неделя, 28 декември 2014 г.

Косовска баклава

Ще ви представя една моя много любима баклава, подходяща за празниците. Ако още не сте се спрели на рецепта, пепоръчвам ви тази:

КОСОВСКА БАКЛАВА


Продукти:

1 пакет готови кори
1 кг. захар
1/2 л. олио / аз сложих масло+олио, но по-малко, около 1/4л./
200 гр.кокосови стърготини
200 гр.смлени орехови ядки
200 гр.стафиди /аз имах 100/
200 мл. газирана вода /сложих 200мл. швепс портокал/
1 пак.ванилия
1 пак.бакпулвер

Приготвяне:

Кокосовите стърготини, орехите и стафидите се смесват. Добавя се бакпулвера, ванилията и газираната вода. Върху два листа кори се ръси от сместта и се навиват на руло. Разрязват се на 4 части като пурички и се нареждат в тава. Повтаря се с всичките кори. След това баклавата се залива с кипналата мазнина. Пече се около 20-30 мин. в загряла фурна на 200 градуса. Захарта се разтопява в 1 л. вода. Изстиналата баклава се залива с горещ сироп. Оставя се да поеме няколко часа, най-добре една нощ! 

Много сполучлива баклава!
Рецептата съм разпечатила някъде от нета, но не съм записала от къде още преди 4-5 години. Снимката ми е стара (ако я направя сега, ще я сменя), но си заслужава да опитате.:innocent:


8 коментара:

  1. Интересна и ароматна е тази твоя любимка!Поздрави,Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. И без друго дъщеря ми искаше баклава със стафиди за Нова година... Ти ми даде чудесна идея, Весе! Благодаря! Весела и щастлива Нова година в компанията на любимите ти хора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, ще се радвам да опитате и харесате, особено дъщерята! Хубав празник и за вас!

      Изтриване
  3. Честита Коледа, Весе.
    Много щастие пожелавам на всички във вашия дом.
    Рецепта ти е различна от традиционните.
    И щом ти казваш, че е вкусна, значи е така. Доверявам ти се.
    Хубави празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, добре дашла при мен! Рецептата е по особена с това, че в течната плънка се прибавя бакпулвера. Благодаря за доверието и весела Нова Година!

      Изтриване
  4. И аз съм фен на баклавата, за съжаление си я ям сама! И тъй като не я деля с никой друг, който да казава, че така не се прави баклава смело ще я опитам, Веси!
    Поздрави! Честита Коледа и весело посрещане на новата 2015!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, така е като си я правиш за себе си, че аз тази година експериментирах с нов вид по рецепта на Аля - Сочинска баклава, и дъщерята преди да опита дори каза, че това не било баклава и не се правела така...тъй че ти си си добре! И на вас много хубав празник пожелавам, а на Роби направи любим десерт!

      Изтриване