Необходими продукти:
- 1 шаран (малко над 1,5 кг)
- 100 грама бланширан ориз
- 50 гр орехи
- 50 гр стафиди
- 1 стрък праз лук
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- стръкче пресен девисил
- магданоз
- лимон
Начин на приготвяне:
1. Почистения и измит шаран се посолява вътрешно и външно със сол и черен пипер.
2. Приготвя се плънката от предварителнонарязания праз лук, стафидите и магданоза. Загрява се зехтина и се изсипва в него първо лука, след това магданоза, девисила и ориза, заедно с 200 мл вода. Готви се на тих огън докато течността се абсорбира. След това се добавят стафидите и ядките, сол и пипер. Така плънката е готова.
3. Напълва се шарана, зашийте се с.и се поставя в тавичка, завива се с фолио. При мен остана плънка, тъй като шарана ми беше по-малък. Сложих я отстрани в тавичката.
4. Пече се 1 час на 180 градуса, след това се развива рибата и допича на 220 градуса докато кожата стане хрупкава, кафеникава и апетитна.
5. Поднася се с резени лимон.
Много вкусно изглежда рибката с тази ароматна плънка, Веси! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки!
Мерси, Светле, вкусна беше!
Изтриване