Сладкиш с грис и плънка от тиква
Продукти:
400 гр кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
2 ч. л. бакпулвер
1 ½ ч. ч. захар
½ч. ч. олио
1 ½ ч. ч. грис
1 ½ ч. ч. брашно
За плънката:
1 ½ ч. ч. настъргана тиква
1 ч. ч. орехи (аз сложих 2 с.л. счукано махлепи вместо орехи и 4 с. л. маково семе)
1 к. ч.захар
2 с. л. канела
Начин на приготвяне:
Смесваме киселото мляко със содата и бакпулвера, добавяме последователно всички останали продукти (захар, олио, грис и брашно) и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Смесваме захарта и канелата за плънката , добавяме ги към настърганата тиква, заедно с едро смлените орехи (махлепи и мак), разбъркваме.
На дъното на предварително подготвената тава изсипваме половината тесто. Върху него равномерно разпределяме плънката, с лъжичка на малки порции по цялата повърхност в тавата.
Покриваме внимателно с останалото тесто плънката. Печем в умерена фурна на 170°С , с включен горен и долен реотан, без вентилатор около 45 минути. Сладкиша не трябва да е сух.
След като изстине, се реже на квадрати. Може да се поръси с пудра захар.
*Рецептата е от блога на Мария Христоу
За много години, Веси! Чудесен е стана!
ОтговорИзтриванеЗа много години! Здраве и късмет!
ОтговорИзтриване