събота, 15 август 2015 г.

Голяма Богородица с къпана питка

Днес е много хубав празник.
Имам спомен от детството, в който баба ме водеше на село в "малката цръква" . Тя е близо до нашата къща и целогодишно стои заключена, само на този ден идва поп и я отварят. Усещането е особено в нея, вкопана в земята стаичка, в която има няколко икони. Дворчето и е закътано, не се вижда почти от никъде и в него се събират хората, около попа. Той взема  всяка питка, която домакинята е донесла и освещава. После чупим коматче и хапваме с овче сиренце или медец, а може и само със солчица и чубричка. Всичко е домашно, вкусно и истинско...Ех, безгрижно детство. После моята майка водеше дъщерята там през ваканциите...Но вече всички имаме своя път и рядко ходим на село,  може би мама е отишла днес, а може и този ритуал вече да не се прави, кой знае...ще попитам...

Обикновено правя тази питка за Голяма Богородица.
Но днес реших да направя  друга, пак по мамина рецепта.
Това беше и първата питка, която сама съм приготвяла, като млада булка:)).

Нека Богородица закриля семейството ми, нека бди над нас, нека ни посочва верния път, прощава грешките ни и ни пази от всичко лошо, нека ни дарява със здраве, щастие, късмет и благополучие!
Нека пази нашите близки, приятелите ни и ги дарява с онова, от което се нуждаят!
Нека и във всяко християнско семейство цари мир, любов и топлина!
Честит празник!

Направих тази питка, като символ на чистотата...


Къпана питка




Продукти:

около 1 кг брашно
1/2 л прясно мляко
3 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
14 гр - 2 пак суха мая
3 с.л. разтопено масло

маково семе за украса










Приготвяне:

Месих всичко за кратко в машината за хляб, отдолу мокрите съставки, отгоре сухите. Когато се получи топка, която лесно отскача от стените на съда, спрях машината. Сложих тестото в чист, мокър тензух, само за тази цел, и сложих тестото в чиста кофа (само за тази цел)/тенджера, пълна с хладка вода. Когато тестото изплува отгоре, повече от половината се изважда, размесва се отново с брашно и се оформя по желание. Намазва се с белтък. Може да се поръси с маково семе. Пече се в незагрята фурна на 150-180 градуса до готовност, приятен загар и при почукване да бие на кухо.












21 коментара:

  1. Великолепна питка, Весе! Ще се опитаме и ние да я приготвим някой ден.
    Да сте живи и здрави и света Богородица да бди над вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Така нареченото ястие пиле каша виждам, нали, Весе? Питам, защото по нашия край го няма, но го знам от един друг край. :) Подготвила си и питка, и грозде (само в тавичката не различавам)... Браво, трапезата ти е празнична и вкусна, най-важното - споделена с любимите хора! А питката... Е, красота е голяма! Нека сте здрави всички вкъщи. :)
    Поздрави!

    П.П. Ама много обичаш червено, нали? Всеки път ми прави впечатление, когато го видя на снимките ти. Или когато снимаш така, че видя и червената... кухня може би? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, това е пилешка червена каша. Дъщерята много обича, но бяла каша, такава не бях правила, но ни хареса също. В тавичката има панирани чушки, също са ни любими.
      Колкото до червеното, не ми от любимите цветове (особено пък за партийна и футболна принадлежност:), но си харесах червена кухня и покрай това и съдинки, и покривчици и т.н...За кухня ми харесва този цвят, нищо че има за довършване куп неща, но време - не.
      За съжаление нямам и време, удобства и техника да снимам и аранжиирам храна, съдове, така че да изглежда красиво...но и това се надявам да стане някой ден:)) Така набързо все ми влиза в кадър нещо, дето не му е там мястото:))
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Аз пък исках да те похваля, че ми харесва, Весе... ;)

      Изтриване
    3. Знам те, добричко си ми ти:))

      Изтриване
  3. Молитвата ще бъде чута,Веси!Амин!
    Превъзходна трапеза и тематично си спазила канона!Браво!
    Питката ти е такава пухкавелка,че на човек му иде да си чупне:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отчупвам ти, Миленче - най-голямото коматче - за здраве да е!

      Изтриване
  4. Прекрасна пита, Весе -
    празнична, красива и с чудесно послание.
    Нека Богородица чува молитвите ви, пази, закриля и дарява със здраве и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти, знам, че пожеланията ти са от сърце!

      Изтриване
  5. Много интересна технология. Разкошна питка за велик празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Амин! Прекрасна питка, Весе! Желая здраве, светлина и благоденствие на семейството ти и нека Богородица бди над пътя ни!

    ОтговорИзтриване
  7. Хубава питка за хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Живе, много е хубав празника, дарява надежда!

      Изтриване
  8. Честит празник Весе ! С малко закъснение.Бъдете живи и здрави ! Чудесна трапеза и питка си спретнала.Имам и аз 1 рецепта, но твоята е малко по - различна за къпана питка.Но всичко е станало чудесно.Нека Божията майка закриля целия свят в тези тежки, наситени с много изпитания времена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, мерси за похвалата!
      Ще чакам някой ден да споделиш за твоята питка, как я къпеш?:)
      Има нужда май целия свят от посочване на правия път, че нещо поизместихме вярната посока...

      Изтриване
  9. Честит празник, Веси! Нека Богородица ни закриля и пази, и благополучие да има в душите и домовете ни! Прекрасна питка и гозба ни показваш! Бъди здрава и щастлива! Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, дай боже, да има светлина във всеки дом!

      Изтриване