250 мл. прясно мляко
7 гр суха мая /
2 с.л. захар
2 яйца (единия жълтък е за намазване)
1 ч.л сол
125 грама разтопено масло
230 мл олио
600 гр брашно
125 грама сирене
ким
Приготвяне:
Изсипете маята, захарта и две супени лъжици от брашното в топло прясно мляко. Оставете тази смес на топло да шупне. След това я изсипете в купата на робота и прибавете двете яйца /без един жълтък/ и солта, разбъркайте за кратко.
Смесете маслото с олиото и изсипете на струйка мазнината при пуснати бъркалки за тесто.
Започнете да прибавяте брашното. Ще се получи меко, нелепнещо тесто, приятно на пипане и доста мазничко. Не добавяйте повече брашно.
Разделете тестото на топчици, колкото орех, при мен около 60 бр. Всяка топчица сплескайте на дланта си и сложете малко сирене, затворете. Придайте на соленките форма на бейзболна топка. Подредете ги в тава, покрита с готварска хартия. Ако трябва използвайте две тави. Между соленките оставяйте разстояние,защото се надуват.
Разбийте отделения жълтък с две – три супени лъжици вода и намажете соленките, за по – хубав външен вид, аз на първите забравих, намазах в края на печенето и станаха бледолики. Вторите намазах и поръсих с ким, станаха по-красиви, а третите оставих като топчета и поръсих с мак, за да ги различавам, защото пълнежа им беше настърган чедар.
Изпечете соленките на 190 градуса в предварително затоплена фурна, за около 16 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте ги и не ги препичайте.
Мазнината изглежда много, но когато са изпечени соленките това не се усеща. Много са вкусни!
Първите 3 снимки са допълнени 2022 г., юни.
Чудесна рецепта за соленки Веси.Записвам ги за проба, при това са голямо количество като брой.Чудесни за вкусна почерпка.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Мисля, че ще ти харесат, много са вкусни, Ели.
Изтриване