неделя, 29 март 2015 г.

Баклава с козе сирене, кашу и сушени боровинки

Идеята за козе сирене в баклавата видях някъде в нета, но освен него почти нищо друго не е същото, затова не посочвам източник. Просто издирвах къде да вложа домашното козе сирене, което не харесваме като вкус и аромат:)) Но пък тук ми допадна ужасно много. Исках да осъществя интересната идея на момента, затова не обезсолих сиренето, но това направи баклавата още по пикантна. Не се колебайте да опитате:)

Баклава с козе сирене, кашу и сушени боровинки




1 ч.л. подправка за меденки 
200 гр. сурово кашу
настърганата кора и сока от 1 лимон
100 гр. сушени червени боровинки
50 гр. козе сирене
2 с.л.  захар
100 гр. разтопено масло
6 листа фини точени кори

Сироп:
200 гр. захар
3 с.л. мед
100 мл. вода



Приготвяне:

Загряваме фурната на 180°C. Поставяме в кухненски робот подправката, лимоновата кора и сок, сушените боровинки, козето сирене и захарта и смиламе всичко. Намазваме  тавичка 40/20 см. с разтопено масло. Разрязваме корите на две, така че да паснат на размера на тавата. Поставяме и намазваме една кора с масло, покриваме с друга кора. Повтаряме, докато станат 5 кори една върху друга. Разнасяме ореховата смес отгоре. Покриваме ореховата плънка с още 5 кори, намазани с масло. Нарязваме баклавата с нож, така че да се получат 12 парчета. Намазваме с четка повърхността с масло и печем 25 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.
Междувременно приготвяме сироп: смесваме захарта, меда и водата в дълбок съд и го загряваме, докато се втечнят захарта и медът. Оставяме сиропа да заври, след това го махаме от огъня. Изваждаме баклавата от фурната и изливаме отгоре сиропа. Оставяме да се охлади в тавата. Когато изстине, повтаряме разрезите с остър нож. Охлаждаме и нападаме!




12 коментара:

  1. Весе, нямаш умора тези дни....
    Колкото и рядко да ям баклава, винаги си я хапвам със сирене ...
    Ако се мобилизирам някой ден да направя (преди години поне 10-на пъти годишно), задължително ще е със сирене вътре...
    А козето сирене ми е любимо .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък обикновено правя само за Коледа/Нова година, но сега именно заради сиренето я спретнах. Децата, които не го хапват изобщо, не поискаха и да я пробват баклавата, но мъжа ми, който също е традиционалист опита и дори много му хареса.

      Изтриване
  2. Е, това никога не би ми хрумнало като идея. А даже някои си хапват баклавата със сирене. Ще опитам, много ме заинтригува тази комбинация! А твоята, Весе, е велика, обожавам такива шантави идеи. :)
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Необичайна и затова интересна комбинация!
    Хубава вечер, Весе!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    не съм правила баклава със сирене.Относно козето сирене то е много вкусно когато е домашно, но има кози, на които самото мляко мирише, има дъх.Някои кози имат много хубаво мляко и по селата дори го пият сурово , когато хората са болни или го дават на малки деца.Така децата израстват здрави без да им се дават изкуствени млека, каквито се предлагат в магазините за бебешки храни.Тази баклава е чудесна със сушени боровинки и кашу.Интересна комбинация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя и тази коза:)) уж е специално селектирана порода за мляко, но си се усеща някакъв специфичен вкус и аромат и не ни допада, а мляко пък съвсем. Но някои хора така не харесват овчето мляко и сирене, а аз обожавам - въпрос на вкус е явно.
      А кашуто и боровинките в момента ми се намират в повече и затова доста рецепти с тях сътворих:))
      Хубава седмица!

      Изтриване
  5. Интересно място за слагане на козе сирене? Аз го обичам само по себе си, но наистина, не всеки го харесва. Комбинацията ми харесва, макар баклавата да не е моя сладкиш- твърде сладко ми е.
    Хубава седмица, Весе!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, Марте, защо не мога и аз да кажа същото ... колкото по-сладко, толкова по-салдко ми е:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Ма Весе, много екзотично ми прозвуча и изглежда ужасно вкусноооо........Дърпам си чинията, ти още ще си направиш :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти направя, Аля, хващай самолета, много ми хареса на мен!

      Изтриване