно. По външната част сипваме какаовата смес, а по вътрешната - бялата част. Внимателно заглаждаме.
Печем в нагрята до 180С фурна около 40 мин. Готовия кекс оставяме да се охлади.
В захарта наливаме водата и загряваме. Бъркаме докато стане гъст сироп. Белтъка разбиваме на твърда пяна. В леко изстудения сироп наливаме белтъка при постоянно бъркане. Веднага поливаме кекса с него и наръсваме със захарните фигурки или кокосови стърготини.






14 коментара:

  1. Аз пък не съм го и чувала. Обаче ми хареса. Само маргарина недолубвам, но си имам масло за тая цел;)
    Хубава вечер, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, благодаря, и аз не го долюбвам много маргарина, макар че е спорно кое е по-вредно и т.н., но за някои печива го ползвам твърдия маргарин.

      Изтриване
  2. И аз не съм го чувала, Весе, но пък винаги е хубаво да научи човек нещо ново. Интересно изглежда, особено глазурата.
    Споделям мнението на Мъхчо за маргарина :) Мисля, че с масълце този венец би бил още по-чудесен.
    Слънчев поздрав, докато не е залязло още слънцето! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, аз пък си мислех, че е популярна рецептата, радвам се, че одобряваш, да можеш да заместиш маргарина.

      Изтриване
  3. Много вдъхновяваща серия нови кулинарни изкушения предлагаш, Весе -
    и баклавата с козе сирене, и пълнените домати, сега и този кекс венец...
    Благодаря за чудесните идеи и сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, знаеш какво е одобрението ти за мен, нали?!?
      Прегръщам те и ти благодаря!

      Изтриване
  4. Прекрасно "венче",Веси!И аз не бях попадала на тази рецепта ,но приятно ме изненада.....,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко "зимно венче", Миленче, ама то и времето навън такова:))

      Изтриване
  5. Весе,абстрахирайки се от маргарина,чудно ти е кексчето,нежно декорирано!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е толкоз страшен маргарина, Роси, пък и то не го хапваме всеки ден. Преди години лекар беше препоръчал на мама именно такава мазнина да ползва...спорно е:) Пък то и маслото колко е масло...вече не знаем какво ядем.

      Изтриване
  6. Тези захарни звездички ми грабнаха очите, Весе. Откъде си ги взела? А и идеята е много ефектна и със сигурност вкусна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, от Лидл ги купувах още по Коледа звездичките. Прегръдка.

      Изтриване
  7. Весе, това кексче ми напомни за снежната зима, пухкавия сняг..Изглежда много хубаво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, ми то вчера - на 6 април валя сняг тука...:(

      Изтриване