неделя, 6 декември 2020 г.

Пълнен шаран по рецепта на шеф Иван Манчев



Необходими продукти:

  • 1 шаран (малко над 1,5 кг)
  • 100 грама бланширан ориз 
  • 50 гр орехи
  • 50 гр стафиди 
  • 1 стрък праз лук 
  • 50 мл зехтин 
  • сол и черен пипер на вкус
  • стръкче пресен девисил
  • магданоз
  • лимон

Начин на приготвяне:

1. Почистения и измит шаран се посолява вътрешно и външно със сол и черен пипер.

2. Приготвя се  плънката от предварителнонарязания праз лук, стафидите и магданоза. Загрява се зехтина и се изсипва в него първо лука, след това  магданоза, девисила и ориза, заедно с 200 мл вода. Готви се на тих огън  докато течността се абсорбира. След това се добавят стафидите и ядките, сол и пипер. Така плънката е готова.

3. Напълва се шарана, зашийте се с.и се поставя в тавичка, завива се с фолио. При мен остана плънка, тъй като шарана ми беше по-малък. Сложих я отстрани в тавичката.

4. Пече се 1 час на 180 градуса, след това се развива рибата и допича на 220 градуса докато кожата стане хрупкава, кафеникава и апетитна.

5. Поднася се с резени лимон.








2 коментара:

  1. Много вкусно изглежда рибката с тази ароматна плънка, Веси! :)
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване