Макар да не е много празнична рецептата, реших да я пусна днес. Ако ви допадне идеята - опитайте и вие.
Свинско по самоковски
Продукти:
около 1 кг свинско месо
4-5 глави кромид лук
2-3 чушки сиврия и 2-3 зелени домата от сурова туршия
няколко капки олио
Приготвяне:
Месце от бута, заедно със малко сланинка/по-вкусно е, но може и олио/ се запържва на хапки в голям тиган до зачервявяне. Прибавя се една голяма купа , нарязан на лунички кромид лук.
Като се зачерви се добавя една голяма купа нарязани на парченца зелени домати и пиперки от сурова туршия и готвенето продължава още 10 минути, до изпаряване на течността от туршията и да се позапържи и тя. Разбърква се от време на време, до готовност. По-хубаво става в повечко мазнина и с повече туршия и лук. Ако е мазно, после се отцежда мазнината.
Ако не сте опитвали - опитайте и няма да съжалявате. Прекрасно е с червено винце.
Не знам дали в Самоков така правят това свинско,но на мен лично много ми хареса рецептата....,така че ще се прави тази твоя вкусотия:)))))
ОтговорИзтриванеЛека вечер,Веселушке!
Многвкъсно изглежда ВЕси. сигурнасъм. че е. Честита Коледа !
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, мила ! С пожелания за здраве, щастие и благоденствие! Чудно изглежда това ястие! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Веси !
ОтговорИзтриванеНека има мир,топлина,хармония и божията благодат да ни изпълни с обич и доброта!
Свинските хапки са много апетитни,а така с туршия съм срещала и при Пепи.
Честита Коледа! С пожелание за здраве и благоденствие за цялото ви семейство! :)
ОтговорИзтриванеАз пък за първи път срещам така приготвено свинско. Интересно звучи и изглежда апетитно!
Честита Коледа, Веси! Здраве, щастие и любов пожелавам на вашето семейство!
ОтговорИзтриванеРедовно си хапваме месце с лук, но ще прабвам да му сложа и трушийка!
Предръдка, мила!
Веси, и нищо да не му сложиш на прясното свинско, пак ще е вкусно! :) Изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа! Желая ти здраве, топлинка и нестихваща любов - имате си от всичко вкъщи, дано да е винаги така. :) Весели празници!
Честита Коледа момичета!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за коментарите и одобрението.
Честита Коледа Веси!
ОтговорИзтриванеТази рецепта направо ме усмихна! Сигурна съм, че е вкусно, защото знам от опит. Без дори да съм предполагала, че в Самоков така го приготвят. Преди години като нямах под ръка пресни зеленчуци, сложих от туршийката, и се оказа вкусно. А то виж и в Самоков така го правят!
Весели празници Веси и прегръдки!
Така е Вили, топлата вода одавна е открита, та едни свинско с туршия ли човек да не се сети сам да направи:) То навремето не е имало пресни зеленчуци зимата, та явно така се е родила и рецептата.
ИзтриванеПък и прясното свинско и "силно и мазничко", а киселата туршийка прекрасно балансира това.
Най-много ми харесва това, че ястията ти носят топлината на дома - нещото, което най-много ценя! Радвам се, че си мой виртуален приятел! Весели празници!
ОтговорИзтриванеПетя, много мило е това, което си ми написала, благодаря...
ИзтриванеТова е голяма вкусотия. :) Месо ми дай и ми гледай сеира :)
ОтговорИзтриванеДавам, давам, а най-вкусно е с прясно месце, след месец, като се заколят коледните прасета:)
ИзтриванеВеси, чудно е и твоето свинско! Другият път като правя, ще го направя по твоя начин. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТеди, опитай, в този регион е много популярна, но иначе - в другите краища на страната никой не я е и чувал дори. Но виж - ти си направила нещо подобно съвсем случайно.
Изтриване