сряда, 31 януари 2018 г.

Супа с рагу от сьомга


Продукти:
1 пакет рагу от сьомга - купувам го от Т-маркет
1 морков
1 чушка сиврия
1 стрък праз
2-3 стебла селъри
универсална подправка
черен пипер
девесил
прясно мляко



Приготвяне:
Измивам добре рибните обрезки и глави, всъщност те са си добре почистени. Добре е да се обели кожата, тъй като има ситни люспици. Другия вариант е да се свари, и тогава внимателно да се обели. Сварявам с малко сол, като отпенвам, става бързо. Обезкостявам, излиза доста месо, напълно достатъчно за  вкусна супа. Прецеждам бульона, прехвърлям в чиста тенджера, добавям месото и зеленчуците, нарязани ситно и универсалната подправка. Ако е нужно доливам вода до желана гъстота, към края на варенето добавям и прясното мляко, черния пипер и девесила.
С домашна питка е още по-вкусно!






вторник, 30 януари 2018 г.

Приятелство, красиво тайнство...

"Приятелство, красиво тайнство! Кой първи го е опознал? Звучи над време и пространство великият му ритуал...Звездичките на две цигари, огрели меко две лица, и безпогрешните радари на две приятелски сърца..." - колко пъти сме препрочитали тези стихове на Петър Анастасов заедно...вдъхновявали са ни да напишем и ние своите първи стихове...

Така е с приятелствата от детството - остават завинаги в сърцето, независимо от време, разстояние, различия, разочарования..., приятелят от детството остава в сърцето ни и дори само спомена ни сгрява и усмихва.

"Моята приятелка"..., колкото и други приятели да получих, като дар божи през годините, тя си остава и до днес "моята приятелка".
Не ги деля, приятелите си, обичам ги всички много, но е различно... на нея мога да простя всичко, докато през годините се научих да съм взискателна, да не се доверявам веднага, да подбирам новите си приятели, да изисквам, да се разминавам с някои, да ги забравям... 
Нея съм приела такава, каквато е, детското ми сърце я е избрало спонтанно и колкото и да се променяме, да не се виждаме, да не се чуваме, да ме ядосва понякога, да съм и сърдита, да не усещам дори същата взаимност на моменти...  Не бих казала дори, че мога да и споделя всичко, не знам дали е готова на всичко за мен, не дай боже такива доказателства за приятелство, но тя е "моята приятелка".

Днес става на 50, познаваме се от 40, боже, кога отлетя това време, винаги се шегувам, когато и честитя, че е по-дърта с цяла половин година:) Така ще е и днес, няма да и се размине!

Искам да и пожелая да е щастлива, да е здрава естествено, да е здраво семейството и, двете и дечица, да си остане винаги така готова да се разсмее на всичко с присъщия и разпознаваем смях, да се радва на внуци, да остарява бавно...
Да и пожелая много приятели, и да не забравя прекрасното детство, което сме имали, прекрасните моменти, споделени и преживени заедно, може би най-красивите младежки години, само нашата си азбука...
Дано бъдещето ни носи повече време заедно..., но дори и да не е така - важното е да сме добре!

Честит рожден ден, Саш! Обичам те! И да почерпиш:)



понеделник, 29 януари 2018 г.

Царската туршия на мама

Мама я прави откакто се помня, един два пъти правих и аз, макар нейната да си е по-вкусна:)
Тази година нещо не ни вървят туршиите, аз имам проблем със стомаха и избягвам, а останалите нещо не посягат, явно аз съм основния им почитател. Но винаги трябва да има зимнина, дето се вика - има приятели, ако не ние - те ще хапват:)
Всяка есен си мисля да пусна навреме рецептата, но не успявам, затова сега, пък когато и на който трябва - ще я намери, най-вече аз:)

Продукти:
5 кг червени камби (аз съм ползвала смесени - зелени и червени)
2 кг карфиол
1 кг моркови
200 гр целина - глава и листа
500 гр захар
250 гр сол
1 л оцет
500 мл олио
черен пипер

Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и се поръсват със захарта, стоят 2 часа. Сока се отцежда и към него се добавят оцета, олиото, солта, черния пипер. Кипва се и се заливат зеленчуците. Оставят се да изстинат и тогава се пълнят в буркани. Може да се стерилизират за 3 мин, или ако не се стерилизира се слага аспирин, или се хапва по-бързо:)



четвъртък, 25 януари 2018 г.

Сладки с кондензирано мляко

Тази година не успях да покажа и разкажа за коледните си сладки. Толкова ми е любимо това време от годината, когато кухнята ми се превръща в работилница за сладки. Все си мечтая да си остана вкъщи за поне 4-5 дни и да се отдам, но винаги по това време има работа и не мога да взема отпуск. Затова лека - полека, вечер и една събота все пак успях да направя доволно количество и разнообразие. Имаше и за нас, имаше и за роднини, приятели, колеги. 





Винаги се опитвам, освен изпитани рецепти да внеса и нещо ново. Така беше и с тези сладки, които ще ви представя днес. 




Рецептата е на Инчето, честно да си кажа, като влязох в блога и, с идея да приготвя нещо, ми се искаше да направя всичките сладки по нейни рецепти - толкова са привлекателни и снимките, и самите сладки, като рецепти. Не успях всичките:), къде заради продукти, къде заради сложност.
За тези, Инчето споделя, че вървят с малинов конфитюр, но ние не стигнахме до него - и така ни бяха страшно вкусни, много интересни, ефирни и топящи се в устата.




Продукти:
1 жълтък
65 гр масло на стайна температура
1 ванилия
175 гр царевично нишесте
100 мл подсладено кондензирано мляко




Приготвяне:
Жълтъка се разбива с маслото. Добавят се ванилията и млякото, следва нишестето, бъркайки, аз - в робота. От оформеното тесто късаме малки топчета. Поставяме ги върху хартия за печене в тава. Всяко топче притискаме отгоре с вилица, за да се  получат отпечатъци. Печем в предварително нагрята фурна на 160 градуса за 12-15 минути.


Благодаря, Инче за поредната ефектна и вкусна рецепта, задоволих на 100 % не само нашите кулинарни потребности, но и на всички, опитали ги.
Приготвих и още една рецепта, вижда се и на снимката, с не по-малък успех, но ще споделя по нататък. Нямам търпение да опитам и всички останали:)

Зимна стъргана гъбена супа

Рецептата за тази Гъбена стъргана супа  е на Лео бг мама, вкусна и различна е. Аз смених подправката, не сложих и бульон, а от домашната си универсална подправка.



Продукти:
300-400 гр гъби
1 морков
1 глава лук
1-2 картофа
домашна зеленчукова универсална подправка(може и вегета)
1 ч.л. майорана
1 дафинов лист
1 с.л.брашно
200 гр заквасена сметана



Приготвяне:
Задушавам лука и брашното, добавям около 2 литра вода, гъбите, (смляни в блендер, месомелачка, настъргани на ренде или ситно нарязани), моркова и картофа също рендосвам на едрото ренде и добавям подправките. Всичко ври около 40 мин., после добавям  сметаната и като заври свалям от котлона.

В студените зимни дни е хубаво да сервираме топла супа, към вечерното меню, през деня всеки е по работа.





сряда, 24 януари 2018 г.

Бъркани яйца със селъри

Получаваме в пощенската си кутия седмичната брошура на "Кауфланд", освен че ни осведомява за нови продукти и промоции в магазина, в нея има често и доста интересни рецепти. Тази, която сега ще ви покажа е точно от там и веднага си я харесах. Изрязах и заделих. Наскоро колега ме подсети, коментирайки, че може да приготвя само яйца, по сто начина. Обзалагам се, че за доста от вас, пък и за мен това ще е 101 вариант, колкото и варианта да съм правила, не ми беше идвал наум и този, но ето...



Продукти:
3 - 4 яйца
2 с.л. масло
3-4 с.л. заквасена сметана (по оригинала е течна, но аз нямах)
1 стрък селъри ( американска целина)
сол
черен пипер ( в оригинала - бял)



Приготвяне:
Стръка селъри се почиства, измива, разцепва на две и се нарязва на кубчета. Задушава се в маслото за кратко, да остане леко хрупкаво. През това време яйцата се разбиват със сметаната и 2-3 с.л. вода. Изсипват се при селърито и внимателно се разбърква. Пържи се няколко минути, до желаната от вас консистенция. Подправя се с пипера. Аз похапнах с чеснова франзела, останалите не се престрашиха. За тях селърито е табу, въпреки, че аз упорито се опитвам да го въведа трайно в кухнята си, харесвам го. Засега само в супите не го усещат, а и салата "Мимоза" хапваха преди, сега се правят, че не са знаели какво съдържа, та затова яли:(((


вторник, 23 януари 2018 г.

Пепчовата баварската салата

Пак със салата, по рецепта на другарче, но понеже Пепчо е нетърпелива, ето постарах се да покажа изпълнението скоро след приготвянето:), обичайно снимките ми отлежават месеци, че и години.

Опитвала съм купешка баварска салата - не ми допада. Но на Пепчо се доверих естествено и не сгреших - много лесна и вкусна.



Продукти:
1 кг картофи
1 буркан кисели краставички
1 голяма глава червен лук
250 г шпеков салам

1ч.л. пресен копър
сол на вкус
150 г майонеза
150 г кисело мляко
2 с.л. горчица
сок от 1/2 лимон



Приготвяне:
Лука се нарязва на тънко,  шпековият салам на лентички, краставиците на кубчета, по 1 см.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета по 1,5 см. Сваряват се в подсолена вода и се отцеждат.
Разбъркват се майонезата, горчицата, киселото мляко, сока от лимон и копъра.
Нарязаните продукти - лук, краставички и шпеков салам се разбъркват с картофите.
Прибавя се соса към нарязаните продукти и се разбърква добре. Оставя се да се охлади и  престои, за да се смесят вкусовете.