Идеята за козе сирене в баклавата видях някъде в нета, но освен него почти нищо друго не е същото, затова не посочвам източник. Просто издирвах къде да вложа домашното козе сирене, което не харесваме като вкус и аромат:)) Но пък тук ми допадна ужасно много. Исках да осъществя интересната идея на момента, затова не обезсолих сиренето, но това направи баклавата още по пикантна. Не се колебайте да опитате:)
Баклава с козе сирене, кашу и сушени боровинки
200 гр. сурово кашу
настърганата кора и сока от 1 лимон
100 гр. сушени червени боровинки
50 гр. козе сирене
2 с.л. захар
100 гр. разтопено масло
6 листа фини точени кори
Сироп:
200 гр. захар
3 с.л. мед
100 мл. вода
Приготвяне:
Загряваме фурната на 180°C. Поставяме в кухненски робот подправката, лимоновата кора и сок, сушените боровинки, козето сирене и захарта и смиламе всичко. Намазваме тавичка 40/20 см. с разтопено масло. Разрязваме корите на две, така че да паснат на размера на тавата. Поставяме и намазваме една кора с масло, покриваме с друга кора. Повтаряме, докато станат 5 кори една върху друга. Разнасяме ореховата смес отгоре. Покриваме ореховата плънка с още 5 кори, намазани с масло. Нарязваме баклавата с нож, така че да се получат 12 парчета. Намазваме с четка повърхността с масло и печем 25 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.
Междувременно приготвяме сироп: смесваме захарта, меда и водата в дълбок съд и го загряваме, докато се втечнят захарта и медът. Оставяме сиропа да заври, след това го махаме от огъня. Изваждаме баклавата от фурната и изливаме отгоре сиропа. Оставяме да се охлади в тавата. Когато изстине, повтаряме разрезите с остър нож. Охлаждаме и нападаме!
Весе, нямаш умора тези дни....
ОтговорИзтриванеКолкото и рядко да ям баклава, винаги си я хапвам със сирене ...
Ако се мобилизирам някой ден да направя (преди години поне 10-на пъти годишно), задължително ще е със сирене вътре...
А козето сирене ми е любимо .
Аз пък обикновено правя само за Коледа/Нова година, но сега именно заради сиренето я спретнах. Децата, които не го хапват изобщо, не поискаха и да я пробват баклавата, но мъжа ми, който също е традиционалист опита и дори много му хареса.
ИзтриванеЕ, това никога не би ми хрумнало като идея. А даже някои си хапват баклавата със сирене. Ще опитам, много ме заинтригува тази комбинация! А твоята, Весе, е велика, обожавам такива шантави идеи. :)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя!
Скица си ти, прегръдка!
ИзтриванеНеобичайна и затова интересна комбинация!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Весе!
Така е Тили, необятна е кулинарията...
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванене съм правила баклава със сирене.Относно козето сирене то е много вкусно когато е домашно, но има кози, на които самото мляко мирише, има дъх.Някои кози имат много хубаво мляко и по селата дори го пият сурово , когато хората са болни или го дават на малки деца.Така децата израстват здрави без да им се дават изкуствени млека, каквито се предлагат в магазините за бебешки храни.Тази баклава е чудесна със сушени боровинки и кашу.Интересна комбинация.
Поздрави !
Тя и тази коза:)) уж е специално селектирана порода за мляко, но си се усеща някакъв специфичен вкус и аромат и не ни допада, а мляко пък съвсем. Но някои хора така не харесват овчето мляко и сирене, а аз обожавам - въпрос на вкус е явно.
ИзтриванеА кашуто и боровинките в момента ми се намират в повече и затова доста рецепти с тях сътворих:))
Хубава седмица!
Интересно място за слагане на козе сирене? Аз го обичам само по себе си, но наистина, не всеки го харесва. Комбинацията ми харесва, макар баклавата да не е моя сладкиш- твърде сладко ми е.
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Весе!
Ох, Марте, защо не мога и аз да кажа същото ... колкото по-сладко, толкова по-салдко ми е:)))
ОтговорИзтриванеМа Весе, много екзотично ми прозвуча и изглежда ужасно вкусноооо........Дърпам си чинията, ти още ще си направиш :))))
ОтговорИзтриванеЩе ти направя, Аля, хващай самолета, много ми хареса на мен!
Изтриване