неделя, 25 ноември 2018 г.
Рибицата на Дарето
Рецептата е от блога на Теди, на мен обаче ми я каза колежка - Дарето, за която мога да кажа само - дай боже всекиму да има възможността да работи с такъв прекрасен човек!
Необходими продукти:
2 бр. свинска рибица ( общо около 4 кг.) - предпочитам по-тънките и малки парчета, гаранция е, че са от по-младо и крехко животно)
400 гр. морска сол
3-4 литра вода
подправката е за овалване е за 4 кг. месо, можете да сложите по вкус
30 гр. чесън на прах
20 гр. чубрица
20 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. сминдух
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек
5 с.л. червен пипер
Приготвяне:
Свинската рибица се почиства от мазнината.
В кофа се прави саламура от солта и водата, разбърква се до разтваряне на солта.
Слага се рибицата вътре и се притиска с тежест, да не изплува отгоре.
Ако е необходимо може да се сложи и още вода,така, че саламурата да покрива рибицата изцяло и да има още около 4-5 пръста вода над тежестта.
Така престоява 48 часа, след което рибицата се изважда,измива се и се оставя да изсъхне за около час.
През това време се разбъркват всички изброени подправки.
Слага се рибицата върху подправките и се овалва без да остава непокрито място по нея.
Така оваляна се превързва през средата със здрав конец или канап и се слага да съхне на сухо и прохладно място, най добре проветрива тераса.
Може да отнеме до 4 седмици, но обикновено след около 10-14 дни на сухо,прохладно и тъмно място резултата е този:).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудна! Към нея и едно хубаво червено вино, ммм............
ОтговорИзтриванеКъпиново...:)
ИзтриванеМммм!!!!😘😍 И за рибицата, и за къпиновото вино!
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванезаписвам си рецептата, ще я пробваме живот и здраве още тази година.И моята майка има една рецепта за кайзер пастърма, със смлян чимен се приготвя.
Поздрави !
Ако ви хареса да споделиш, Ели. Чимена е добра подправка за тази цел, благодаря, че ме подсети!
Изтриване