неделя, 7 декември 2014 г.

ЗАДУШЕНА ТИКВА



Предлагам ви една нетрадиционна рецепта, подходяща за сезона на тиквите, а и за постите:)


ЗАДУШЕНА ТИКВА


Продукти:


около 1 кг. тиква, нарязана на кубчета
1 ч.ч. вода
1 кубче зеленчуков или пилешки бульон
3 с.л. соев сос
1 с.л. захар
2 с.л. сухо бяло вино
2 с.л. олио
1стрък праз лук, нарязан на дребно (бялата и зелената част отделно)
1 с.л. пресован чесън
1 с.л. настърган джинджифил
сол

Приготвяне:


Смесваме бульона, соевия сос, захарта, виното и водата в купа и разбъркваме.
Загряваме олиото в дълбок тиган на среден огън. Добавяме бялата част на праза, чесъна и джинджифила и готвим като разбъркваме периодично за минутка. Добавяме тиквата, като рабъркваме отвреме на време докато започне да омеква.
Намаляваме температурата, добавяме сместа със соевия сос. Покриваме с капак и задушаваме докато тиквата е напълно готова.
Гарнираме със зелената част на нарязания праз.

*Рецептата е заимствана от Кулинар.бг с промени от моя страна


















4 коментара:

  1. Ах,че хубаво!Много ми допадна тази задушена тиква!Със сигурност ще ни хареса ,защото често приготвям крем супа от тиква.....:))Аз няма да е сервирам за основно ,но за гарнитура ,задължително!

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно ще пробвам рецептата ти, Весе, много ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, много ароматно предложение :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че ви харесва, преди години, когато открих рецептата солената тиква беше рядкост.

    ОтговорИзтриване