вторник, 23 декември 2014 г.

Докторски боб

Ще ви представя една рецепта, на пръв поглед е нещо познато, но всъщност е един изненадващо вкусен и все пак по-различен боб. Не знам защо името му е такова. Рецептата имам от колежка, с която работим заедно от няколко години, но едва тази година се сближихме и се надявам  това да се превърне в едно истинско приятелство. Макар че Танчето е доста по-млада и е на възраст между мен и дъщеря ми, някак си си допаднахме. В нея по странен начин се вплитат нежността и финеса с балканджийския дух и плам. Харесва ми нейното чувство за справедливост, нейната прямота, мисля че е обичлива и вярна на хората, на които държи. От друга стара е и весела и забавна, абе добре си прекарваме през почивките, споделяме и несгоди и радости. Уж съм по-опитна и я уча на някои неща в кулинарията,  но доста неща научавам и аз от нея, като тази рецепта (и не само).
Танче, благодаря ти, а също и на майка ти, и понеже знам, че четеш  тук, а днес си заминала за родното място - това е едно намигване към теб и пожелание за много весели празници!

Докторски боб




500 гр боб (накиснат от предната вечер в студена вода)
1 морков
1 суха чушка
2-3 глави лук
8-10 червени печени белени чушки
1-2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
олио
сол
чубрица
джоджен
по желание магданоз

Приготвяне:



Боба се сварява, заедно със сухата чушка и моркова. След сваряването моркова и чушката се смачкват с вилица, ципата се отстранява и се връщат в боба. Запържва се нарязания лук, добавят се нарязаните печени чушки, като се позапържат се посипват с 2 с.л. брашно, червения пипер и се налива от водата на боба, оставя се да поври няколко минути. Боба се изсипва в тавичка, добавя се запръжката, ако се налага се долива още от водата до желана гъстота, слагат се и подпавките и  всичко се разбърква. Пече се до готовност и сгъстяване. При поднасяне може да се поръси с пресен магданоз.




Рецептата е подходяща за Бъдни вечер! Опитайте и няма да съжалявате!


6 коментара:

  1. Звучи много апетитно, Весе! Тъкмо сега ще почвам да готвя бобеца за Бъдни вечер, ще взема да спретна вашата с Танчето рецепта! Благодаря ти за нея, благодаря и на Таня. И Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, рецептата е чудесна!
    Усмихната свята нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Боба с печени чушки е ненадминат :)
    Весела Коледа, Веси!
    Прегръдка за хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Щом има печени чушки,значи аромата е божествен,много вкусен боб,Весе!Прегръдка и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  5. Светли празници, Веси!
    Нека в дома ти има здраве, любов, уют и благополучие!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ви допадна рецептата и ако опитате да споделите дали ви е харесала:))

    ОтговорИзтриване