Селска пита с праз и сланина
Продукти:
плънка
3 стръка праз лук
150 гр сланина
сух девисил
черен пипер
тесто:
сока от два домата
1 ч.л. суха мая
2 ч.ч. брашно
3 с.л. олио/мас
2 с.л. сух магданоз
сол
150-200 мл хладка вода
Приготвяне:
От брашното, магданоза, мазнината, доматения сок и маята, разтворена в хладка вода
омесваме тесто. Оставяме да втаса.
Сланината нарязваме на кубчета и запържваме в тиган. Може да се излее част от мазнината. Праза нарязваме на колелца и добавяме при сланината. Добавяме и черен пипер и девисил.
Размесваме тестото, разделяме го на две части.Разточваме едната част и застиламе тавата с размер 25 см. Разпределяме отгоре плънката и покриваме с разточената втора кора. Печем на 200 градуса до готовност. Поднасяме с бульон. Е, мазничко е, но много вкусно, с хрупкав блат и сочна плънка.
Рецептата съм приготвяла преди повече от 20 години, записала съм я на лист.
Това се казва питка, Весе. :) Особено мъжете сигурно я обожават. Чудна е!
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая. :)
Гери, благодаря, така е! Хубава седмица за теб!
ИзтриванеМного интересна рецепта, Весе,
ОтговорИзтриванедоматеното тестено "одеалце" чудесно допълва плънката, а тя би могла да бъде и друга ...
Харесва ми, страхотна идея за хладните дни, благодаря и поздрави за теб.
Дианка, няколко пъти съм правила доматено тесто и определено ми допада, плънката наистина може да е разнообразна, но тази определено му приляга. Хубав ноември!
Изтриванеаз пълнежа харесвам :) да си кажа пак. Много апетитна пита, Веси!
ОтговорИзтриванеЧестит ти празник!
Мерси, Пепи! Със закъснение и за теб - честит ден на будителите!
ИзтриванеЕеееее Весе, каква селска питка! Страхотна е! Е те това ще ме черпиш, когато пристигна в България :))))
ОтговорИзтриванеТова да искаш, Аля, ама побързай, докато имма домашна сланинка:)
ИзтриванеМного апетитно изглежда! Сокът от двата домата колко ml приблизително е?
ОтговорИзтриванеМариела, благодаря за посещението, коментара и одобрението:) Честно да призная не съм премерила при приготвянето, но така или иначе зависи и от брашното, с него може да се варира, просто тестото трябва да се оформи, не е фатално да е малко по-твърдо или меко. Може да се ползва и доматен сок от консерва, да речем примерно около 50 мл.
ОтговорИзтриванеУспех, ако се решиш!
Много благодаря за бързия отговор! Непрепенно ще я пробвам. Следя ежедневно сайта "gotvetesmen" и всеки от Вас поотдено... Възхощавам се на творенията ви! Кулинарията е изкуство и наистина е необходима и "щипка любов", за да бъде крайният резултат неустоим!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи, карат ме да мисля че притежавате най-необходимото условие - "щипката любов"и ще се радвам да се включите и активно в сайта. Сигурна съм, че има какво да ни покажете. Хубави предпразнични/празнични дни!
Изтриване