понеделник, 2 ноември 2020 г.

Фокача с розмарин и зехтин

Необходими продукти:
170 мл топла вода
5 гр суха мая
5 гр сол
5 гр мед
200 гр бяло брашно 
150 гр башно лимец
35 мл зехтин

За гарниране:

2 ч.л.сушен розмарин
хималайска сол на вкус
1 с. л. зехтин 



Приготвяне:
Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче. В него се сипват зехтина, маята и солта. Постепенно се добавя водата и се омесва меко и еластично тесто. 
Тава се покрива с фолио за печене или готварска хартия.Тестото се прехвърля в нея и се разстила с пръсти, като се правят вдлъбнатини на няколко сантиметра разстояние по повърхността му. Фокачата се гарнира с розмарин, сол и се полива със зехтин. Оставя се  да втаса за 15-20 минути.
Слага се в студена фурна, пече се на 220 градуса фурна около 20 минути, до златисто кафяво.









По рецепта на Илиана Балканска, но промених малко продуктите и втасването.

4 коментара:

  1. Ароматът на тази фокача се носи из виртуалното пространство и ето ме тук:). Чудна е. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    много отдавна не съм правила тестени изделия.Тази фокача е семпла и много лесна за приготвяне, при това и ароматна.Но всички у дома избягваме изделия от бяло брашно.Трябва да я направя с пълнозърнесто или някое друго.Чудесно изглежда, розмарин и мащерка дават прекрасни аромати, с риган още по - добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм добавила брашно от лимец, но много обичам тестено, не мога без него:)

      Изтриване