2 глави лук
500-600 г кайма (смес)
2 ск. чесън
1 ч.ч. ориз
2- яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
2-3 с.л. олио
черен пипер
риган
сол
кашкавал
Задушете една от главите лук в малко олио, след което добавете каймата и ориза. Подправете с черен пипер, посолете на вкус и оставете сместа да се задушава, като разбърквате, за да не загори. Когато каймата омекне и оризът стане прозрачен, прибавете половината от накълцания магданоз и отстранете съда от котлона.
Пригответе тавичка и покрийте дъното й с остналия лук, нарязан на филийки. Отгоре разстелете сместа, добавете скилидките чесън, разрязани на две, и залейте с 2 ч.ч. топла вода. Изпечете мусаката в умерена фурна за около 1/2 час. Накрая залейте ястието с разбитите яйца, смесени с прясното и киселото мляко. Запечете отново до зачервяване.
Поднесете ястието поръсено с останалия пресен магданоз.
* Рецептата видях в сайт "За жената".
Никога не съм правила мусаката с ориз, Веси. Интересна е идеята с лука отдолу, както и заливката с два вида мляко, звучи предизвикателно. А колкото до твоето предизвикателство с пирожките - имам много сполучлива рецепта в блога и мисля, че никак няма да съжаляваш, ако я пробваш.
ОтговорИзтриванеЕ, и аз не бях правила, Вили:)
ИзтриванеОтивам веднага да видя пирожките!
Честно казано повече ми аресва тази мусака от класическата :) Ама аз и гръцката харесвам повече от класическата наша :) Явно не ми е любима класическата ни.
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от предложението ти, Веси и ще си спретнем такава, благодаря за идеята!
Пеп, аз принципно май предпочитам картофите пред ориза, но пък и така си е едно разнообразие. Жоро има една много вкусна - с ориз и праз лук.
ОтговорИзтриванеНещо като дроб сърма ми изглежда, което си обожавам. Супер е, Веси! Поздрави.
ОтговорИзтриванеТраянче, ако се сложат и гъби, ще си заприлича на дроб сарма, венро е.
ИзтриванеМмммммммммм..................... :)))) Супер!
ОтговорИзтриванеМммммерси:))
ИзтриванеВинаги правя мусаката със заливка от кисело мляко и яйце Веси, но понякога я правя постна с ориз и заливка.Става много вкусна и твоята също е чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Постната освен ориз, какво друго съдържа, Ели?
ОтговорИзтриване