Обикновено правя пълнен шаран за Никулден, въпреки, че у дома няма именници. Обикновено и си го ям сама шарана. За останалите членове на фамилията има някакво филе. Този път ще е тилапия. По рецепта на Жоро Бордовски, който днес щеше да празнува рожден ден! Не мога да пропусна да го спомена, липсва ни. Жорето не приготвяше риба на този ден и обичаше да не готви, а да празнува на заведение. Но би бил доволен да види, че на трапезата ни има ястие, приготвено по неговата рецепта за любимата му тилапия. Рецептата е най-обикновена, нищо ново, но е толкова вкусна тилапията, така приготвена, че не си и помислям да пробвам по друг начин.
Тилапия пане
Продукти:
1 пакет филе тилапия - около 600 гр, размразено на стайна температура
сол
черен пипер
брашно
яйце
олио
Приготвяне:
1 пакет филе тилапия - около 600 гр, размразено на стайна температура
сол
черен пипер
брашно
яйце
олио
Приготвяне:
Посоляваме филето, овалваме в брашно, оставяме 5-10 минути настрана. Загряваме олио в тиган, потапяме рибата в разбитото яйце и пържим на маслена баня, обръщаме и от другата страна, става просто за минута. Отцеждаме на хартия и сервираме с подходяща гарнитура.
Това е най-нежната и вкусна риба, която съм хапвала.
И пак по негова рецепта:
Сос с орехи и чесън
4 с.л.смлени орехови ядки
1/2 к.ч. зехтин
1 к.ч. кисело мляко
филийка сух черен хля
1/3 връзка магданоз
сол на вкус
Счуква се чесъна със солта. Хляба се накисва със студена вода и се изстисква. Магданоза се нарязва.
Всички съставки се смесват с миксер, като зехтина се слага последен на тънка струйка.
Пането си е пане,но пък сосът много ми хареса...
ОтговорИзтриванеЧестит Никулден,Веси!Нека сме здрави и добри хора!..:))))И повечко люспи от шаран в портмонетата(все пак съм счетоводител трябва и за финансовата част да се мисли:))))!
Прегръдки!
Честит Никулден и на вас, Миленка! А пък аз съм пишман счетоводител - опитах, но не ми хареса:)), но сродно е пак - близо до финикийските знаци:)
ИзтриванеИ на мен ми липсва Жорето..........
ОтговорИзтриванеА тази рибка сме я опитвали, наистина е страхотна! Е, соса не го правя :) но ме подсещаш днес ад направя на девойчето такава, че не яде шарани.
ХУбав празник, Веси!
Има защо, Пепи...И моите не ядат шарани, но пък мойто девойче тази година рече, че риба не яде:(
ИзтриванеМного ми е вкусна панираната рибка, но треска за мен, моля! :)
ОтговорИзтриванеУ нас нямаме именници и пак на трапезата ни винаги имахме рибка на този ден. Тази година обаче на никой не му се яде риба . А е хубаво да се отбелязват празниците подобаващо...
Честит Никулден, Весе! Наздраве с много настроение от мен!
Ирме, що така без рибка...поне за "адет" :) Ама с рибка или не - честит да ви е празника!
ИзтриванеЧестит Никулден, Весе и хубава празнична вечер!
ОтговорИзтриванеЧудесна е рибата, и идеята ти за рецептата на Жоро...
Страхотна си!
Дианка, честит празник и на теб!
ИзтриванеИ благодаря!
Чудесна е, Веси ! Честит Никулден, с пожелания за здраве и благополучие!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря - да ти се връща многократно!
ИзтриванеЧестит Никулден, Веси!
ОтговорИзтриванеМного радости и здраве ти пожелавам!
Рибката е чудесна!
Благодаря, Хриси!
ОтговорИзтриване