Бъдни вечер, Малка Коледа, Кадена вечер.
На този ден трапезата е тържествена. На масата се поставят нечетен брой ястия - боб, пълнени постни чушки и сарми, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, богова пита, зелник.
У дома си имаме традиции в ястията, пък и в самото протичане на празника и си ги спазваме:)
Обичам Бъдни вечер! Носи ми уют и блаженство!
Да - Коледа ухае на блаженство!
И...подаръци! И усмивки!
И така ми се иска по празниците поне, добротата да заслепява блясъка, иначе - нека го има, няма лошо.
Но Коледата е в това да дадеш - любов, внимание отношение, доброта, да дариш от сърце и душа.
Едно от ястията, без които не може на Бъдни вечер е боб, приготвен точно по този начин.
Необходими продукти:
1 паничка бял, плосък, средно голям боб - или около 300-400 гр
1 голям морков
1 голяма тлава лук
1 суха чушка
2-3 с.л. универсална подправка - моята е домашна
3 скилидки чесън
олио - около 1 к.ч.
сол
чубрица
джоджен
Начин на приготвяне: Боба се измива и накисва от предната вечер в студена вода. Отново се изплаква и се налива нова вода, около 3 литра. Включва се котлона и се оставя да ври около половин час, след което се прибавят нарязания лук и настъргания морков, сол на вкус, около 1 с.л. и олиото.След сваряване на боба се добавят чубрицата, смачкания чесън и стрития джоджен, ври още 15 минути.
Никога друг път през годината не е толкова вкусен боба, както на Бъдни вечер!
Нека тази Бъдни вечер бъде благословена, нека ни носи мир, уют, доброта, здраве, късмет и по-добър живот. Нека донесе всекиму, това от което има нужда. И нека всички ние приемем с благодарност и оценим всичко, което ни е дадено!
Веси,
ОтговорИзтриванеи аз обичам задушевната обстановка на Бъдни вечер.Преди години като дете на Бъдни вечер правеха боб в гърне, който се сервира в глинени гювечета и се консумира с дървени лъжици.Иска ми се и сега да е така, но обикновено не се дават и почивни дни за да се приготви човек за тези Святи дни и празници.В Германия и днес се почива 15 дни, а при нас другата седмица се работи.Все работим, а нямаме напредък в държавата.Празниците и традициите трябва да се спазват и то повече духовно да ги преживеем.Да имаме време и за подготовка на трапезата, а и за Църквата и Литургията и Вечернята в храмовете.Искам да напишеш и рецептите за постните пълнени пиперки и сармичките.Ако имаш възможност и желание разбира се.
Бъдете живи и здрави, благословени ! Мирът , здравето и Божията благодат да Ви спохождат и през следващата година !
Ели, ето рецептата за пълнените чушки с боб - https://do-kalisto.blogspot.com/2018/01/blog-post_17.html, а ето и за сармите - https://do-kalisto.blogspot.com/2018/01/blog-post_15.html . Дано правилни са линковете, ако не - виж в рецептите в блога - в категория Бъдни вечер са.
ИзтриванеСподелям написаното по-горе от теб. Особено тази година всичко ми бе на педал - толкова работа имах в службата, че всяка вечер оставах, а и почивните дни работих...едва успях да подготвя всичко за празниците. Но, такава съм, въпреки, че съзнавам, че никой не отчита и не признава.