събота, 7 декември 2019 г.

Меденки 3

Миналата година правих тези меденки,  по рецепта на вълшебницата в кухнята Таня Донева



Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша светло кафява ситна захар
½ чаена чаша меко масло
½ чаена чаша олио
½ чаена чаша течен мед
1 чаена лъжичка смесена подправка за меденки (индийско орехче, карамфил, анасон, кардамон, канела, джинджифил)
1 чаена лъжичка джинджифил
½ чаена лъжичка канела
1 чаена лъжица сода
½ чаена лъжица сол
около 700 грама обикновено брашно


За плънката:

100 грама меко масло
1 чаена чаша орехи
издълбаното тесто от меденките направено на ситни трохи
1 супена лъжица мед
¾ чаена чаша прясно мляко (на мен малко рядка ми се получи така сместа, сложете по-малко и постепенно добавяйте)

200 грама черен шоколад
2 с.л. масло
1 с.л. глюкоза
цветна перлена захар


Приготвяне:
Рразбийте яйцата, захарта и меда. Прибавете мекото масло и олиото и отново разбийте.Изсипете 500 грама брашно с подправките, содата, солта и бакпулвера към мокрите съставки и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Добавете още брашно, докато получите меко тесто, от което можете да оформяте топчета, без да полепва по ръцете ви.
Застелете две големи тави с хартия за печене.Включете фурната да загрява на 180⁰С. Започнете да оформяте топчета с размер на малък орех и да ги подреждате върху тавите. Оставяйте разстояние между меденките, защото леко ще увеличат обеме си, докато се пекат. Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 15-17 минути или докато се зачервят леко.
Веднага след като ги извадите от фурната, задължително докато са още топли, издълбайте с остър нож дупка във всяка меденка от долната, плоска страна.
За да направите крема, смелете орехите и издълбаните части от меденките в блендер. Смесете ги с маслото и добавете меда и прясното мляко. Разбъркайте, докато получите крем.
Слепете меденките две по две с крема и ги поставете в метални кутии с капак. Оставете ги за едно денонощие, докато омекнат и се насладете на едни от най-вкусните меденки на света! Най-хубави са след поне две седмици, поне за мен.
За декорация използвах 200 грама черен шоколад, две супени лъжици масло и една супена лъжица глюкоза, по оригиналната рецепта. Поставих всичко на водна пара и разбърках, докато получих гладка, еднородна смес. Изчаках шоколада да изстине и потопих меденките от едната страна, отгоре поръсих с цветна перлена захар.Бих заложила следващия път само на шоколад и олио за потапяне, по-бързо стяга и стои по-гладко. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар