Честит 1 ноември - денят на народните будители, ознаменуващ делото на българските , книжовници, революционери и свети будители, денят приканващ ни към възраждане на националния дух, към стремеж за образование и книжовност.
Без връзка с празника ви предлагам една позабравена рецепта.
СТУДЕНА МЛЕЧНА ТЕРИНА
Продукти:
1 кг изцедено (при мен овче) кисело мляко
150 гр. настъргано (овче) сирене
1 връзка репички
5 кисели краставички
5 стръка пресен лук
10 маслини
сол
бял пипер
олио
1 пакетче желатин
Приготвяне:
Към млякото се добавят настърганото сирене и нарязаните на кубчета репички, кисели краставички, пресен лук, маслини. Овкусява се с пипера, олиото и сол на вкус. Добавя се предварително разтворения на водна баня желатин. Насипва се в желана форма и се прибира в хладилника, докато стегне. После се нарязва на резени.
* При мен не стегна и не можах да нарежа, чудех се защо и реших, че е от желатина, но после се оказа, че хладилника не е работел /не винаги вината е в нас /
Снимката е стара, от преди няколко години.
Ама и зелечуците вътре също затрудняват рязането. ;) Да му се скараш на хладилнка и да те слуша повече, Весе. Че хвърля ли се такава вкусна салатка. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и светъл празник!
Не, зеленчуците са ситно нарязани. Колкото до хладилника - скарахме му се с нов, а това лято и новия даде дефект, та ходи на "доктор", явно с хладилниците не ни върви:)))
ИзтриванеНо я хапнахме насипно.
Чудесно теринче,Веси.Аз съм правила това изкушаващо мезе ,но в индивидуални формички,за да си спестя рязането,...но толкова е вкусно,че кой ти гледа сервирането:)))))
ОтговорИзтриванеПрекрасен неделен ден,Веселушке!
Чудесна идея ми даваш, Миленче, много по-удачно е в отделни формички.
ИзтриванеХубава седмица!