Днес имам имен ден, посрещам първия ден от Новата 2017 Година празнично!
Моля се и си пожелавам една година, пълна със спокойствие, уют, топлина, усмивки, приятели, пътешествия, почивка, спорна работа, благоденствие, любов, мечти, творчество, време...Дай боже и аз и близките ми хора да сме живи и здрави, да се обичаме и подкрепяме!
Избрах рецепта за нещо, което не може да се купи, трудно е и да се направи в днешно време, но ако някой реши, гарантирано ще му е вкусно.
Мама го правеше почти всяка година, но от една - две не е приготвяла, не и се занимава, трудоемко е.
Аз не се наемам, нямам нито времето, нито условията, нито продуктите за това.
Но някой ден, знае ли човек, затова записвам рецептата и тук!
рецепта и изпълнение - мама
Продукти :
Ползва се главата на прасето, почистена и измита старателно
кокали, по които има и месце.
няколко глави лук
чесън
черен пипар
сол
дафинов лист
цяло шкембе, почистено и измито.
Приготвяне:
Сваряват се добре кокалите и главата, това става само в къща, на двора, в голям казан:)) Е, може би може да се нареже главата и да се сложи в по-голяма тенджера, ако ви се струва възможно - опитайте и споделете.
Месото се обезкостява, слага се черен пипер, дафинов лист, кромид лук, нарязан, чесън, запържва се всичко това заедно в голяма тава. Овкусява се със сол и се пълни шкембето, зашива се и се вари в зелев сок, опитва се със вилица, но около час, час и половина от завирането.
На вас ви се прияде, нали:)) На мен също, но нямааа:(
Но по традиция от маята баба, чието име нося, на днешния ден у дома се яде пача! Така ще е и днес!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2017 Година,Весе!
С най-сърдечни пожелания да бъде
здрава и мирна, успешна и устремена, благодатна и щастлива.
Честит имен ден и весели празници!
Нека е честита, Дианка!
ИзтриванеБъдете и вие много здрави и щастливи!
Измъкваш се, Веси, можеш да го направиш, шкембета продават в месарските магазини :) Никога не съм опитвала като вашето, нашето е със сурово месо и се суши. Така свареното месо от тия кокаляци и сие ги пълня в черво, но си го ядем като пача. А съм сигурно, че варено в зелевата чорба има съвсем друг вкус.
ОтговорИзтриванеСпорна, вкусна, здрава и успешна да е новата година за всички у вас! И хайде :) бебета да гушкаме тази година
Сигурно мога, ама не искам пък всичко да мога:))
ИзтриванеДа си призная май не съм си купувала нищо от месарски магазин:)), месо купувам отскоро от веригите, до скоро от село ми пращаха:)) Не ги обичам много тези процедури със суровите меса, но някой ден знае ли човек...
Пеп, много ми хареса пожеланието:), дай боже, решат ли - аз съм "за":))
Здрави да сте и вие у дома!
Веси,
ОтговорИзтриванемоята баба също прави тази рецепта със сурово месо.След това овалва бабекът в пепел и го надупчва с игла.Суши се и след това се консумира.Но баба вече почина и няма кой да прави подобни рецепти.Твоята рецепта с тази зелева чорба също е много интересна.
Честит имен ден ! Всичко добро и сбъдване на съкровени желания.
Поздрави !
Така е, Ели, ниепо-младите май не се наемаме да се занимаваме с такива неща, промени се живота просто...Но пък, като станем и ние баби може и да правим,знае ли човек:)
ИзтриванеБлагодаря ти отново за хубавите, сърдечни пожелания!
За много години, Веси! Да си ми жива, здрава и щастлива! Късмет и сполука да има в дома ти! Много поводи за радости през 2017 г.
ОтговорИзтриванеМайче, за много години!
ИзтриванеНека и във вашия дом има красота, уют и благоденствие!
За много години, Весе!
ОтговорИзтриванеЖелая на всички в дома ти здраве и доволство през новата година, успехи и сбъдване на повече желания! А на теб лично и едно малко съкровище, което да те направи вече и баба!
Горното бабе е чудесно и със сигурност много вкусно, бих опитала парченце. :)
Прегръдка!
Ирмичка...да ти се връщат пожеланията, даже и последното, откъм синчето:) вече.
ИзтриванеБабето е много вкусно, ама все по-рядко хапваме:(