неделя, 13 декември 2020 г.

Сладка баница с кондензирано мляко

Рецептата е от близкия изток, известна още като меш ом али, но аз я видях при  Вики.

Много лесен и много вкусен десерт, доста сладък.


Продукти за тава с размер 30х25 см:

1 пакет кори за баница (400 гр)
1 консерва подсладено кондензирано мляко (380 гр)
200 мл течна сладка сметана
300 мл прясно мляко
125 гр масло

пудра захар
чай матча на прах
зрънца от нар









Начин на приготвяне:

Фурната загрейте на 200 градуса. Разтопете маслото. Разбъркайте сметаната и млякото. Пригответе тавата в която ще печете баницата. Вземете една кора за баница и я нагънете (по дължина) като плисе. Сложете я единия край на тавата. Същото направете с останалите кори. Подреждайте ги една до друга. Намажете корите с маслото с четка. Леко разгръщайте корите, за да сте сигурни че сте ги намазали добре.
Печете 20-25 минути или до приятен златист цвят. Аз излязох от кухнята и при мен за това време се бяха попрепекли, така че ги наблюдавайте. Извадете тавата и я поставете върху дъска. Бързо полейте запечените кори с кондензирано мляко, а след това излейте сместа от сметана и прясно мляко. Течността изглежда много, но не е, корите ще попият. Върнете тавата във фурната и допечете 5-10 минути. Наблюдавайте баницата..
Оставете да се охлади. Сервирайте нарязана на парчета.

Може за поръсите готовата баница с канела и натрошен шамфъстък или други ядки по избор.
Аз поръсих с пудра захар, матча на прах и зрънца от нар.











неделя, 6 декември 2020 г.

Пълнен шаран по рецепта на шеф Иван Манчев



Необходими продукти:

  • 1 шаран (малко над 1,5 кг)
  • 100 грама бланширан ориз 
  • 50 гр орехи
  • 50 гр стафиди 
  • 1 стрък праз лук 
  • 50 мл зехтин 
  • сол и черен пипер на вкус
  • стръкче пресен девисил
  • магданоз
  • лимон

Начин на приготвяне:

1. Почистения и измит шаран се посолява вътрешно и външно със сол и черен пипер.

2. Приготвя се  плънката от предварителнонарязания праз лук, стафидите и магданоза. Загрява се зехтина и се изсипва в него първо лука, след това  магданоза, девисила и ориза, заедно с 200 мл вода. Готви се на тих огън  докато течността се абсорбира. След това се добавят стафидите и ядките, сол и пипер. Така плънката е готова.

3. Напълва се шарана, зашийте се с.и се поставя в тавичка, завива се с фолио. При мен остана плънка, тъй като шарана ми беше по-малък. Сложих я отстрани в тавичката.

4. Пече се 1 час на 180 градуса, след това се развива рибата и допича на 220 градуса докато кожата стане хрупкава, кафеникава и апетитна.

5. Поднася се с резени лимон.








събота, 5 декември 2020 г.

Сладкиш с кайсии


Това е рецепта от старите тефтери на мама. Като дете тя често  приготваше този сладкиш. Много е вкусен, леко кисел от кайсиите, с аромат на масло и карамел и пухкав пандишпан. Освен всички приготвянето му е детска игра, и това май е първия сладкиш, които правих като девойка.

Необходими продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. башно

За карамела
125 гр масло
3-4 с.л. захар

Още:
1 компот от кайсии

Начин на приготвяне:

На дъното на тавичка с диаметър около 30 см. се разтопява маслото във фурната. Поръсва се захарта и отново се слага да се карамелизира. Тавичката се изважда и се нареждат половинките кайсии на дъното, с отвора надолу. Разбиват се много добре яйцата и захарта, до пухкав крем. Внимателно се добавя брашното и сместа се излива върху плодовете. Пече се на 180-200 градуса до порозовяване, проверете с клечка. Изважда се от фурната и се сиропира лъжица по лъжица с течността от компота. Охлажда се и се напада, както се вижда от тавата - с лъжицата:))




петък, 4 декември 2020 г.

Салата с броколи, царевица и ролца от раци


Рецептата за тази вкусна салатка ми каза моя бивша колежка  - Деси. Не пиша фамилията, тъй като не съм сигурна, че тя желае да я посоча публично. Ако пожелае, може да остави коментар:))


Необходими продукти:

Количеството на продуктите е според предпочитанията, но все пак:

1 опаковка ролца от раци
1/2 глава броколи
100 гр царевица от консерва, варена
1 опаковка майонеза от 200 гр
сол
черен пипер
лимонов сок


Начин на приготвяне:

Ролцата се нарязват на кубчета. Броколито може да се сложи сурово, накъсано на розички, но аз бланширах предварително за няколко минути в подсолена вода. Смесваме двата продукта в купа, добавяме царевицата и майонезата,посоляваме на вкус, добавяме черен пипер и лимонов сок и разбъркваме добре. Оставяме в хладилник за час, да се обединят вкусовете.




сряда, 2 декември 2020 г.

Салата "морска звезда"

Това страхотно предястие правих миналата година за Нова година, но публикувам едва сега. Тогава работих на 31-ви до 18 часа и трябваше да приготвя бързи и лесни рецепти, но и вкусни и празнични. Естествено, подготвих предварително продуктите,и само сглобих.Тази рецепта видях в руски клип в Ютуб, под името "цалска шуба" Препоръчвам я.





Необходими продукти за 20 см. форма/ринг:
3 сварени картофа
1 голям сварен морков
3 сварени яйца
100 гр ролца от раци
майонеза, най-удобно в меките опаковки, която направо може да се шприцова, срязвайки връхчето на опаковката.
50-80 гр сьомга пушена/осолена
шепа дребни варени скариди
няколко едри скариди (тип кралски или други)
2-3 стръка пресен лук
копър
сол






Начин на приотвяне:

Ринг за торта се поставя върху поднос, острани се облицова с хартия или фолио. 
1. На дъното се шприцова майонеза на решетка, не плътно, настъргват се картофите и се посоляват леко, отново се шприцова майонеза
2. Върху картофите следва нарязаната на ситно сьомга и пресен лук, отново слой маййонеза.
3. Третия слой са натрошени жълтъци и наситнени ролца от раци, отново шприц с майонеза.
4. Настъргва се сварения предварително морков, шприцова се майонеза.
5. Нареждат се дребните скариди, настъргва се белтъка от свареното яйце, шприцова се майонеза, на по дебел пласт.
Размазва се и се заравнява добре, сваля се ринга, поръсва се с нарязан копър и се украсява с варените големи скариди, под форма на морска звезда. Ако имате и хайвер би се получило чудесна украса.



неделя, 29 ноември 2020 г.

Сух таратор

Това е салатака, наричана  сух таратор, или Снежанка с кисели краставички  мама задължително приготвя за Нова година.  Преди време с истински, качествени продукти, като овче кисело мляко, кисели краставички собствено производство и орехи от градината на село ставаше страхотно вкусна. 
Сега аз си я приготвям с кисело мляко от магазина, краставичките са още от мама. Снимките са набързо.


Необходими продути:

Около 400 - 500 гр цедено кисело мляко
2-3 пълни с.л. заквасена сметана 
7-8 кисели краставички, почти цял буркан
3-4 скилидки чесън
десетина орехови ядки
копър
1-2 с.л. зехтин
сол




Приготвяне:

Млякото може да си отцедите сами или да си купите готово цедено. Краставичките се нарязват на много ситни кубчета и се отцеждат или леко изстискват. Чесъна се смачква през преса, орехите се смилат в мелничка или нарязват ситно, копъра се нарязва. Млякото се обърква с останалите продукти, зехтина и ако е необходимо сол. Оформя се в чиния, може да се аранжира с маслина, копър, или както ви хрумне.
Много приятна салатка.




събота, 28 ноември 2020 г.

Пикантен конфитюр от червени чушки и ябълки

 Пак рецепта на Иван, макар при мен конфитюра да е по-гъст. Не беше нарочно, просто обикновено правя по няколко неща и го изпуснах да се сгъсти повече. Но и така е вкусно. Отново обаче количеството е малко. Иван, да не пускаш такива миниатюрни количества повече. Направих и някои промени, захарта е наполовина.


Продукти: 



720 г сладки червени чушки
50 г люти чушлета
150 г ябълки
300 г захар
50 мл червено вино
5 зърна черен пипер
1 звездичка анасон 
10 мл оцет



Начин на приготвяне: 

Измийте чушките и ябълките. Почистете от дръжките и семената. Ябълките обелете. 
Нарежете и двата продукта на парчета по 1-1.5 см . Поставете в дълбок съд, посипете със захарта и оставете да престоят минимум 12 часа да си пуснат водата. След това добавете виното и анасона и прехвърлете да заврат на силен огън. Щом кипне, намалете и разбърквайте периодично. Варете 45 мин. Свалете от огъня, извадете анасона, влейте оцета, сложете подправките и разбъркайте. Оставете сладкото да изстине напълно След това сложете в блендер и разбийте на ситни бучици. Насладете се:) С препечена филия със сирене, или гарнитура за месо.